Koiran koulutus ja harrastukset
Ilahduttaako koirasi käytös sinua joka päivä? Vai aiheuttaako se ennemminkin huolta ja stressiä?
Koira ei luontaisesti tiedä, mitä ihminen siltä odottaa tai mitkä ovat yhteiskuntamme käytössäännöt koirille. Jokainen pieni pentu on tyhjä taulu tullessaan uuteen kotiin. Ihmisen tehtäväksi jääkin opastaa sille lempeästi ja johdonmukaisesti, kuinka ihmisten maailmassa kuuluu toimia. Kaiken ikäiset eläimet oppivat asioita, joten myös aikuisia, sekä jo iäkkäitä koiria tulee kouluttaa.
Jokaisen koiran käytökseen vaikuttavat yksilöllinen luonne, genetiikka, rotutyypilliset ominaisuudet sekä aiemmin opitut kokemukset.
Kouluttaminen palkitsemiseen perustuvilla menetelmillä on paitsi hyödyllistä, myös iloa tuovaa puuhaa niin sinulle kuin lemmikillesikin - katso vaikka videomme alempaa!
Tutustu myös Mustin ja Mirrin videokirjastoon, josta löydät runsaasti lisää vinkkejä onnistuneeseen koiran koulutukseen!
Ennen kuin alat kouluttaa…
- Mieti aluksi, mistä koirasi motivoituu, eli mistä se innostuu ja mitä se haluaa.
Useimmat koirat rakastavat hyviä makupaloja, tai villiksi tekevää lelua! Jotta koiraa voidaan menestyksellisesti kouluttaa, on palkkion oltava koiralle mieluinen. Jokainen ammattikouluttaja tietää tämän!
- Mikä on koulutuksen tavoite, eli käytös, mihin pyritään?
Määrittele käytös itsellesi tarkasti. Pelkän luoksetulon opettamisen sijaan, pohdi minkälaisia osia käytöksessä on. Koiran on käännyttävä sinua kohti, juostava mahdollisimman lujaa luoksesi, istuttava eteesi, katsottava kasvoihisi ja pysyttävä paikalla kunnes olet kytkenyt sen. Kaikki nämä käytöksen osat tulee opettaa koiralle – vieläpä vaihtelevissa tilanteissa ja paikoissa, jotta koira todella osaisi luotettavasti asian!
- Pilko jokainen opetettava asia osiin, kouluta käytös pala kerrallaan!
Ihailetko toko-koiran pikkutarkkaa työskentelyä tai oletko nähnyt koirien tekemiä vaikuttavia temppuja? Ennen kuin lopputulokseen on päästy, on jokainen tempun osa koulutettu koiralle erikseen. Käytöksen pilkkominen pienen pieniin palasiin tekee siitä helpommin ja nopeammin opittavan!
- Älä rankaise koiraa, vaan tee käytöksistä koiralle kannattavia!
Rankaiseminen ei koskaan opeta koiralle mitä siltä halutaan. Lisäksi se passivoi koiraa, ja tekee siitä haluttoman kokeilemaan mistä käytöksestä palkkion saa. Rankaiseminen heikentää omistajan ja koiran keskinäistä suhdetta, ja pahimmillaan aiheuttaa eläimelle pitkäkestoista stressiä. Oikeista käytöksistä palkitseminen taas tekee koirastasi iloisen ja aktiivisen oppijan! Palkitsemiseen perustuvat koulutusmetodit ovat paitsi turvallisia ja tehokkaita, myös tieteellisesti toimiviksi todistettuja!
Koirat ovat mestareita oppimaan asioita. Sohvallasi makaava karvakuono oppii jatkuvasti – halusit sitä tai et! Eläimeltä ei koskaan saa oppimista pois päältä, vaan se kerää kokemuksia koko elämänsä ajan.
Menestyksellisen kouluttamisen viisi avainta
- Oikein asetettu vaatimustaso. Älä vaikeuta harjoitusta liian nopeasti, vaan aseta kriteeri siten, että koira voi onnistua usein!
- Palkkion ajoittaminen oikein. Kun palkitset juuri oikealla hetkellä, oikea käytös vahvistuu. Naksutin on oiva ajoittamisen apuväline. Sen avulla voidaan merkata tarkasti selkeällä äänisignaalilla haluttu käytös, jota vahvistetaan välittömästi tämän jälkeen makupalalla.
- Palkkiotiheys. Mitä tiheämmin koira saa uudesta opeteltavasta käytöksestä palkkion, sitä nopeammin se oppii toivotun asian.
- Hyvän motivaation luominen. Kun sinulla on jotakin, mitä koira todella tavoittelee, sujuu kouluttaminen iloisesti ja tehokkaasti!
- Koiran terveydentila. Stressaantunut, pelokas tai fyysisesti sairas koira ei kykene oppimaan tehokkaasti uusia asioita. Tällöin on ensisijaisesti hoidettava lemmikin terveyttä. Positiivinen yhdessä tekeminen edistää hyvinvointia, joten kun koiran vointi kohenee, kannattaa mukaviin koulutus- ja aktivointituokioihin panostaa!
Lue täältä lisää menestyksellisen koiran kouluttamisen viidestä avaimesta.
Häiritsevää käyttäytymistä?
Joskus koiran käyttäytyminen aiheuttaa haasteita arjessa. Ongelmaksi käytös muuttuu silloin, kun se alkaa merkittävästi rajoittaa lemmikinomistajan elämää. Usein koiran häiritsevä käyttäytyminen aiheuttaa omistajassa stressiä ja epätoivoa. On hyvä kuitenkin muistaa, että käytöstä voidaan muuttaa! Pikaratkaisuja ei valitettavasti ole olemassakaan, joten usein tarvitaan pitkäkestoista sitoutumista koulutusprosessiin.
- Häiritsevien käytösten syy tulee aina selvittää.
- Ammattiinsa koulutetut eläintenkouluttajat on valmennettu kartoittamaan käytösten syyt sekä tekemään koulutus- ja hoitosuunnitelmat.
Pätevä kouluttaja ei koskaan suosittele tai käytä tapoja, jotka tuottavat eläimelle kipua, pelkoa tai stressiä! Katso koulutusta ohjaava video täältä.
Jokainen koira sekä omistaja ansaitsevat iloisen yhteiselämän!
Aktiiviharrastajille Pro Dog – koiraurheilutuotteet täältä.
Tutustu myös Mustin ja Mirrin videokirjastoon, josta löydät runsaasti lisää vinkkejä onnistuneeseen koiran koulutukseen!