Vitamiinit ja lisäravinteet
Puutosoireita voi olla vaikea tunnistaa: ne hiipivät paikalle salakavalasti ja näkyvät usein vasta sitten, kun tilanne on päässyt vakavaksi. Omistaja ei välttävättä hahmota, että karvattomat silmänympärykset, eloton turkki tai suoliston toimintahäiriöt voisivat olla seurausta vitamiini- ja hivenainepuutoksista.
Viisi tilannetta, joissa lisäravinne voi olla tarpeen
Käyttöaiheita vitamiineille, hivenaineille ja kivennäislisille on erilaisia, ja ne vaihtelevat koiran iän ja elämäntilanteen mukaan Näytä lisää
Puutosoireita voi olla vaikea tunnistaa: ne hiipivät paikalle salakavalasti ja näkyvät usein vasta sitten, kun tilanne on päässyt vakavaksi. Omistaja ei välttävättä hahmota, että karvattomat silmänympärykset, eloton turkki tai suoliston toimintahäiriöt voisivat olla seurausta vitamiini- ja hivenainepuutoksista.
Viisi tilannetta, joissa lisäravinne voi olla tarpeen
Käyttöaiheita vitamiineille, hivenaineille ja kivennäislisille on erilaisia, ja ne vaihtelevat koiran iän ja elämäntilanteen mukaan. Omistajalta tarvitaankin herkkää vainua tarpeiden tunnistamiseen!
1. Kun koiralla on epämääräisiä terveysvaivoja
Suojaravinteiden käsittely elimistössä on monimutkainen prosessi, jossa eri aineet ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Myös imeytyminen vaihtelee paljon jo pelkästään koiran ruokavalion vaikutuksesta.
Kaikkia puutosoireita et näe ulospäin. Tässä helpoimmin bongattavia:
Tavallisimmin puutostilasta kertoo kokoelma lieviksi tulkittavia oireita, jotka kuitenkin heikentävät merkittävästi lemmikin elämänlaatua.
Koska yksittäisen puutostilan selvittäminen on kallista ja vaatii eläinlääkärityötä, on usein helpointa torjua se yksinkertaisesti annostelemalla koiralle laajasti hyvinvointia tukevaa monivitamiinivalmistetta.
2. Kun koira on stressaantunut
Stressi kasvattaa vitamiinien ja antioksidanttien tarvetta. Jos tiedät, että koirasi altistuu stressille esim. kiihkeässä kisatilanteessa tai matkalla, varmista, että se saa riittävästi suojaravinteita. Mm. monivitamiinilisä ja erityisesti E-vitamiini suojaavat koiraa monipuolisesti stressin vaikutuksilta.
3. Kun hormonit myllertävät
Juoksut, valeraskaus ja tiineys rasittavat koiran elimistöä sekä suoraan fyysisesti että välillisesti stressin kautta. Juoksujen aikaan narttu menettää tihkuvan veren mukana mm. rautaa. Tiineenä oleva narttu tarvitsee ekstra-annoksen kalsiumia pentujen luuston normaalia kehitystä varten sekä foolihappoa tukemaan sikiöiden hermostoputken normaalia sulkeutumista.
Uroskin voi tarvita tukea lisäravinteista: sinkin riittävällä saannilla on myönteinen vaikutus testosteronieritykseen ja sitä kautta paitsi sukuviettiin, myös ”urosmaiseen” ulkomuotoon. Nartun juoksuista stressaantunut uros voi hyötyä myös monivitamiinilisästä.
4. Kun ruokavalio on puutteellinen
Puutostiloista puhuttaessa keskustelussa esiin nousevat yleensä ensimmäisinä kotiruoka ja raakaruoka. Raakaruokinnan suojaravinne- ja kivennäislisätarpeista voit lukea täältä. Tavallisesta kotiruoasta koira ei ilman vitamiini- ja kivennäislisää tavallisesti saa tarvitsemiaan vitamiineja ja kivennäisiä, siksi monivitamiini-kivennäislisä on ehdottomasti tarpeen.
Myös täysravinnolla ruokittava koira voi tarvita monipuolista ravintolisää. Tyypillisesti esim. sinkin puute on tavallinen ongelma kasvuikäisillä, jopa laadukkaallakin täysravinnolla ruokituilla koirilla.
5. Kun ikä alkaa painaa
Ikääntyvän koiran kehon vastustuskyky heikkenee, eikä harmaakuonoinen lemmikki hyödynnä ravintoaineita enää yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Nivelten hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää koiran kaikikssa ikävaiheissa, mutta sen merkitys korostuu erityisesti iäkkäämmillä koirilla.
Muistathan vitamiinien, kivennäisten ja hivenaineiden saannin lisäksi huolehtia myös hyvistä rasvahapoista! Öljyt ovat välttämättömiä mm. rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiselle ja tukevat monipuolisesti lemmikkisi hyvinvointia.
Katso tästä myös videovinkkimme ikääntyvän koiran hoitoon!