Onko ravinnon laadulla merkitystä?
Monet kissat tuntuvat tomerasti päättävän itse, mitä ruokaa ne syövät – tai eivät syö. Mutta tietääkö lemmikki itse, mikä sille on hyväksi? Valitettavasti kotikissojen terveysongelmat todistavat, että karvaisille kavereille ei kannata uskoa vastuuta ruokavaliostaan. Suuri joukko kissoja kärsii vakavasta ylipainosta, diabeteksesta, virtsatieongelmista, hammaskivestä, vatsavaivoista ja monista muista ikävistä vaivoista, joista ainakin osa olisi mahdollisesti ehkäistävissä laadukkaalla ravitsemuksella.
Kaukonäköinen kustannuslaskelma
Sairaudet heikentävät aina lemmikin elämänlaatua ja kurittavat omistajan kukkaroa kohonneina eläinlääkäri- ja lääkintäkuluina. Omistajan voisikin olla hyvä arvioida ruokinnan kuluja myös lemmikin terveyden näkökulmasta. Laadukkaatkaan ruoat eivät paranna sairauksia, mutta lemmikille sopiva ravinto nostaa eläimen vireyttä ja elinvoimaa. Hyvä vastustuskyky ja kokonaisvaltainen hyvinvointi saattavat puolestaan ennaltaehkäistä monia ongelmia.
Miksi kuivaruokaa?
Laadukkaasta kuivaruoasta kissa saa helposti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, ja monissa kuivaruoissa on myös erilaisia tehoaineita, jotka tukevat esimerkiksi nivelten, turkin ja ihon, virtsateiden sekä suoliston hyvinvointia. Kuivaruokaa voit halutessasi pitää jatkuvasti tarjolla ilman huolta pilaantumisesta. Jos haluat aktivoida kissaa ruokailun yhteydessä, on nappuloiden tarjoilu aktivointilelusta loistava virikkeellistäjä ihan jokaiselle kotitiikerille!
Laajasta valikoimastamme löydät kuivaruoan jokaisen kissan yksilöllisiin tarpeisiin!
Vaikka kuivaruokaa on helppoa pitää jatkuvasti tarjolla, kannattaa ruokintatiheydestä päättää myös kissan vyötärönympäryksen perusteella: jos vapaasti ruokaileva kissa alkaa pullukoitua, on ruokintaa fiksua hieman rajoittaa. Lisäksi useamman kissan taloudessa voivat reviirijännitteet johtaa tilanteeseen, jossa yksi kissa pyylevöityy ja toinen laihtuu. Tällöin ruokintapisteitä kannattaa sijoitella useampi ympäri kotia ja tarvittaessa rajoittaa itsevarmemman kissan pääsyä toverinsa kupille.
Vaikka kuivaruokaa on helppoa pitää jatkuvasti tarjolla, kannattaa ruokintatiheydestä päättää myös kissan vyötärönympäryksen perusteella: jos vapaasti ruokaileva kissa alkaa pullukoitua, on ruokintaa fiksua hieman rajoittaa. Lisäksi useamman kissan taloudessa voivat reviirijännitteet johtaa tilanteeseen, jossa yksi kissa pyylevöityy ja toinen laihtuu. Tällöin ruokintapisteitä kannattaa sijoitella useampi ympäri kotia ja tarvittaessa rajoittaa itsevarmemman kissan pääsyä toverinsa kupille.
Raksusta asiaa: Mistä tunnistat laadukkaan kuivaruoan?
Laadukas raksu sisältää runsaasti lihasta peräisin olevaa proteiinia.
Laadukkaassa täysravintonappulassa on kaikki ystäväsi tarvitsemat ravintoaineet. Lisäksi useissa kuivaruoissa on paljon luonnollisia tehoaineita, jotka tukevat esimerkiksi nivelten, turkin ja suoliston hyvinvointia.
Rasva on kissalle välttämätöntä, joten sitä pitäisi löytyä nappulasta oikea määrä. Esimerkiksi pennut ja emot tarvitsevat rasvapitoisempaa ravintoa, kun taas ylipainoisille kissoille riittää pienempi määrä rasvaa.
Laadukas raksu sisältää kohtuullisen määrän hiilihydraatteja ja ripauksen suoliston hyviä bakteereja ruokkivaa kuitua.
Laadukas kuivaruoka EI sisällä keinotekoisia säilöntäaineita tai sokeria.
Vinkit sisällysluettelon nuuskimiseen
Kuivaruokaviidakossa seikkailu voi olla haastavaa kaikkein etevimmällekin viiruhännälle, sillä ruoka voi vaikuttaa ensivilkaisulla oivalliselta, mutta pussin takaa paljastuukin lista epämääräisiä raaka-aineita. Ota siis nämä vinkit avuksesi:
Kun aloitat ruoan sisällysluettelon nuuskimisen, tarkasta ensimmäiseksi raaka-aineiden järjestys: ensimmäisenä listalla on se raaka-aine, jota ruoassa on eniten. Koska kissa on ruoansulatukseltaan lihansyöjä listan kärjessä tulisi olla liha.
Joskus voi olla hankala tietää, että ruoka todella sisältää aitoa lihaa. Jos sisällysluettelossa on vain yleinen maininta eläinperäisistä tuotteista, voivat ne olla peräisin melkein mistä tahansa eläimestä, ja melkein mitä tahansa osia. Myös roippeita, kuten ihoa, keuhkoja ja sidekudoksia. Laatua ei tarvitse kätkeä epämääräisten termien taakse: Mitä tarkemmin lihan lähde, kuten vaikkapa kana, lammas tai kala, on mainittu, sitä paremmin voit luottaa sen laatuun.
Tarkista, ettei ruoka sisällä sokeria tai keinotekoisia makuaineita. Aidosti lihaisa ruoka ei niitä kaipaa!
Mitä monimutkaisten raaka-ainetermien taakse kätkeytyy?
Monissa laadukkaissa täysravinnoissa on erilaisia lemmikin hyvinvointia tukevia tehoaineita, joiden monimutkaiset nimet voivat aluksi hämmentää. Alla oleva lista avaa näitä tehoaineita tarkemmin:
Mannan- ja frukto-ologosakkaridit ovat ruoansulatusta ja suoliston hyvinvointia tukevia prebiootteja.
Tauriini on kissoille elintärkeä aminohappo, joka tukee sydämen terveyttä ja auttaa tukemaan näön kehittymistä sekä ehkäisee sen heikkenemistä.
Natriumheksametafosfaatti on turvallinen, suun hyvinvointituotteista tuttu raaka-aine, joka auttaa ehkäisemään hammaskiven muodostumista.
Selluloosa on kasvikuuidusta peräisin oleva liukenematon kuitu, joka tukee suolen toimintaa ja ulosteen optimaalista koostumusta. Selluloosa tekee myös nappuloista rapeita, jolloin ne puhdistavat myös hampaita.
Ammoniumkloridi auttaa ylläpitämään virtsateiden optimaalista pH-tasapainoa.
Glukosamiini, MSM ja kondroitiini hellivät niveliä.
Metioniinin uskotaan auttavan virtsan happamoittamisessa ja sillä on myös tehtävä karvan proteiinin eli keratiinin muodostumisessa.
L-karnitiini on lihasta saatava aminohappo, joka tukee kehon rasva-aineenvaihduntaa ja lihasten kehittymistä.
Tokoferolit ovat rasvaliukoisia E-vitamiiniyhdisteitä, joita käytetään luonnollisena säilöntäaineena. Saadaan esim. rosmariinista.
Keinot nirsokirsun kesyttämiseen
Monet kissat ovat kuuluisia kulinaristisista mieltymyksistään. Nirsouden taustalla voi olla lukuisia syitä, mutta useimpien kissojen kohdalla uuteen ruokaan totuttaminen on mahdollista. Kokeile seuraavia vinkkejä:
Sekoita kissasi herkkuruokaan hieman uutta ruokaa usean päivän ajan. Näin uuden ruoan haju ja maku tulevat tutuiksi. Lue lisää ruoan vaihtamisesta uuteen täältä!
Vaikka kuivaruokaa on helppo pitää jatkuvasti tarjolla, nirsokirsulle voi olla viisasta asettaa ruoka-ajat. Älä pidä ruokaa koko ajan esillä, vaan tarjoile ruoka 3–4 kertaa vuorokaudessa.
Tarkista päivittäisen ruoan kokonaismäärä. Usein nirsot kissakaverit ovat ylipainoisia, joten nyrpistelyn taustalla saattaa olla se, että kissa saa liikaa ruokaa eikä sillä ole todellisuudessa nälkä.
Joskus kissat eivät hyväksy uutta ravintoa ruokavalioonsa ylläolevista vinkeistä huolimatta. Antaumuksellistenkin nirsoilijoiden ruokatottumukset on kuitenkin mahdollista muuttaa.
Lue täältä kattava tietopaketti nirson kissan sielunelämästä ja muutoksen avaimista.
Kokeile kuivaruokiamme riskittä! Kaikissa kuivaruoissamme on 100 % makutakuu: Ollessasi tyytymätön ruokaan, voit palauttaa säkin, jossa on yli puolet vielä jäljellä!
Kakka kertoo kuulumiset
Päivittäinen hiekkalaatikon puhdistaminen tarjoaa omistajalle aitiopaikan lemmikin lopputuotteen laadunvalvontaan. Kakka kertoo tärkeät kuulumiset kissan ruoansulatuselimistöstä. Jos pahanhajuisia pökäleitä joutuu kauhomaan kaksin käsin, on paikallaan tarkastella ravinnon sopivuutta kissalle. Löysä uloste tai ripuli eivät kuulu hyvinvoinvan kissan elämään, ja myös ilmavaivat kertovat haisevan viestin sopimattomasta ravinnosta.
Laadukas ravinto pienetää usein ulosteen määrää ja tekee ne melko hajuttomiksi. Jos siis kissasi ulostaa huomattavia määriä päivittäin tai kärsii ripulista ja ilmavaivoista, voi muutokset ruokinnassa tuoda kaivattua helpotusta.
Jos lemmikin uloste on jatkuvasti kuivaa, se saattaa kärsiä nesteen puutteesta. Kuivuminen on erittäin yleistä kissoilla ja se aiheuttaa helposti vakavia terveysongelmia, joten huolehdi siitä, että viiksekäs saa ravinnostaan riittävästi nestettä. Usein märkäruoan osuuden lisääminen ruokavalioon tuo pika-avun tilanteeseen. Jos tilanne ei helpotu nopeasti, vierailu eläinlääkärin luona on paikallaan!