Mitä koiran kakan koostumuksesta voi päätellä?
Koska koira ei osaa itse kertoa omasta olostaan, yksi suhteellisen luotettava hyvinvoinnin mittari on tietenkin kakka. Lue tästä artikkelista, mitä voit päätellä tassuystäväsi tuotoksesta!
Vetinen uloste on jatkuessaan aina syy vierailla eläinlääkärin vastaanotolla, sillä taustalla voi olla muu kuin vääränlaisesta ravinnosta johtuva ja hoitoa vaativa vaiva. Raju vesiripuli myös aiheuttaa kuivumisen vaaran. Lue lisää ripulista täältä!
Turhan löysä, pahanhajuinen ja iso läjä (ja tavaraa tuprahtaa turhan usein) on usein merkki heikkolaatuisesta tai koiralle sopimattomasta ravinnosta. Kokeile enemmän lihaa sisältävää ruokavaliota, jossa on vähemmän täyteaineita tai vaihda ruoka erityisesti herkälle vatsalle suunniteltuun ravintoon. Liian nopea ruoan vaihto voi myös saada vatsan oireilemaan, joten siirry uuteen sapuskaan asteittain.
Pehmeähkö mutta kiinteä pökäle on paras tervehdys suolistolta!
Kuivat ja kovat kikkareet ovat usein merkki liian vähäisestä vedensaannista. Joskus kuivaruokaa syövät lemmikit eivät tajua itse juoda riittävästi. Kokeile tarjota nappuloiden ohella nestepitoista märkäruokaa tai luuttomia raakaruokatuotteita. Raakaruokinnassa liika luuaines saattaa saada vatsan kovaksi. Tällöin on hyvä vähentää tarjotun luuaineksen määrää tai korvata jauhetut luut kalsiumvalmisteella. Luuainesta sisältävät tuotteet korvataan runsaasti nestettä sisältävällä lihalla ja kuidun määrää ruokavaliossa saattaa olla hyvä nostaa. Lue lisää raakaruokinnasta täältä!
Outo kakkakasa voi kieliä monesta vaivasta, joiden selvittely yhdessä eläinlääkärin kanssa voi olla paikallaan. Yleisiä ulosteen muutoksia ovat esimerkiksi:
Verinen ripuli voi kertoa rajusta maha-suolikanavan tulehduksesta ja käynti eläinlääkärillä on paikallaan. Pienet veriset viirut ulosteessa voivat johtua haavaumista peräaukon suulla, jolloin tilannetta kannattaa seuraille ja sen pitkittyessä tai oireiden voimistuessa kipaista lääkäriin.
”Riisinjyvät” tai muut suikerot tuotoksissa saattavat kieliä sisäloisista ja matokuuri voi olla paikallaan! Lue lisää koiran madottamisesta täältä!
Limainen uloste voi olla merkki suoliston ärtymisestä ja tulehduksesta ja voi pitkään jatkuessaan tai rajuoireisena vaatia eläinlääkärin apua.
Ulosteen musta väri saattaa johtua verenvuodosta ylempänä ruoansulatuskanavassa. Musta uloste vaatii aina selvittelyä eläinlääkärin vastaanotolla.
Epätavallisen muotoinen pökäle voi olla jopa merkki kasvaimesta suoliston lähettyvillä. Jos kakka muuttaa muotoaan, kannattaa käydä eläinlääkärissä.
Kiinnitä huomiota myös toimituksen sujumiseen. Kakan pitäisi tulla päivittäin ja toimituksen tulisi sujua vaivattomasti ja suht vikkelästi. Jos koira tuntuu kökkivän tai pikistelevän turhan pitkään, voi syynä olla esimerkiksi ummetus. Lisää tietoa ummetuksesta löydät täältä!
Lisäksi ulostamisvaikeuksia voivat aiheuttaa kasvaimet, muut limakalvon sairaudet sekä esimerkiksi selän ja lantion alueen sairaudet ja kipu. Myös ulostamisvaikeudet kannattaa tutkituttaa herkästi eläinlääkärillä.
Lopuksi
Koostumukseltaan optimaalinen kakka on ilo sekä sen poimijalle että koiralle itselleen. Kun vatsaa ei väännä ja kakka kulkee niin kuin kuuluukin, koirakaverisi olo on kevyt ja se voi keskittyä olennaiseen – kanssasi touhuamiseen!