Kultahamsterit eli syyrianhamsterit kuuluvat suosituimpiin pieniin lemmikkeihin. Pehmeä turkki ja söpöt kasvot tekevät kultahamstereista kaikenikäisten ihmisten rakastaman pienen ystävän. Jotta voit tarjota lemmikillesi parhaan mahdollisen hoidon ja elämänlaadun, on tärkeää ymmärtää sen ainutlaatuisia ominaisuuksia ja tarpeita. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeitä asioita kultahamstereista, aina niiden alkuperästä ja käyttäytymisestä oikean häkin valintaan ja niille parhaiten sopivaan ruokaan.
Kultahamsterit ovat itsekseen viihtyviä eläimiä, jotka elävät luonnossa yksin. Sukukypsien kultahamstereiden tulisi saada elää erakoina.
Yöaktiivisina eläiminä kultahamsterit yleensä nukkuvat suurimman osan päivästä. onneksi ne ovat yön lisäksi aktiivisia myös iltahämärässä ja aamuhämärässä, joten ehdit hyvin seurustella pienen ystäväsi kanssa herättämättä sitä keskellä päivää.
Luonnossa kultahamsterit kaivavat monimutkaisia tunnelijärjestelmiä, jotka suojaavat niitä kesällä kuumuudelta ja talvella pakkasöiltä ja joiden turviin ne voivat paeta saalistajia. Tunneleissa on useita eri osastoja, kuten ruokavarasto, käymälä ja makuuhuone.
Syyrianhamstereita löytyy useissa eri väreissä ja turkkityypeissä: on lyhyt- ja pitkäkarvaisia, kiharaturkkinen rex, sekä satiinihamsteri, jonka turkki on ohuempi ja silkkinen.
Kultahamsterin hoitaminen on vastuullinen tehtävä, älä ota pientäkään lemmikkiä harkitsematta asiaa tarkkaan. Kultahamsteri elää toivottavasti 2–3 vuotta, ja se tarvitsee elämänsä aikana päivittäistä hoitoa ja valvontaa. Hamsterin häkki on puhdistettava vähintään kerran viikossa. Jos joudut lähtemään pois kotoa, on sinun tehtäväsi varmistaa, että joku vastuullinen ihminen huolehtii hamsteristasi. Sinun on varauduttava eläinlääkärikuluihin lemmikkisi sairastumisen varalta, ja jos joku perheestä tulee allergiseksi tai kyllästyt hoitamaan lemmikkiäsi, sille on löydettävä uusi koti, jossa eläin saa edelleen ansaitsemaansa hoitoa. Jos harkitset kultahamsterin tuloa perheeseesi, muista, että eläimen hyvinvoinnista huolehtiminen on aina aikuisten vastuulla.
Eläinsuojelulain mukaan syyrianhamsterin häkin on oltava kooltaan vähintään:
pinta-ala 0,12 m2 ja korkeus 0,2 m (esimerkiksi 30 x 40 x 20 cm)
Tarjoa kuitenkin lemmikillesi mieluummin minimikokoa suurempi asumus, jotta se pääsee liikkumaan kunnolla ja toteuttamaan lajityypillisiä tarpeitaan. Suomen Hamsteriyhdistyksen suositus on: pinta-ala vähintään 0,32 m2, korkeus 0,3 m (esimerkiksi 80 x 40 x 30 cm)
Vaikka asumus olisi mukavan tilava, on suotavaa että hamsterisi saa jaloitella vapaasti myös sen ulkopuolella joka päivä.
Kultahamsteri kaivaa luonnossa pitkiä tunneleita maaperään, joten on tärkeää tarjota sille kunnon kerros kuiviketta. Jotta kuivike ei lentele niin helposti ulos, on hyvä että hamsterin häkin pohjaosa on syvä, eikä mahdollinen ritiläosa ala liian alhaalta. Tutkimusten mukaan kultahamsterit, joiden häkeissä on vähintään 4 cm:n syvyinen kuivikekerros turvautuvat muita vähemmän stressiä lieventäviin sijaistoimintoihin, kuten kaltereiden pureskeluun ja pyörässä juoksemiseen.
Liian korkea ritilähäkki voi olla jopa huono kultahamsterille, sillä se ei ole hyvä kiipeilijä ja loukkaantumisriski on melko suuri, jos se menettää otteensa korkealla ritilän seinällä. Mikäli hamsterille on hankittu korkea häkki, kannattaa siihen asentaa paljon hyllyjä ja muita kalusteita, jotka vähentävät mahdollista putoamiskorkeutta. Syyrianhamsterille korkea häkki ei koskaan korvaa lattiapinta-alaa: sille on ehdottomasti tärkeämpää, että pinta-ala on suurempi kuin korkeus.
Ennen kuin tuot kultahamsterisi kotiin, on tärkeää valmistella sen koti ja lisävarusteet, jotta kotiintulon jälkeen stressiä ja hälinää on sen ympärillä mahdollisimman vähän. Sijoita hamsterihäkki rauhalliseen paikkaan, jossa ei ole vetoa, kuumenemisen vaaraa tai korkeaa melutasoa. Vältä hamsterihäkin sijoittamista sängyn viereen, sillä kultahamsterit ovat aktiivisia öisin, mikä voi häiritä unta.
Häkin pohjassa tulisi olla paksu kerros kuiviketta, jotta lemmikkisi voi kaivaa. Kuivikkeen pitäisi olla pölyämätöntä ja imukykyistä, ja sen tulisi mieluiten pystyä pitämään kaivetut tunnelit muodossaan. Tätä varten voit esimerkiksi sekoittaa erilaisia kuivikkeita, kuten Millamore-haapalastuja ja hamppu- tai paperimassasta valmistettuja kuivikkeita.
Kultahamsterilla tulisi olla pesälaatikko, jonka koko on vähintään 15 x 15 cm ja korkeus 10 cm. Jos sinulla on häkki, joka ei ole vähimmäismittoja suurempi, laatikko vie suuren osan häkin tilasta. Kultahamsterille tulisi myös tarjota sopivaa pesämateriaalia, kuten kuitumaiseksi käsiteltyä puuainesta tai korsia, joita eläin voi kietoa toisiinsa. Pesänrakentamiseen ei siis käy tavallinen lastukuivike.
Kultahamsterit pitävät turvallisista piilopaikoista - laita häkkiin mahdollisuuksien mukaan mökkejä ja tunneleita, jotta hamsteri voi valita suosikkinsa. Usein eläimet, joilla on mahdollisuus päästä pois näkyvistä ja piiloutua ovat itsevarmempia ja uskaltavat tulla esiin enemmän.
Monet kultahamsterit käyttävät mielellään turkinhoitoon hiekkakylpyä, jossa on hienorakeista hiekkaa. Käytä suurta, painavaa keraamista kulhoa, jotta hamsterilla on runsaasti tilaa pyöriskellä, eikä kulho kaadu helposti.
Anna hamsterin valita yksi astia hiekkakylpyyn ja toinen vessaksi. Hamsterit ovat tottumusolentoja ja löytävät usein nurkan, jossa ne pissaavat mieluiten.
Hamsterin hampaat kasvavat jatkuvasti, joten on tärkeää, että niillä on saatavilla monenlaista pureskeltavaa. Varmista, että annat pienelle suojatillesi ruokaa ja jyrsittävää, jotka edistävät hampaiden kulumista: hedelmäpuiden oksat, jyrsijöiden tikut ja muut puuesineet toimivat hyvin. Liian pitkät hampaat ovat kivuliaat ja aiheuttavat usein sen, että hamsteri lopettaa syömisen, jolloin on käytävä eläinlääkärissä hiomassa ne.
Pienille jyrsijöillesi suositellaan juoksupyörää, joka auttaa niitä täyttämään suurta liikunnan tarvettaan. Varmista, että hankit riittävän suuren pyörän, noin 28 cm halkaisijaltaan on suositeltava vähimmäiskoko syyrianhamstereille.
Siivoa ulosteet ja kostuneet kuivikkeet päivittäin. Lisää tarvittaessa uutta kuiviketta.
Täydennä myös ruoka ja raikas vesi päivittäin. Muista pestä myös juomapullo, älä unohda pilliä. Tarkista varasto, johon hamsterisi piilottaa hamstraamansa ruoan - jos sille on syötetty tuoretta ruokaa, voit poistaa ylimääräisen, jotta se ei pääse mätänemään.
Jos hamsterillasi on hiekkakylpyastia tai vessalaatikko, vaihda hiekka heti, kun se on likaantunut virtsasta ja ulosteista.
Puhdista häkki huolellisesti kerran viikossa. Ota talteen kuivikemateriaali, joka ei ole likaantunut, säästät ympäristöä ja kun käytät sen uudelleen, häkki tuoksuu taas tutulle hamsterin hajulle eikä vaihtaminen stressaa eläintä niin paljon.
Hamsterit ovat kaikkiruokaisia, eli ne syövät sekä kasvi- että eläinravintoa. Luonnossa hamsterit syövät siemeniä, pähkinöitä, juuria, yrttejä, hedelmiä, viljaa, matoja, hyönteisiä ja voivat jopa pyydystää pieniä sammakoita ja liskoja. Niiden ravinnon tulisi sisältää vähintään 16 % proteiinia ja enintään 4–5 % rasvaa. Nuoret kasvavat hamsterit sekä tiineet ja imettävät naaraat saattavat tarvita hieman korkeampia rasva- ja proteiinipitoisuuksia.
Kultahamsterilla tulisi olla vapaa pääsy ruokaan, mutta sillä ei tarvitse olla koko ajan yltäkylläinen ruokakuppi. On jopa parempi levittää osa pelleteistä tai jyrsijäseoksesta häkin pohjalle, jolloin pikku vipeltäjä saa etsiä makupalojaan.
Pellettien etuna on se, että kaikki kultahamsterin tarvitsemat ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat jokaisessa palasessa, mutta se ei ehkä ole lemmikkisi mielestä kaikkein hauskinta ruokaa. Kultahamstereille tarkoitetut jyrsijäseokset antavat hamsterille mahdollisuuden lajitella ja valita syömisensä, mikä on tärkeä osa ruokailukäyttäytymistä, mutta herkullisimpien palojen poimiminen voi johtaa siihen, että kaverisi ei saa ruoasta kaikkea tarvitsemaansa. Pellettien ja jyrsijäsekoituksen yhdistelmä on yleensä paras.
Tavallisen ruoan lisäksi voit antaa hamsterillesi pieniä määriä vihanneksia, kypsennettyä lihaa, kananmunaa ja laktoositonta jogurttia. Satunnainen jauhomato on yleensä tervetullut herkku! Voit tarjota myös pieniä määriä vähärasvaisia siemeniä, joita hamsteri voi kuoria, avata ja käyttää leikkikaluina, mikä tarjoaa sille virikettä.
Hamstereilla tulisi aina olla saatavilla puhdasta ja raikasta vettä.
Koska hamsteri on hamstraava eläin, se varastoi ruokaa, joka joskus pilaantuu ennen kuin hamsteri syö sen. Pidä silmällä hamsterin ruokapiiloja ja hävitä tuoreruoka ennen kuin se alkaa mädäntyä ja haista pahalle.
Hamstereille EI SAA antaa suola- ja mineraalikiviä, ne rasittavat liikaa pienten jyrsijöiden munuaisia ja todennäköisesti lyhentävät niiden elinikää.
Tarkista syyrianhamsterisi joka päivä varmistaaksesi, että se on terve eikä ole päässyt loukkaamaan itseään. Tutki:
Turkki. Kultahamsterit, joilla on pitkä turkki, vaativat turkinhoitoa.
Korvat
Silmät
Kynnet
Hampaat
Keho – etsi mahdollisia haavoja tai turvotusta.
Juoksupyörät
Monet kultahamsterit nauttivat juoksemisesta kuntopyörissä, mutta on erittäin tärkeää, että ostat tarpeeksi suuren pyörän, jotta eläin ei satuta selkäänsä. Pyörän tulisi olla niin suuri, että täysikasvuinen hamsteri voi juosta selkä suorana. Tämä tarkoittaa, että kultahamstereille sopivat vain kaikkein suurimmat pyörät, joiden halkaisija on vähintään 28 cm.
Älä hanki hamsteripalloja kultahamstereille
Emme suosittele niin sanottujen hamsteripallojen ostamista syyrianhamsterille. Syynä tähän on osittain loukkaantumisvaara. Jos pallo sattuu olemaan esimerkiksi hieman liian lähellä portaikon porrastasannetta, voi käydä todella pahasti. Toisaalta haitaksi on myös tilanne, jossa hamsterilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa liikkumiseensa ja päästä pois pallosta, jos se tuntee olonsa stressaantuneeksi tai ei yksinkertaisesti halua enää juosta siinä. Lisäksi nämä pallot ovat yleensä aivan liian pieniä, jotta kultahamsterit voisivat juosta niissä ergonomisesti oikein, vaan niiden selkä taipuu luonnottomalla tavalla, mikä voi aiheuttaa vammoja ja lyhentää elinikää.
Kultahamsterin leikkikehikko
Paljon parempi vaihtoehto on asentaa häkkiin leikkikehikko tai varustaa hamsteriturvattu huone ja antaa kultahamsterin juosta ajoittain vapaana valvotusti. Jos on vaikea varmistaa, että huoneessa ei ole esineitä, joihin hamsteri voi satuttaa itsensä, tai jos on olemassa vaara, että kissa tai koira pääsee hamsterin luokse, voit turvata esimerkiksi pöydän reunat ja antaa hamsterin juosta pöydällä jonkin aikaa. Laita asumukseen muutama pesälaatikko, joihin hamsteri voi halutessaan piiloutua, asenna kiipeilytelineitä, aseta muutama putki ristikkäin ja levitä häkkiin maukkaita herkkuja, niin hamsterillasi on varmasti hauskaa.
Jos kultahamsterisi sairastuu tai alkaa käyttäytyä tavallisesta poikkeavasti
Etsi asiantunteva pieneläinlääkäri jo ennen kultahamsterin hankkimista. Kultahamsterit salaavat yleensä sairauden ja vamman oireet, joten on tärkeää seurata muutoksia. Voit helposti havaita muutokset pitämällä päiväkirjaa hamsterisi terveydestä ja hoidosta. Terveellä hamsterilla on kirkkaat silmät ja tiheä, silkkinen turkki, punertava vartalo ja kuiva nenä, ja sen pitäisi olla valpas ja tarkkaavainen.
Miten tunnistat, että kultahamsteri on sairas?
Silmät ovat tulehtuneet tai kiinniliimautuneet
Nenä on kostea
Turkki on mattamainen ja sekainen
Keho ei ole lieriön muotoinen vaan painunut kylkien kohdalta.
Ihossa tai sen alla on kyhmyjä tai patteja.
Peräaukon ympärillä oleva alue on tahmea.
Hamsterin käyttäytyminen on muuttunut.
Kultahamsterit tulevat sukukypsiksi jo noin 3,5–4 viikon iässä, ja on tärkeää, että naaraat ja urokset on erotettu toisistaan, jotta sisarukset eivät parittele keskenään. Naaraat voivat olla emonsa kanssa 8 viikon ikään asti, jos emo suostuu siihen. Kultahamsteri on tiineenä noin 16 päivää, ja poikaset syntyvät sokeina, kuuroina ja ilman turkkia. Keskimääräinen pentue koostuu 6–10 poikasesta, mutta kultahamsterit voivat saada jopa tulasti tämän kokoisia pentueita. Silmät aukeavat, kun poikaset ovat noin 12–14 päivän ikäisiä. Poikaset alkavat vieroittautua emostaan noin 3 viikon iässä, ja ne ovat valmiita muuttamaan uuteen kotiin 4–5 viikon ikäisinä.
Jos haluat saada pentueen, on tärkeää, että kasvatat terveitä yksilöitä ja että sinulla on monta uutta kotia valmiina ennen kuin annat hamsterien edes paritella. Koska kultahamsterit alkavat käyttäytyä aggressiivisesti lajitovereitaan kohtaan, kun ne saavuttavat sukukypsyyden, sinulla on oltava oma häkki valmiina jokaiselle yksilölle, kun on aika erottaa ne toisistaan. Voit erottaa urokset ja naaraat toisistaan katsomalla sukuelinten aukon ja peräaukon välistä etäisyyttä. Uroksilla etäisyys on pidempi, ja kun uros on täysikasvuinen, sillä on selvä kivespussi.
Tietokirja kultahamstereista
Häkki, jossa on reilu pohjapinta ja korkea reuna
Kuljetushäkki
Pesämökki
Vessalaatikko
Hiekka-astia
Hienorakeista hiekkaa
Keraaminen ruokakuppi
Vesipullo(t)
Häkin pohjan puhdistusaine
Pölyämätön kuivike
Kultahamsterin pellettejä
Mahdollinen kultahamsterin siemenseos
Pehmeä harja, jos sinulla on pitkäkarvainen kultahamsteri.
Puisia ja pahvisia puruleluja
Aktivointi: hamsteripyörä, kiipeilyteline, tunneli, hylly jne.