Kääpiöhamsteri on se pieni karvainen pallero, joka saa sydämen sulamaan – kääpiöhamsterit ovat uskomattoman suloisia! Monen suuri haave on saada ikioma kääpiöhamsteri, ja jos olette päättäneet hankkia sellaisen perheenjäseneksi, teillä on jännittäviä hetkiä edessä. Lue tästä kääpiöhamsterin hoidosta ja siitä, miten tarjoat sille parhaan mahdollisen hamsterinelämän!
Kääpiöhamstereita on useampi laji ja on hyvä miettiä millaisen hankit, sillä ne eroavat käyttäytymiseltään ja tarpeiltaan jonkin verran. Yleisimmät lajit ovat Campbellinkääpiöhamsteri, venäjänkääpiöhamsteri eli talvikko, ja roborovskinkääpiöhamsteri. Joskus voi nähdä myynnissä siperiankääpiöhamstereita, jotka ovat talvikon ja campbellinkääpiöhamsterin risteytyksiä, eikä niitä siksi pidetä omana lajinaan.
Jotta hamsterisi voisi hyvin hyvin koko elämänsä ajan, ja jotta sinä ja pienet lemmikkisi viihdytte yhdessä, on tärkeää tarjota hamsterillesi – tai useimmiten hamstereillesi ‒ oikeanlaista hoitoa ja vastata niiden luonnollisiin tarpeisiin. Tässä on muutamia neuvoja siitä, miten hoitaa pieniä kääpiöhamstereitasi!
Campbellinkääpiöhamsteri
Tieteellinen nimi: Phodopus campbelli
Levinneisyys: Kazakstan, mutta myös Kiina, Mongolia ja Venäjä
Elinikä: 2–3 vuotta
Koko: 10–12 cm, noin 55–65 grammaa. Campbellinkääpiöhamsteri on suurin kolmesta kääpiöhamsterista, joista kerromme tässä artikkelissa. Campbellinkääpiöhamsteri ja talvikko voivat olla vaikea erottaa toisistaan, ja niiden väliset risteymät ovat yleisiä. Niitä kutsutaan usein siperiankääpiöhamstereiksi.
Värit: Campbellinkääpiöhamsteria on saatavana useammassa eri värissä
Häkkikaverit: Campbellinkääpiöhamstereita on yleensä helppo pitää ryhmissä, ja ne ovat erittäin seurallisia ja tarkkaavaisia ympäristöään kohtaan.
Venäjänkääpiöhamsteri eli talvikko
Tieteellinen nimi: Phodopus sungorus
Levinneisyys: Siperia, mutta myös Koillis-Kiina, Mongolia ja Kazakstan.
Elinikä: 2–3 vuotta
Koko: 9–10 cm, 55–65 grammaa.
Värit: Talvikko on ainutlaatuinen hamsteri, koska se vaihtaa väriä talven lähestyessä. Väri vaalenee vähitellen auringonvalon vähentyessä ja päivien lyhentyessä. Keväällä tavanomainen väri alkaa palata. Tämä on sopeutuma lajin elämään luonnossa, jossa muuttuva väri on täydellinen ympäristöön sulauttava tapa suojautua saalistajilta.
Talvikot ovat sopeutuneet kylmään ilmastoon, jonka takia niillä on karvaiset tassut, jotka pysyvät lämpimämpinä.
Häkkikaverit: On parasta hankkia kaksi samaa sukupuolta olevaa talvikkoa samaan aikaan: uusien yksilöiden tutustuttaminen aikuisiin kääpiöhamstereihin voi olla hieman vaikeaa. Hanki mahdollisimman suuri häkki ja varmista, että häkissä on kaikkea kaksin kappalein ‒ kaksi pesämökkiä, kaksi ruokakuppia jne., jotta eläinten ei tarvitse tuntea, että niiden on vartioitava resursseja.
Roborovskinkääpiöhamsteri
Tieteellinen nimi: Phodopus roborovskii
Levinneisyys: Mongolia, Venäjä, Kiina
Elinikä: 2–3 vuotta
Koko: 6–7 cm, 20-25 g. Roborovski on pienin kääpiöhamsterilajeista.
Häkkikaverit: Roborovskit viihtyvät parhaiten, kun niillä on vähintään yksi kaveri, mutta mieluiten kokonainen lauma.
Kääpiöhamstereita kutsutaan myös aavikkohamstereiksi, koska ne ovat kotoisin aavikko- ja aroalueilta. Roborovski on näistä kolmesta lajista vaikein kesytettävä, mutta se on kyllä mahdollista, jos sinulla on paljon kärsivällisyyttä ja olet varovainen. Pienet hamsterit ovat hyvin aktiivisia eläimiä ja haluavat juosta paljon ja kaivautua syvälle, joten ne tarvitsevat suuren häkin, jossa on tilaa sekä juoksupyörille että paksulle kerrokselle kuiviketta.
Luonnonvaraiset kääpiöhamsterit voivat juosta useita kilometrejä joka yö etsiessään ruokaa, joten vaikka ne ovat pieniä, niillä on suuri tarve liikkua. Ne myös kaivavat monimutkaisia tunnelijärjestelmiä, jotka voivat ulottua 2–3 metriä syvälle maan sisään. Kääpiöhamsterit ovat aktiivisimpia öisin, ja tämä on otettava huomioon häkin sijoituspaikkaa päätettäessä. Ei ehkä ole fiksuin idea pitää sitä aivan tyynyn vieressä, jos et halua valvoa koko yötä. Kääpiöhamsterit ovat aktiivisia myös iltahämärissä ja aamuhämärissä, joten ehdit hyvin viettää aikaa pienen kääpiöhamsterisi kanssa herättämättä sitä keskellä päivää.
Kääpiöhamstereita tulisi pitää pareittain tai ryhmissä. Kaikki yksilöt eivät kuitenkaan välttämättä tule toimeen keskenään. Jos haluat lisätä todennäköisyyttä, että lemmikkisi tulevat toimeen keskenään, on tärkeää tarjota niille suuri häkki, jossa on runsaasti resursseja tappelujen estämiseksi. Tämä tarkoittaa, että häkissä pitäisi olla enemmän pesäkoloja, enemmän ruokapaikkoja ja paljon lattiatilaa, jotta ne voivat liikkua törmäämättä toisiinsa.
Kääpiöhamsterit tarvitsevat ja rakastavat liikkumista. Kääpiöhamsterit voivat olla pieniä, mutta niillä on suuri tarve liikkua.
Kääpiöhamsteri elää noin 2–3 vuotta. Oletko valmis vastuuseen? Kääpiöhamsterit tarvitsevat päivittäistä hoitoa ja valvontaa. Hamsterihäkki on puhdistettava vähintään kerran viikossa, ja jos lähdet pois, tarvitset lemmikeillesi hoitajan. Kuten muutkin lemmikit, kääpiöhamsterit tarvitsevat huolenpitoasi myös silloin, kun olet sairas tai väsynyt. Omistajan on myös varauduttava mahdollisiin eläinlääkärikuluihin, jos kääpiöhamsteri sairastuu. Jos allergisoidut tai väsyt hamsterien hoitamiseen, on sinun tehtäväsi varmistaa, että eläimet saavat hyvän uuden kodin.
Aikuisena olet vastuussa kääpiöhamsterista. Usein erityisesti perheen lapset haluavat pienen hamsterin, mutta muista, että aikuisena on aina sinun vastuullasi huolehtia eläinten hyvinvoinnista.
Minkä kokoinen häkki kääpiöhamsterilla pitäisi olla?
Eläinsuojelulain mukaan kääpiöhamsterin häkin on oltava pinta-alaltaan vähintään 0,09 m2 (ryhmässä pidettäville 0,045 m2 eläintä kohden) ja korkeudeltaan 0,2 m (esimerkiksi 30 x 30 x 20 cm).
Kannattaa aina pyrkiä tarjoamaan eläimelle vähittäismittoja suurempi asumus, jotta sillä on hyvin tilaa liikkua. Suomen Hamsteriyhdistyksen minimisuositus kääpiöhamstereille onkin: pinta-ala 0,2 m2 ja korkeus 0,2 m eläintä kohti (esimerkiksi 50 x 40 x 20 cm) .
Kääpiöhamsterien on voitava kaivaa häkissään
Kuten edellä mainittiin, kääpiöhamsterit voivat kaivaa tunneleita, jotka ulottuvat useita metrejä syvälle maahan, joten on tärkeää tarjota niille syvä kerros kuiviketta. Jotta kuivike ei lentelisi niin helposti ulos, on hyvä, jos kääpiöhamsterin häkin pohjaosa on syvä ja että mahdollinen ritiläosa ei ala liian alhaalta. Esimerkiksi Duna-häkit, jotka on valmistettu kokonaan muovista lukuun ottamatta verkko-ovea, ja lasihäkit, jotka muistuttavat akvaarioita ja joissa on verkko-osa yläosassa, mahdollistavat pohjamateriaalin sopivan syvyyden.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että hamsterit, joita pidetään häkeissä, joissa on vähintään 4 cm:n syvyinen kuivike, harjoittavat vähemmän sijaistoimintoja kuin hamsterit, joilla on alle 4 cm:n syvyinen kuivikekerros.
Kääpiöhamsterin häkin ei pitäisi olla liian korkea
Liian korkea rautalankahäkki voi olla suorastaan sopimaton kääpiöhamsterille, sillä ne eivät ole kovin hyviä kiipeilemään ja loukkaantumisriski on melko suuri jos ne menettävät otteensa korkealla rautalankaseinällä. Jos kääpiöhamstereillasi on korkea häkki, on tärkeää, että asennat sinne paljon hyllyjä ja muita kalusteita, jotka vähentävät putoamiskorkeutta. Korkea häkki ei koskaan korvaa riittävää lattiatilaa, vaan kääpiöhamstereille reilu lattiapinta-ala on ehdottomasti tärkeintä.
Ennen kuin tuot kääpiöhamsterisi kotiin, on tärkeää varmistaa, että häkki ja kaikki tarvikkeet ovat järjestyksessä. Kääpiöhamstereille on hyvin stressaavaa olla kuljetettavana ja vaihtaa ympäristöä, ja on hyvä jos voit tehdä siitä mahdollisimman sujuvaa. Muista valita hyvä häkin sijainti - vältä vetoa, liian kuumaa/kylmää tai liian ahdasta paikkaa. Kääpiöhamsterit ovat hereillä yöllä, jolloin itse haluamme rauhaa ja hiljaisuutta, joten häkin asettaminen sängyn viereen voi häiritä unta.
Häkin pohjalla tulisi olla paksu kerros kuiviketta, johon hamsterit voivat kaivautua. Sen pitäisi olla pölyämätöntä ja imukykyistä, ja sen pitäisi pystyä säilyttämään kaivetut tunnelit , joten kannattaa sekoittaa erilaisia pohjamateriaaleja, kuten Millamore-haapalastuja ja hamppu- tai paperimassakuiviketta.
Kääpiöhamstereilla tulisi olla vähintään 14 x 11 cm:n suuruinen ja 10 cm:n korkuinen pesälaatikko ‒ jos häkkisi ei ole vähimmäismittoja suurempi, pesälaatikko vie noin puolet häkin tilasta. Kääpiöhamstereille tulisi antaa pesänrakennusmateriaalia, joka on valmistettu yhteen liitettävistä materiaaleista. Toisin sanoen niille ei voi antaa tavallista kuiviketta pesimään, vaan sen on koostuttava jostain muusta materiaalista.
Kääpiöhamsterit pitävät turvallisista piilopaikoista - aseta häkkiin mieluiten useita mökkejä ja tunneleita, jolloin hamsteri voi valita suosikkinsa. Jos kääpiöhamstereita on useampia, on tärkeää varmistaa, että pesälaatikoita tai koloja on riittävästi, jotta kaikki eläimet voivat vetäytyä piiloon yhtä aikaa ilman kilpailua tai aggressiota. Usein eläimet, jotka pääsevät helposti turvaan ja piiloon, ovat itsevarmempia ja halukkaampia tulemaan ulos.
Monet kääpiöhamsterit pitävät siitä, että saatavilla on hiekkakylpy, jossa on hienorakeista hiekkaa. Hiekassa kylpeminen auttaa niitä turkinhoidossa. Käytä suurta, painavaa keraamista kulhoa, jossa kääpiöhamsterilla on runsaasti tilaa pyöriskellä eikä kulho kaadu helposti.
Joskus kääpiöhamsteri luulee, että hiekkakylpy on myös täydellinen paikka käydä asioillaan, eikä pissaaminen ja pyöriminen samassa hiekassa ole maailman raikkain idea. Anna hamsterille mahdollisuus valita astia, jossa sillä on hiekkaa kylpeä ja toinen, jossa se voi käydä vessassa. Hamsterit ovat tottumusolentoja ja löytävät usein suosikkinurkan, jossa pissata. Yhden hiekka-astian sijoittaminen sinne helpottaa häkin puhdistamista.
Hamstereille on myös tarjottava viihdettä ja tekemistä. Kääpiöamstereiden hampaat kasvavat koko ajan, joten on tärkeää, että niillä on saatavilla paljon erilaista pureskeltavaa. Puu ja pahvi ovat hyviä materiaaleja sekä mökkeihin että leluihin, sillä kääpiöhamsterit nakertavat kaikkea, mitä häkkiin laitetaan. Muoviset esineet eivät siis ole hyviä. Pikkujyrsijöille suositellaan juoksupyörää, joka auttaa niitä täyttämään liikunnan tarvettaan. Varmista, että ostat riittävän suuren pyörän: noin 20 cm halkaisijaltaan on suositeltava vähimmäiskoko kääpiöhamsterille.
Tarkista kääpiöhamsterisi päivittäin varmistaaksesi, että pienet suojattisi ovat terveitä, eivätkä ole päässeet loukkantumaan. Tutki:
Turkki
Korvat
Silmät
Kynnet
Hampaat
Vartalo – tarkista mahdolliset haavaumat ja turvotukset.
Kääpiöhamsterin häkki tarvitsee pienen puhdistuksen joka päivä.
Poista ulosteet ja kostuneet kuivikkeet joka päivä. Lisää tarvittaessa uutta kuiviketta. Täydennä myös ruoka ja raikas vesi päivittäin. Muista pestä vesipullo, älä unohda pilliä. Yksi keino nähdä, kuinka paljon kääpiöhamsterisi juovat, on täyttää pullo täyteen joka päivä. Katso kääpiöhamstereiden ruokavarastosta, paljonko ne hamstraavat ruokaa. Jos niille on annettu tuoretta ruokaa, poista se, jotta se ei mätäne. Jos kääpiöhamstereillasi on hiekkakylpy tai vessalaatikko, vaihda hiekka heti, kun se on saastunut virtsasta ja ulosteista. Riippuen siitä, kuinka monta kääpiöhamsteria sinulla on ja kuinka paljon tilaa ne jakavat, häkki on puhdistettava vähintään kerran viikossa. Ota talteen kuivikkeet, jotka eivät ole likaantuneet, säästät ympäristöä ‒ ja kun käytät ne uudelleen, häkki tuoksuu hamstereiden mielestä tutulta, ikä vähentää stressiä.
Kääpiöhamsterit tarvitsevat aina jotain pureskeltavaa.
Kääpiöhamsterin hampaat kasvavat jatkuvasti. Varmista, että annat kääpiöhamsterillesi ruokaa ja leluja, jotka auttavat sen hampaiden hiontaa: hedelmäpuiden oksat ja jyrsijöiden tikut toimivat hyvin. Liian pitkät hampaat ovat kivuliaat ja saavat kääpiöhamsterin usein lopettamaan syömisen. Silloin käytävä eläinlääkärissä hiomassa ne.
Kääpiöhamsterit ovat kaikkiruokaisia, eli ne syövät sekä kasvi- että eläinravintoa. Luonnossa kääpiöhamsterit syövät siemeniä, pähkinöitä, juuria, yrttejä, hedelmiä, jyviä, matoja, hyönteisiä, ja ne voivat jopa pyydystää pieniä sammakoita ja liskoja. Kääpiöhamsterin ruoan tulisi sisältää vähintään 16 % proteiinia ja enintään 4 % rasvaa. Nuoret kasvavat kääpiöhamsterit sekä tiineet ja imettävät naaraat saattavat tarvita hieman korkeampia rasva- ja proteiinipitoisuuksia. Kääpiöhamsterit ovat alttiita diabetekselle, joten on tärkeää pitää rasvapitoisuudet alhaisina ja välttää tarjoamasta niille ylimääräisiä nopeita hiilihydraatteja.
Kääpiöhamstereilla tulisi olla vapaa pääsy ruoan äärelle, mutta ne eivät tarvitse koko ajan yltäkylläistä ruokakuppia. On jopa parempi ripotella häkin pohjalle joitakin pellettejä tai hieman jyrsijöiden sekoitusta, jotta pikku hamsterisi voivat etsiä ruokaansa. Näin ruoka säilyy pidempään, ja hamsterit usein todella syövät sen mitä löytävät, sen sijaan että valitsisivat vain maukkaimmat palat ja jättäisivät loput syömättä.
Pellettien etuna on se, että kaikki kääpiöhamsterisi tarvitsemat ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat jokaisessa palassa, mutta se ei ehkä ole lemmikkiesi mielestä kaikkein suosituinta ruokaa. Kääpiöhamsterille tarkoitetut jyrsijäsekoitukset antavat hamsterisi lajitella ja valita, mikä on tärkeä osa ruokailukäyttäytymistä, mutta se voi myös tarkoittaa, ettei hamsterisi saa kaikkea tarvitsemaansa. Siksi pelletin ja jyrsijäseoksen yhdistelmä on yleensä paras vaihtoehto.
Tavallisen ruoan lisäksi voit antaa kääpiöhamsterillesi pieniä määriä vihanneksia, kypsennettyä lihaa, munaa ja laktoositonta jogurttia. Satunnainen jauhomato on yleensä tervetullut! Voit myös antaa hamsterillesi pieniä määriä vähärasvaisia siemeniä, joita se voi kuoria, avata ja näpelöidä, jolloin pikku hamsterit saavat virikkeitä.
Kääpiöhamstereilla tulisi aina olla saatavilla puhdasta ja raikasta vettä. Kun sinulla on useita kääpiöhamstereita, on suositeltavaa, että sinulla on useita vesipulloja, jotta kaikki kääpiöhamsterit voivat juoda samaan aikaan. Näin vältetään sellainen tilanne, että joku hamstereista ei voi juoda, jos ryhmässä on ristiriitoja eikä se uskalla lähestyä vesipulloa.
Koska kääpiöhamsteri on hamstraava eläin, se varastoi ruokaa, joka joskus ehtii pilaantua ennen kuin kääpiöhamsteri syö sen. Siksi kääpiöhamsterin ruokapiiloa on pidettävä silmällä ja tuoreruoka on hävitettävä ennen kuin se alkaa mädäntyä ja haista pahalle.
Kääpiöhamsterille EI SAA antaa suola- ja mineraalikiviä, ne rasittavat liikaa pienten jyrsijöiden munuaisia ja lyhentävät todennäköisesti niiden elinikää.
Juoksupyörät kääpiöhamstereille
Monet kääpiöhamsterit tykkäävät juosta juoksupyörässä, mutta on erittäin tärkeää hankkia tarpeeksi suuri pyörä, jotta hamsterisi ei satuta selkäänsä. Juoksupyörän tulisi olla niin suuri, että täysikasvuinen kääpiöhamsteri voi juosta selkä suorana.
Hamsteripallot kääpiöhamsterille
Emme suosittele ostamaan kääpiöhamsterillesi niin sanottua hamsteripalloa. Syynä tähän on osittain loukkaantumisriski ‒ jos pallo sattuu olemaan esimerkiksi liian lähellä portaikon tasannetta, kääpiöhamsterisi voi loukkaantua todella pahasti. Toinen syy on se, että kääpiöhamsterilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa tilanteeseensa ja päästä pois pallosta, jos se tuntee olonsa stressaantuneeksi tai ei yksinkertaisesti halua enää juosta pallossa.
Hyvä aktivointi kääpiöhamsterille
Paljon parempi vaihtoehto on pystyttää leikkikehikko tai varata hamsterisuljettu huone ja antaa eläimen juosta vapaana jonkin aikaa valvotusti. Jos on vaikea varmistaa, ettei huoneessa ole esineitä, joihin hamsterit voivat satuttaa itsensä, tai jos on olemassa vaara, että kissa tai koira pääsee kääpiöhamstereiden luo, voit suojata pöydän reunat ja antaa kääpiöhamsterien juosta pöydällä jonkin aikaa. Laita esille joitakin pallolaatikoita, joihin kääpiöhamsterisi voivat halutessaan piiloutua, pystytä kiipeilytelineitä, ristikoita, vessapaperirullia ja levitä maukkaita herkkuja, niin kääpiöhamstereillasi on hauskaa!
Jo ennen kuin hankit kääpiöhamsterisi, kannattaa etsiä pieneläimiin erikoistunut eläinlääkäri, jotta tiedät, mihin voit kääntyä, jos ongelmia ilmenee. Kääpiöhamsterit ovat mestareita salaamaan sairauden ja vamman oireita. Se on saaliseläimelle täysin luonnollista, mutta se tuo meille kääpiöhamsterinomistajille hieman enemmän haasteita havaita muutokset.
Parasta on pitää päiväkirjaa eläinten hoidosta ja terveydestä. Jos kääpiöhamsterisi sairastuu, voit näin havaita nopeasti kaikki pienet muutokset ja varmistaa, että se saa viipymättä hoitoa. Terveellä kääpiöhamsterilla on kiiltävät silmät, jotka eivät ole vetiset, sen turkki on silkkinen ja tiheä, sen ruumiinmuoto on tasaisesti pyöreä, sen nenän pitäisi olla kuiva ja kääpiöhamsterisi pitäisi olla valpas ja tarkkaavainen.
Merkkejä siitä, että kääpiöhamsterisi on sairas:
Silmät ovat tulehtuneet tai kiinniliimautuneet
Nenä on kostea
Turkki on mattapintainen ja karvainen
Runko ei ole lieriömäisen muotoinen vaan painunut kylkien kohdalta
Ihossa tai sen alla on kyhmyjä
Peräaukon ympärillä oleva alue on tahmea
Kääpiöhamsterin käyttäytyminen on muuttunut
Kääpiöhamsteri saavuttaa sukukypsyyden noin 3–5 viikon iässä, ja on tärkeää, että naaraat ja urokset ovat siihen mennessä erotettuja, jotta sisarukset eivät parittelisi keskenään. Naaraat voivat jäädä asumaan emonsa kanssa.
Kääpiöhamsterin poikaset
Campbellinkääpiöhamsteri ja talvikko ovat tiineinä noin 18 päivää ja saavat noin 10-11 pentua kerrallaan ja Roborovskinkääpiöhamsteri on tiineenä noin 20-22 päivää ja saa noin 9 pentua kerrallaan.
Kääpiöhamsterin poikaset syntyvät sokeina, kuuroina ja ilman turkkia, ja niiden silmät aukeavat, kun poikaset ovat noin 12–14 päivän ikäisiä. Kääpiöhamsterin poikaset alkavat vieroittautua emonsa imetyksestä noin 3 viikon iässä ja ovat valmiita muuttamaan uuteen kotiin 4–5 viikon ikäisinä.
Mistä tiedän, onko kääpiöhamsteri naaras vai uros?
Voit erottaa uros- ja naaraskääpiöhamsterit toisistaan katsomalla sukuelinten aukon ja peräaukon välistä etäisyyttä. Uroksilla etäisyys on pidempi, ja kun uros on täysikasvuinen, sillä on selvä kivespussi.
Tietokirja kääpiöhamstereista
Häkki, jossa on riittävä pohjapinta-ala ja korkea reunus
Kuljetushäkki
Pesämökki
Vessalaatikko
Hiekkakylpykulho
Hienorakeinen hiekka
Keraaminen ruokakuppi
Vesipullo(t)
Häkin pohjan puhdistusaine
Pölyämätön kuivike
Kääpiöhamsterien pellettejä
Mahdollinen kääpiöhamsterin siemenseos
Puisia ja pahvisia puruleluja
Aktivointi: hamsteripyörä, kiipeilyteline, tunneli, hylly jne.
Kuinka paljon ruokaa kääpiöhamsterilla pitäisi olla?
Kääpiöhamsterille on tärkeää, että niillä on rajoittamaton pääsy ruokaan, mutta ruokakupin ei tarvitse olla koko ajan yltäkylläinen. Sen sijaan on parempi ripotella häkin kuivikkeeseen joitakin pellettejä tai pieni määrä jyrsijöiden sekoitusta. Näin rohkaiset pieniä hamstereitasi etsimään ruokaa ja tuet samalla niiden luonnollista käyttäytymistä.
Ovatko kääpiöhamsterit laumaeläimiä?
Useimmat kääpiöhamsterit viihtyvät pareittain tai pienissä ryhmissä, ja niitä tulisi aina pyrkiä pitämään vähintään pareittain. Jotkut kääpiöhamsterit voivat kuitenkin olla aggressiivisia muita kääpiöhamstereita kohtaan, ja sellaisen kääpiöhamsterin voi olla parasta asua yksin tai koittaa tutustua toiseen häkkikaveriin. Roborovskit eivät viihdy yksin, ja ne tarvitsevat ainakin yhden kaverin viihtyäkseen, mutta mieluiten kokonaisen ryhmän.
Milloin kääpiöhamsteri on täysikasvuinen?
Kääpiöhamsteri saavuttaa sukukypsyyden noin 3–5 viikon iässä, ja kun kääpiöhamsteri on noin 4–5 kuukauden ikäinen, sitä pidetään yleensä täysikasvuisena.
Mistä löydän eläinlääkärin kääpiöhamsterille?
Ennen kuin hankit kääpiöhamsterin, kannattaa etsiä hyvä eläinlääkäri, jolle voit viedä kääpiöhamsterin, jos se sairastuu. Googlaa hyviä eläinlääkäriasemia lähelläsi, mieluiten sellaisia, jotka ovat erikoistuneet pieneläimiin, jotta kääpiöhamsterisi saa oikeanlaista hoitoa.