Paikannin kertoo, jos koira on livahtamassa luvattomille poluille
Jos voisimme hetken tarkkailla maailmaa koiran silmin, huomaisimme melkoisen eron sen ja itsemme havaitsemassa ympäristössä. Keväällä maailma on voinut muuttua yhdessä yössä, kun eläimet heräävät ja ryhtyvät pesäpuuhiin: ne rapisevat, tuoksuvat ja vilahtelevat. Ihmisen silmään ihan tuttu vanha mökkipiha onkin talven jälkeen koiralle täynnä merkkejä fasaaneista, pupuista ja tontilla vierailleista koirista ja kissoista. Parin talon päässä on ehkä hankittu pihalle lemmikkikanoja ja pellon takana grillataan makkaraa.
Houkutus lähteä tutkimusretkelle voi joskus osoittautua ylivoimaiseksi. Musti ja Mirri -paikantimeen voi määritellä turva-alueeksi vaikka tontin rajat, jolloin omistaja saa hälytyksen heti, jos koira on lähdössä luvattomille retkille. Ja paikantimen avulla karkulainen tietysti löytyy helposti. Yhteys paikannuslaitteen ja omistajan puhelimen välillä toimii Elisan matkapuhelinverkossa ja koiran paikantaminen GPS-satelliittipaikannuksella.
Karkaamisen riski on suurin heti saapumisen jälkeen
Riski livahtamiseen on suurin, kun on juuri saavuttu mökille tai vieraisille, joten ensimmäiset päivät on turvallisinta pitää koira kytkettynä ja paikannin pannassa kiinni. Hiljakseen vapauden huuma tasaantuu. Tosin jotkut koirat ovat varsinaisia elämäntapakarkureita, eikä niitä voi juuri pitää vapaina, jollei tonttia ole tiiviisti aidattu.
Houkutus lähteä tutkimusretkille kasvaa, jos koiralla on yksinäistä ja tylsää. Luvalliselle alueelle kannattaa järjestää kiinnostavaa tekemistä ja keksiä yhteistä puuhaa koiran kanssa. Aina voi harjoitella temppuja, harrastaa naminetsintää tai kaivella kuoppia luvalliseen paikkaan ja järjestää kuonokaverille hyviä tähystyspaikkoja luutarjoilulla varustettuna.
Vieraalla seudulla karkurin haasteet lisääntyvät, koska takaisin ei ehkä olekaan ihan helppo löytää. Varsinkin jos koira säikähtää jotakin, se voi paniikissa juosta hyvinkin kauas. Mennessä pelko siivittää ojien yli, mutta takaisin tullessa ei veteen meno houkutakaan. Ilman paikanninta tilanne voi olla hyvinkin pelottava.
Paikantimella voi vaikka kutsua koiran kotiin
Paikantimella voi paitsi jäljittää koiran, myös soittaa sille ja rauhoitella säikähtänyttä eläintä. Tuttu ääni voi auttaa hädän tunteeseen, jopa tuttu musiikki rauhoittaa. Soittoääneen voi myös liittää merkityksiä. Voit opettaa koiralle, että kun paikannin sen varusteissa hälyttää, kannatta juosta nopeasti kotiin, koska siellä saa herkkua!
Liikkumisen ja unen määrää on hyvä seurata
Ulkoilu on koiralle tärkeää paitsi mielenvirkeyden, elämysten ja tarpeiden tekemisen vuoksi erityisesti liikunnan kannalta. Paikannin seuraa liikkumiseen päivittäin käytettyä aikaa ja uutena myös liikuttua matkaa ja tallentaa myös sisällä esimerkiksi leikkiessä kertyneen liikunnan. Jos päivittäinen muhkea liikuntamäärä yhtäkkiä vähenee – esimerkiksi vieraat pelkäävät koiraa, joka siksi pidetään sisällä – voi tiedossa olla ongelmakäyttäytymistä ja karkaamisriski kasvaa.
Patoutunut liikunnan tarve pyrkii purkautumaan. Jotkut, erityisesti työskentelyyn jalostetut koirat tarvitsevat jopa 6-9 tuntia liikkumista päivittäin saadakseen toimintatarmonsa käytetyksi. Vaikka useimmille riittää vähän vähempikin, kannattaa kurkata paikantimen liikkumisdataa, jos koira alkaa itselleen epätyypillisesti esimerkiksi tuhota tavaroita. Samoin voi seurata, muuttuuko tuttu tuholainen yhtäkkiä leppoisammaksi kämppäkaveriksi, jos se saa puoli tuntia tai tunnin lisää liikuntaa päivässä. Tallentuneesta datasta näet myös jos koira on ruvennut liikkumaan selvästi vähemmän, mikä voi kieliä ongelmista.
Paikannin kirjaa kaikenlaisen liikkumiseen käytetyn ajan, niin rauhallisen touhuilun kuin reippaat lenkit, ja kertoo siis aktiivisuuden määrästä. Voi olla hyödyksi kirjata ylös myös liikunnan intensiteettiä: tokihan tunnin pyörälenkki purkaa patoutunutta tarmoa ihan eri tavalla kuin pehmolelun kanniskelu.
Myös unimäärän seuranta antaa tärkeää tietoa. Usein erityisesti reissussa käy niin, ettei koira malta nukkua tarpeeksi ja alkaa käydä kierroksilla. Sen stressitila ei pääse laukeamaan ja se saattaa olla ärtyisä tai jopa aggressiivinen. Paikannin näyttää, onko koira vaikkapa heräillyt kävelemään pitkin yötä. Koirat tarvitsevat paljon enemmän unta kuin ihminen: 12-18 tuntia vuorokaudessa. Jollei lemmikki jostain syystä malta levätä, sen päiviin on hyvä rakentaa lisää rutiineja, ja matkatessa jättää se esimerkiksi retken ajaksi nukkumaan sen sijaan että ottaisi mukaan. Kasaantuva univelka ei tee kenellekään hyvää.
Asiantuntijana Mustin ja Mirrin eläinten käyttäytymisen asiantuntija Janica Raudasoja.