Koira rokotetaan kennelyskää, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta, penikkatautia ja raivotautia vastaan.
Rokotukset ovat tärkeitä myös koirille, jotka eivät tapaa muita koiria. Omistaja voi kantaa viruksia kotiin kengänpohjissaankin. Rokotukset ovat erityisen tärkeitä seniorilemmikeille, joilla sairaudet voivat aiheuttaa nuorta aikuista vakavampia oireita. Pentuna ja nuorena annetut rokotteet eivät anna elinikäistä suojaa.
Ennen rokotusta eläinlääkäri tekee aina kliinisen yleistutkimuksen eli terveystarkastuksen. Varaathan käynnin kuitenkin vain terveelle lemmikille. Varaa aika eläinlääkärille täältä!
Jokainen koira tulisi rokottaa seuraavia tauteja vastaan:
rabies (”raivotauti”)
parvovirus
penikkatauti
tarttuva maksatulehdus.
Lisäksi on viisasta suojata vuosittain lemmikki kennelyskää aiheuttavalta parainfluenssalta.
Koirasi rokotuskorttiin tai passiin on merkitty valmisteyhteenveto ja päivämäärät, joihin asti rokotteet ovat voimassa. Jos koirallasi ei ole rokotuskorttia, voit tarkistaa rokotusten voimassaolon eläinklinikalta, jossa lemmikkisi on viimeksi rokotettu.
Koiran rokottaminen on tärkein toimenpide tarttuvien tautien leviämisen ehkäisemiseksi – ja ikioman kuonolaisesi terveyden turvaamiseksi. Koiran rokottaminen paitsi suojaa sitä itseään, on myös vastuullinen teko koko lemmikkipopulaatiomme hyvinvoinnin puolesta. Suomessa jotkin luonnonvaraiset eläimet saattavat olla vakavien tautien kantajia. Joskus myös ulkomailta itsenäisesti (ei järjestöjen kautta) tuoduilla koirilla voi olla pahoja puutteita rokotussuojassa ja ne saattavat pahimmillaan olla taudinkantajia.
Niin vaaralliset taudit kuin pikkupöpötkin tarttuvat ihan yhtä lailla koirapuistoissa satunnaisesti vierailevaan kotikoiraan kuin näyttelykehiä kiertävään harrastuskoiraankin, jos rokotussuojassa on puutteita. Tarttuva tauti voi tassutella kotiovesta sisään ihmisen kengänpohjissa. Lenkkipolulla nuuskuttelijaa vaanivat kakkakasat pöpöineen. Ystävällinen kuonokontakti naapurin turren kanssa voi siirtää sen kantaman taudinaiheuttajan lemmikkisi riesaksi. Maailma siis kuhisee riskejä rokottamattomalle koiralle. Ainoa turvallinen tapa suojata koira taudeilta, onkin pitää rokotussuoja voimassa.
Kilpailevilla urheilu- ja käyttökoirilla sekä näyttelykoirilla tulee olla todistus voimassaolevista rokotuksista, jotta se voi osallistua kilpailuihin ja kokeisiin. Laji- ja koekohtaiset rokotusmääräykset saattavat vaihdella.
Koirien rokotussuositukset muuttuivat 1.6.2023. Muistathan ottaa rokotuskäynneille mukaan lemmikin ensimmäisellä eläinlääkärikäynnillä saadun terveyskortin ja mahdollisen passin.
Parvovirus on koiranpennuille isoin riski ja tartunnan estämiseksi suositellaan ensimmäistä rokotusta annettavaksi 8 – 9 viikon iässä. Kasvattajatkin voivat rokotuttaa pennut pentutarkastuksen yhteydessä, kunhan rokottaminen ei tapahdu ennen 6 viikon ikää.
Seuraava rokotus penikkatautia, parvovirusta, tarttuvaa maksatulehdusta ja kennelyskää vastaan (nelosrokotus) koiranpennulle kannattaa antaa sen täytettyä 12 viikkoa. Raivotautia vastaan voidaan joko rokottaa samalla yli 12 viikon iässä annettavalla rokotuskäynnillä tai varata uusi rokotuskäynti noin 16 viikon ikäiselle koiranpennulle. Tätä suosittelemme etenkin, jos pentua ei ole nuorempana jo kertaalleen rokotettu.
Nelosrokotukset tehostetaan yli 12 viikon iässä annetun rokotuksen jälkeen jatkossa kolmen vuoden välein. Raivotautirokotus tehostetaan vuoden kuluttua ensimmäisestä raivotautirokotuksesta ja sen jälkeen kolmen vuoden välein. Kennelyskää vastaan rokotus tehostetaan tarvittaessa vuosittain. Pohjoismaiden ulkopuolelle matkustavan lemmikin rokotustarpeesta leptospiroosia vastaan kannatta keskustella hoitavan eläinlääkärin kanssa käynnillä.
Lisää hyödyllisiä vinkkejä pentuarkeen löydät koiranpentuoppaasta!
Koiranpentu voidaan varhaisrokottaa 7–9 viikon ikäisenä, jolloin koiranpennun kanssa voi hakeutua pentukouluun jo tavallista aiemmin, heti kun kahden viikon varoaika on kulunut umpeen. Rokottamatontakin pentua tulee sosiaalistaa ja kouluttaa ahkerasti, mutta ohjattuihin koulutuksiin ja pentutapaamisiin ei ilman rokotussuojaa voi osallistua. Vaikka pentu olisi varhaisrokotettu, se tulee silti rokottaa myös 12 ja 16 viikon iässä, jotta pitkäkestoinen tautisuoja saavutetaan. Varhaisrokotus mahdollistaa myös koiranpennun osallistumisen Mustin ja Mirrin iloisille pentutreffeille jo ennen 15 viikon ikää!
Mistä lisätietoa?
Onko koirasi rokotuksista vierähtänyt pitkä tovi tai onko rokotuskortti hukassa? Oletko lähdössä ulkomaan matkalle käpäläkamusi kanssa? Suunnitteletko koiran tuomista ulkomailta? Löydät paljon lisätietoa rokotusmääräyksistä elintarvikevirasto Eviran internetsivuilta. Myös eläinlääkäriasemat auttavat sinua ja vastaavat kysymyksiisi.
Hoida koirasi rokotussuoja kuntoon. Näin turvaat koirasi tarttuvilta, vaarallisilta taudeilta ja olet mukana huolehtimassa koko koirapopulaatiomme hyvinvoinnista!