Koiran madotus on toisille karvakuonojen huoltajille rutiinitoimenpide kun taas toiset häätävät lemmikiltään sisäloiset vain tarpeen vaatiessa. Mistä koira voi saada sisäloisia? Entä mistä tiedät, onko koirallasi matoja? Milloin koira tulisi madottaa?
Tavallisimpia ”matoja” eli sisäloisia ovat: suolinkaiset, heisimadot, hakamadot ja piiskamadot. Yleisimmin koira voi saada sisäloistartunnan:
Syömällä tai tutkimalla toisten ulosteita.
Syömällä luonnonvaraisia pienjyrsijöitä.
Syömällä joitakin raakoja järvikaloja.
Sisäloisten siirtyessä emolta pentuun (istukan tai maidon välityksellä).
Oireenkuva vaihtelee jonkin verran sen mukaan, mitä loisia koiralla on. Tyypillisiä oireita ovat:
laihtuminen
ripuli
oksentelu
yskä
turkin kehno kunto
huonovointisuus
vatsan turpoaminen (pennut)
Sisäloisten häätö
Pennun loishäätö suolinkaisten varalta on tärkeä tehdä pennun tultua kasvattajalta uuteen kotiin. Samaan aikaan on syytä häätää suolinkaiset myös talouden muilta saman lajin lemmikeiltä. Loishäätöjä suositellaan tehtävän vähintään kahdesti. Parhaassa tapauksessa peräkkäisten loishäätöjen väli on kaksi viikkoa.
Vaihtoehtona etenkin aikuisen koiran loishäädölle suosittelemme ulostenäytteen tutkituttamista mahdollisten loisten varalta.
Madotus ennen rokotuksia
Koirakansalaisen uloste tulee tutkia sisäloisten varalta hyvissä ajoin ennen rokotuksia, tai se tulee madottaa 1–2 viikkoa ennen rokotuksia. Näin toimimalla varmistetaan rokotteen vasta-aineiden teho ja vähennetään luontoon kuuluviin eliöihin kohdistuvaa turhaa lääkekuormaa ja pienennetään resistenssin kehittymistä loislääkkeille. Yliopiston apteekeista voi ostaa ”Madoton?” -paketin, jossa lemmikin ulostetta voi lähettää tutkittavaksi sisäloisten varalta.
Rokottamalla vain loisista vapaat lemmikit varmistamme, että rokotus antaa parhaan mahdollisen suojan lemmikille.
Tiineet nartut
Kun narttu tiinehtyy, suolinkaisten lepomuodot aktivoituvat sen elimistössä. 40 tiineysvuorokauden jälkeen narttu tulisi madottaa säännöllisesti (jopa päivittäin, riippuen käytettävästä valmisteesta) aina siihen asti, kun pennut ovat kahden viikon ikäisiä. Sisäloistartunta siirtyy emolta pennuille istukan välityksellä sikiöaikana, tai maidon välityksellä nartun imettäessä. Tästä syystä emokoiran madotuksesta tulee huolehtia erityisen tarkasti.
Pentukoirat
Vastuuntuntoinen koirankasvattaja huolehtii paitsi emokoiran myös pentujen madotuksesta ennen luovutusikää. Ensimmäisen matokuurinsa pienet tassusankarit saavat kahden viikon ikäisinä ja sen jälkeen aina kahden viikon välein luovutusikään saakka.
Pennun uudessa kodissa madotusohjelma jatkuu. Hyvissä ajoin ennen rokotuksia (1–2 vko) annetulla matolääkityksellä varmistetaan, että mahdollinen sisäloistartunta saadaan hoidettua ja rokote tehoaa toivotulla tavalla. Madota pentusi siis:
10–11 viikon iässä.
14–15 viikon iässä.
Tämän jälkeen siirrytään normaaliin, aikuisen koiran madotusohjelmaan.
Metsästyskoirat ja puskajussit
Onko koirasi mielipuuhaa jyrsijöiden pureskelu? Pelmahtaako se puskiin pienriistan perässä, tonkii luolastoja ja haukkaa välipalaksi myyrää? Madota metsien sankari (tai tutkituta sen uloste) tavallista kotikoiraa useammin.
Monikoirataloudet
Monikoiratalouksissa madotus (tai ulostetutkimus) kannattaa suorittaa samanaikaisesti kaikille lemmikeille.
Ehdottomasti yleisin sisäloinen on suolinkainen (myös hakamatoa tavataan), joten jos madotat koirasi ilman ulostetutkimuksen tuloksia ”rutiininomaisesti”, voi olla viisasta valita matolääke, joka tehoaa erityisesti niihin. Jos taas koirasi syö esimerkiksi myyriä, raakoja järvikaloja tms. on ehkä syytä madottaa karvakaveri heisimatoon tehoavalla matolääkkeellä.
Apteekkien henkilökunnalta tai eläinklinikoilta saat tarkempaa tietoa siitä, minkälainen valmiste kannattaa valita.
Valmisteita on erilaisissa muodoissa, yleisimmin tabletteina tai tahnamaisena pastana. Jotkut tabletit voidaan jauhaa morttelissa ja sekoittaa ruokaan. Toiset koirat syövät tabletin sellaisenaan esimerkiksi makupalan, maksapasteijan tai voin sisään piilotettuna.
Varmin tapa antaa matolääke, on annostella se suoraan suuhun: Nosta aluksi koirasi kuonoa kohti kattoa. Pudota lääke syvälle koiran kurkkuun. Pidä sen kuonosta kiinni hellästi mutta kuitenkin napakasti. Silitä kurkunpäätä niin että saat aikaiseksi nielaisemisreaktion. Kun koira on nielaissut, anna perään herkullisimmista herkullisin makupala, esimerkiksi lihapulla. Jos koira ei piittaa makupalasta, palkitse se kehuilla tai iloisella leikillä. Muista kuitenkin aina palkita koirasi jollain sen arvostamalla tavalla, jotta toimenpide on sille kannattava ja seuraavakin kerta sujuu mukavasti.