Teksti: Royal Canin
Oikeat ravintoaineet, oikeassa suhteessa
Ravinnon tehtävä on tarjota energiaa ja tuottaa rakennusaineita jatkuvasti kasvavalle ja uudistuvalle elimistölle. Lisäksi ravinnon avulla voidaan vahvistaa terveyttä ja erikoisruokavalioilla jopa tukea sairauksien hoitoa. Tiedetään, että elimistön ihanteellisen toiminnan ylläpitämiseksi kissat ja koirat tarvitsevat päivittäin 50−70 ravintoainetta, joille on asetettu tutkimuksiin perustuvat, kansainväliset saantisuositukset. Ei riitä, että ruoka sisältää niitä kaikkia – ravintoaineiden tulee olla myös keskenään oikeassa tasapainossa.
Royal Caninin ruokavalioiden reseptit perustuvat kissojen ja koirien tutkittuun ravintoaineiden tarpeeseen, eli siihen kuinka paljon ruoassa tulee olla esimerkiksi valkuaisainetta, rasvaa, kivennäisiä ja vitamiineja. Niiden pitoisuudet ilmoitetaankin ravintoaineiden eikä raaka-aineiden osalta. Ravintoainekoostumusta suunniteltaessa huomioidaan viralliset ravintoaineiden saantisuositukset, tuoreimpien tieteellisten tutkimusten tulokset sekä mm. eläimen ikä, elämäntyyli, koko ja rotu. Tuotteissa käytetyt korkealaatuiset raaka-aineet valitaan sen mukaan, että haluttu ravintoainekoostumus saadaan luotua.
Valkuaisaineet
Valkuaisaineet eli proteiinit ovat aminohapoista koostuvia molekyylejä, joiden ketjun pituus määrittelee niiden luonteen ja tehtävät. Aminohappoja saadaan elimistöön, kun ruoansulatus hajottaa ravinnosta saatavia valkuaisaineita. Näistä elimistö muodostaa uusia valkuaisaineita esimerkiksi kudosten rakennusaineiksi, kuljetusmolekyyleiksi, viestimolekyyleiksi ja sairauksien torjuntaan. Kissan ja koiran valkuaisainemetabolia eroavat jonkin verran toisistaan – kissa esimerkiksi käyttää valkuaisaineita runsaasti myös energiantuotantoon.
Aminohapot
Kaikki luonnon valkuaisaineet voidaan muodostaa 20 eri aminohaposta. Nk. välttämättömiä aminohappoja elimistö ei itse pysty muodostamaan, vaan niitä on saatava ravinnosta. Kissoille ja koirille välttämättömiä aminohappoja ovat arginiini, histidiini, valiini, leusiini, isoleusiini, lysiini, metioniini, fenylalaniini, treoniini ja tryptofaani, sekä kissoille lisäksi tauriini. Korvattavissa olevat aminohapot elimistö pystyy itse rakentamaan muista aminohapoista.
Rasvat
Rasvat ovat koirien ja kissojen tärkein energianlähde. Niin sanotuilla välttämättömillä rasvahapoilla on myös rakenteellinen rooli solunmuodostuksessa tai ne toimivat tiettyjen hormonien esiasteina. Lisäksi niitä tarvitaan mm. ihon ja turkin hyvinvointiin, ylläpitämään elimistön vastustuskykyä sekä lisääntymistoimintojen tueksi. Rasvat ovat tärkeitä myös rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiselle.
Hiilihydraatit
Hiilihydraatteihin kuuluva tärkkelys tarjoaa elimistölle energiaa. Lisäksi tietyt kuidut auttavat ylläpitämään ruoansulatustoimintoja ja ruoansulatusbakteerien toimintaa. Kissat ja koirat pystyvät itse valmistamaan veren glukoosia tietyistä aminohapoista. Ravinnosta saatavat hiilihydraatit kuitenkin vähentävät elimistön tarvetta muodostaa itse glukoosia, jolloin vapautuvia resursseja voidaan hyödyntää muualla elimistön toiminnassa.
Kivennäisaineet
Täysipainoinen ruoka ei vaadi kivennäisainelisiä. Liiallinen kivennäissuolojen määrä voi heikentää ruoansulatusta ja jopa aiheuttaa odottamattomia vaikutuksia. Kivennäisaineilla on runsaasti eri tehtäviä. Esimerkiksi kalsium ja fosfori toimivat luuston rakennusaineina, natrium ja kalium huolehtivat elimistön nestetasapainosta ja jodia tarvitaan kilpirauhasen toimintaan.
Vitamiinit
Vitamiinit jaetaan kahteen ryhmään: rasvaliukoiset vitamiinit (A, D, E, K), jotka varastoituvat elimistöön, ja vesiliukoiset vitamiinit (B, C), joiden ylimäärä poistuu virtsan mukana. Vitamiinit osallistuvat moniin eri toimintoihin, esimerkiksi aineenvaihduntaprosesseihin, hermoston toimintaan sekä ihon ja limakalvojen hyvinvoinnin ylläpitoon.