Villakoira eli puudeli on leikkisä ja hyväntuulinen pörröpää. Rodun edustajat jaotellaan neljään eri kokoluokkaan, joten tassutoveria haikaileva voi valita omaan kainaloon parhaiten sopivan kullannupun. Villakoiran verokortilla päätyö on seurakoiruus, mutta rotu on myös ilahduttavan monipuolinen harrastuskaveri.
Rotu ei sovellu ihmiselle, joka ahdistuu kuonosta polvitaipeessa tai kammoaa karvanhuoltoa. Kenelle tahansa muulle villakoira on oiva valinta! Puudeli on sosiaalinen, leikkisä ja eloisa seurakoira, jonka kanssa voi harrastaa melkein mitä tahansa, kuten näyttelyitä, agilitya, rally-tokoa ja koiratanssia. Rotu sopii myös ensimmäiseksi koiraksi.
Hassu pikku hönöilijä solahtaa sekaan myös aktiiviseen perhearkeen. Aikuisen on kuitenkin tärkeää valvoa lasten ja koiran touhuja, koska erityisesti kääpiö- ja toyvillakoirat ovat linnunluisia, eivätkä kestä taaperoikäisten törmäilyjä. Useimmat villakoirat sopivat monikoiratalouteen ja tulevat juttuun myös muiden lajien, kuten kissojen kanssa.
Villakoira on koosta riippumatta sylkkyvauva ja kylkimyyry, jonka universumin keskipiste on ikioma ihminen. Rotu rakastaa kaikenlaista puuhailua omistajan kanssa ja tarvitsee niin fyysistä kuin älyllistäkin aktivointia. Vaikka puudeli on monella tapaa helppo seuralainen, se tarvitsee silti hyvän peruskoulutuksen ollakseen kiva koirakansalainen.
Ei mihinkään perustuvan tutkimuksen mukaan villakoiran hihnanpäätä pitelee usein näyttelyihin tai agilityyn vakavasti höyrähtänyt sinkku, liikunnallinen pariskunta, tai eloisa eläkeläinen. Puudelin omistajia yhdistää hyväntuulisuus, aktiivisuus ja kehittynyt esteettinen silmä.
Jotkut villakoirat ovat nirsokirsuja ja oppivat nopeasti, että nyrpistämällä kuonoa kupilla, voi saada omistajan tarjoilemaan uusia kulinaristisia nautintoja. Puudeli ei tarvitse jatkuvasti ruokakuppia nenunsa eteen vaan arvostusta muonaa kohtaan voi kasvattaa ruoka-ajoilla ja sillä, että koira saa tehdä töitä ruokansa eteen: etsiä sen aktivointilelun tai labyrinttikupin sisältä tai tehdä temppuja ruokapalkalla.
Jokaisen koirarodun – myös villakoiran – ruoan on hyvä sisältää runsaasti lihaa, energiankulutukseen sopeutettu määrä rasvaa, kuituja sekä välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet. Koiran voi ruokkia joko laadukkaalla raakaruoalla tai käyttää ikä- ja aktiivisuustasoon sopivaa kuiva- tai märkäruokaa. Kastroidun tai steriloidun koiran energiansaantiin on tärkeää kiinnittää huomiota, jotta haukku pysyy hoikkana. Ylipaino on lemmikin terveydelle haitallista.
Toyvillakoira on villakoirien pienin versio. Sen aikuispaino on alle 2,5 kg. Kääpiövillakoiran aikuispaino on noin 4–7 kg, riippuen koiran sukupuolesta. Pienet puudelit ovat reippaita, eloisia ja hyvin seurallisia. Ne ovat nopeita oppimaan ja niiden kanssa voi harrastaa melkein mitä vain. Taitavassa ohjauksessa rotu voi olla melkoinen pikakiituri esimerkiksi agility-radalla. Säkäkorkeutensa perusteella pieni villakoira kilpailee agilityssä pikkumini- ja mini-luokissa. Pienillä villakoirilla esiintyy jonkin verran eroahdistusta, pidättyvyyttä, arkuutta ja ääniherkkyyttä, joka saattaa ilmetä haukkumisena.
Keskikokoisen villakoiran aikuispaino on 7–12 kg ja säkäkorkeus 35-45 cm, riippuen koiran sukupuolesta. Keskari on erinomainen harrastuskoira: se on nopea, sporttinen, yhteistyöhaluinen ja nokkela. Keskikokoisia puudeleita voi nähdä kilpailemassa menestyksellisesti eri lajeissa, kuten agilityssa, jossa se kilpailee yleensä medi-luokassa. Kuten pienillä villakoirilla, myös keskikokoisilla villiksillä esiintyy jonkin verran pidättyvyyttä ja arkuutta sekä ylienergisyyttä.
Puudelin turkki on runsas, hienolaatuinen ja villava, kuten villakoiran nimikin jo kertoo. Karvapeite voi olla kiharakarvainen tai nyörikarvainen. Kiharakarvainen turkki on tiheä, tuuhea ja kauniilla tasaisilla kiemuroilla. Nyörikarvaiselle koiralle taas muodostuu noin 20 cm pitkiä nyöriä. Puudelilla ei ole karvanlähtöä, mutta nuoren koiran turkki vaihtuu noin vuoden iässä. Takkuvaihe kestää yleensä kuukaudesta muutamaan kuukauteen. Villakoiran turkki vaatii säännöllistä huoltoa ja trimmausta, joten rodun huoltajalta vaaditaan viitseliäisyyttä ja ainakin jonkinlaista kiinnostusta kuontalonhuoltoon.
Villakoirasta tulee takkutukka, jos sen turkki ei saa huolenpitoa ja rakkautta riittävästi. Karvapeitettä hoidetaan säännöllisillä pesuilla, takkujen avauksella, saksimalla tai siistimällä koneella. Villakoiralle voi muotoilla upean leijonaleikkauksen, ajaa turkin alas ja kaikkea siltä väliltä. Mustin ja Mirrin turkinhoitopalveluiden asiantuntijat suosittelevat villakoiran turkille esimerkiksi seuraavia tuotteita:
Lisäksi turkin hoitoon tarvitaan kampa ja koirille tarkoitettu fööni. Pienikokoisempien villakoirien trimmausta helpottaa trimmauspöytä, joka säästää omistajan selkää ja helpottaa hoitotoimenpiteitä. Monet puudelien omistajat luottavat villakoiran trimmauksessa Mustin ja Mirrin turkinhoidon asiantuntijoihin. Tutustu trimmauspalveluihin ja varaa aika täältä.
Ennen villakoiran hankkimista suosittelemme lämpimästi tutustumaan rotukohtaiseen jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO), josta löytyy kattavasti tärkeää tietoa rodun terveystilanteesta ja yleisimmistä sairauksista.
Kysymys: Mihin ikään villakoira elää?
Rodun keskimääräinen elinikä on noin 12–15 vuotta. Villakoiran ikä riippuu kuitenkin ennen kaikkea koirayksilön terveydentilasta.
Useimpien rekisteröityjen rotukoirien hinta Suomessa on noin 1200– 1900 euroa. Hinta sisältää yleensä pennun rekisteröimisen, tunnistusmerkinnän mikrosirulla, eläinlääkärin tarkastuksen ja koiranruokaa mukaan uuteen kotiin. Kasvattajalle koituu kuluja myös aikuisten koirien erilaisista terveystarkastuksista. Ne ovat tärkeä osa rodun jalostusta. Koiran hankintahinta on usein pienin kulu, joka karvakorvan holhoajalle lankeaa maksettavaksi. Vuosien varrella lemmikin ylläpitoon tulee uppoamaan paitsi vapaa-aika myös varallisuus: koira tarvitsee laadukasta ruokaa, joitakin tarvikkeita, rokotukset, eläinlääkärin hoitoa, vakuutuksen ja mahdolliset trimmauspalvelut.
Asiansa osaavat ja rodun suunnitelmalliseen jalostamiseen sitoutuneet kasvattajat löydät rotujärjestön internetsivustolta sekä Kennelliiton Jalostustietojärjestelmästä. Usein pieniä, suloisia seurakoirapentuja kaupitellaan internetin osto- ja myyntipalstoilla, jossa pentutehtailu rehottaa. Vakavaan pentukuumeeseen sairastunut ihminen menettää helposti harkintakykynsä, kun koirantaimen saisi samantien ostaa omaksi. Ole varovainen ja hanki pentu vain asiansa osaavalta kasvattajalta – säästyt monelta murheelta etkä tue epäinhimillistä pentutehtailua!
Mikä on pentutehdas ja miten tunnistat sen? Lue täältä.
Onneksi olkoon! Muistathan sosiaalistaa pentuasi runsaasti ennen 12 viikon ikää. Ohjeet pennun sosiaalistamiseen löydät täältä.
Eläinkouluttajan täsmävinkit villakoiran pennun omistajalle:
Hoitotoimenpiteet: Opeta pienelle elohiirelle, että hoitotoimenpiteet on ihan parhautta! Näin ne sujuvat rennosti koko koiran loppuelämän ajan. Palkitse pentua rauhallisesta käytöksestä, kun käsittelet sen turkkia pienen hetken kerrallaan. Muista opettaa lempein ottein myös kynsien leikkaaminen ja hampaiden harjaaminen. Miten pentua käsitellään? Lue ohjeet ja katso video.
Yksinolo: Koska puudeli on ennenkaikkea seurakoira, voi yksin kotona oleminen olla hirmu jänskää. Opeta siksi heti koirantaimesta pitäen pennulle yksin jäämisen tärkeä taito. Ohjeet yksinolon harjoitteluun löydät täältä.
P.S. Huomioithan, että jokaisen koirarodun sisällä on suurta vaihtelua yksilön käyttäytymisessä ja terveydessä.
Harkitsetko pikkuisen pennun ottamista, vai joko sinulla on koiraystävä? Kokosimme yhteen ja samaan paikkaan kaiken, mitä karvakuonosi tarvitsee! Liity helposti myös Mustin ja Mirrin Kaveriksi, eli kanta-asiakkaaksi. Vouh, mitä elämää.