Shiba (shiba inu) on tuhansia vuosia vanha, alkukantainen rotu. Alun perin sitä käytettiin lintujen ja pienriistan metsästyksessä. Modernille shiballe onkin jäänyt verenperinnöksi riistaviettisyys. Silti rotu on nykyään ensi sijaisesti seura- ja harrastuskoira. Shiballa on poikkeuksellinen persoonallisuus.
Muuta: Shiba on Japanin suosituin kotimainen koirarotu.
Rotu sopii omistajalle, jonka ajatuksenkulku poikkeaa perinteisestä. Shiban korvien väli on suuri seikkailu ja sen mieli on hybridimalli koiran, ketun ja kissan psyykestä. Siksi shiban huoltajan hyve on korkkiruuvimainen ajattelutapa. Toimivan yhteiselon sloganiksi sopii savolainen kansanviisaus: ”Suattaapi olla tai suattaapi olla että ei.” Shiban oman ihmisen on oltava johdonmukainen mutta joustava. Yhteinen sävel löytyy hyvällä koiranlukutaidolla ja älyllä. Kuonolaisen motivointi vaatii ohjaajalta villiä mielikuvitusta ja kouluttaminen suunnitelmallisuutta, koska shiba puutuu jatkuvista toistoista.
Shiba on oiva valinta kaksijalkaiselle, joka haluaa suuren persoonan pienessä paketissa, eikä kaipaa traditionaalista tassutoveria. Rotu haastaa tutustumaan nykyaikaiseen eläinten käyttäytymistieteeseen ja moderneihin koulutustapoihin. Shibaa ei ole aina helppo motivoida, eikä se piittaa perinteisistä ajattelumalleista, joita ihmisillä on koiran kasvatuksesta. Luonne asettaakin reunaehtoja yhdessä tekemiselle: shiba ei ole koulutustilanteissa kovin pitkäjänteinen ja sitä täytyy osata lukea tarkasti. Pakotteisiin perustuva kasvatus ja kouluttaminen ei johda mihinkään ja on myrkkyä shiballe niin kuin muillekin koiraroduille. Kärsivällinen ja luova shibaisti voi kuitenkin kokea koiransa kanssa jotain suurta, kun yhteiset sävelet löytyvät.
Rotu ei ole ryppykuonoisen koiraharrastajan valinta, koska shiban suorittaminen ei ole tasaista vaan tuulet vaihtelevat. Pikku ketunpojan kanssa kannattaa silti harrastaa ja sen kanssa voi hyvin kilpaillakin. Rotu on parhaimmillaan lajeissa, joissa ei hinkata pikkutarkasti mekaanisia liikkeitä. Rennot vauhtilajit sekä itsenäistä työskentelyä vaativat lajit ovat oiva valinta. Shiballe sopii esimerkiksi:
nosework
canicross
rally-toko
flyball
agility
viehejuoksu
jäljestys.
Shiba inu sopii perhekoiraksi ja se pärjää lasten kanssa hyvin. Taaperotalouksissa koiralle on suotavaa tarjota ikioma paikka, johon vetäytyä uinumaan. Koiran kasvatus- ja ulkoilutusvastuu tulee aina olla aikuisella. Rotu on riistasta innostuva ja pelmahtaa pupun perään alle nanosekunnissa, siksi sen pitäminen vapaana on aina riski. Shiban koirasosiaalisuus vaihtelee. Osa tulee juttuun toisten kanssa, osa ei alkuunkaan. Rotu ei välttämättä sovellu monikoiratalouteen, joskin useat kippurahännät elävät rauhallista rinnakkaiseloa toiseen sukupuoleen kuuluvan lajikumppanin kanssa.
Roihuvuoren Hanami-juhlassa tehdyn otannan perusteella toteamme, että shiban omistaja on poikkeuksetta hyväkäytöksinen, kettumaisen huumorintajun omaava ja erittäin persoonallinen otus. Shibaistit liikkuvat itsenäisesti koiriensa kera, mutta näyttävät parveutuvan yllättäen kirsikankukkajuhlaan. Ihastuttavaa porukkaa!
Shiballa tavataan mm. iho- ja allergiaoireita, atopiaa, kivesvikoja, hammaspuutoksia, purentavikoja ja joitakin muita sairauksia. Shiba kuuluu ns. PEVISA-ohjelmaan, eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan. Jalostukseen käytettävällä koiralla on oltava voimassa oleva lonkka- ja kyynärkuvauslausunto, polvitarkastuslausunto sekä silmätarkastuslausunto. Yksityiskohtaisemmat PEVISA-tiedot löydät Kennelliiton internet-sivustolta. Ennen koiran hankkimista suosittelemme lämpimästi tutustumista rotukohtaiseen jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO), josta löytyy kattavasti tärkeää tietoa shiban terveystilanteesta.
Rodun yksilöiden persoonallisuudessa on suurtakin vaihtelua, joten koiran luonteenpiirteiden yleistäminen on aina vaarallista. Keskimäärin shiba on kuitenkin rohkea, ystävällinen ja luottavainen oman perheen lemmikki. Vieraisiin ihmisiin kippurahäntä suhtautuu pidättyväisesti ja kohteliaasti, kuten japanilaiset yleensä. Shiba on kotioloissa huomaamaton, siisti ja hiljainen – hitusen kissamainen siis. Sen persoonaa leimaa eräänlainen silkkitassuille tyypillinen hedonismi ja omapäisyys.
Rotu soveltuu ensimmäiseksi tassutoveriksi, kunhan omistaja hyväksyy koiran kiemuraisen ajatuksenjuoksun. Shiba on omien polkujensa kulkija, jonka kasvatus on taito- ja kärsivällisyyslaji. Shiba on taitava koirankielen käyttäjä ja -tulkitsija. Sillä on poikkeukselliset äänipalkeet, joita se käyttää luovasti. Haukkumisen sijaan shiba ilahduttaa kanssaeläjää kiljumalla, ulvomalla, kiekumalla, ölisemällä ja öyhkäämällä. Joidenkin rodun yksilöiden luonteen haasteina ovat hermostuneisuus ja aggressiivisuus toisia koiria kohtaan.
Ennen kuin teet lopullista päätöstä rodun valinnan suhteen, on suositeltavaa tutustua rohkeasti rodun kasvattajiin ja heidän kasvatteihinsa. Näin laajennat näkemystäsi ja kuulet kokemuksia arkielämästä pikku kippuran kanssa. Käy juttelemassa myös rodun harrastajien kanssa näyttelykehän laidalla. Pysäytä rohkeasti kadulla vastaantulevat shibaistit ja kysele ”tavallisten” omistajien kokemuksia rodusta. Piipahda Helsingissä Hanami-juhlassa, josta löydät parveilevat shibaistit. Sukella sosiaaliseen mediaan ja keskustele. Kaikkien rotujen sisällä on valtavasti eroja koirayksilöiden välillä, eikä shiba inu tee poikkeusta.
Miksi shiba?
arjessa miellyttävä seuralainen
omistajaansa lujasti kiintyvä
mukavan kokoinen koirakaveri
helppohoitoinen turkki
hyvin persoonallinen.
Useimpien rekisteröityjen rotukoirien hinta Suomessa on noin 1200– 1900 euroa. Hinta sisältää yleensä pennun rekisteröimisen, tunnistusmerkinnän mikrosirulla, eläinlääkärin tarkastuksen ja koiranruokaa mukaan uuteen kotiin. Kasvattajalle koituu kuluja myös aikuisten koirien erilaisista terveystarkastuksista. Ne ovat tärkeä osa rodun jalostusta. Koiran hankintahinta on usein pienin kulu, joka karvakorvan holhoajalle lankeaa maksettavaksi. Vuosien varrella lemmikin ylläpitoon tulee uppoamaan paitsi vapaa-aika myös varallisuus: koira tarvitsee laadukasta ruokaa, joitakin tarvikkeita, rokotukset, eläinlääkärin hoitoa ja mahdollisen vakuutuksen. Myös ohjatuilla koulutuksilla ja koiraharrastuksilla on hintalappunsa.
Kysymys: Mitä tulee ottaa huomioon ennen shiban pennun hankkimista?
Vastaus: Shiba on suosittu rotu. Siksi omaa kippurahäntää voi joutua odottamaan hyvän aikaa. On tärkeää harkita tarkasti, sopiiko omia polkuja kulkeva ketunpoika elämäntyyliisi. Entä oletko valmis käyttämään runsaasti aikaa koiran sosiaalistamiseen, peruskoulutukseen ja aktivointiin? Rotua haikailevan on hyvä myös tutustua rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen metsästyskoirana.
Sopisiko joku toinen rotu sinulle paremmin? Tutustu tähän sivuun.
Kysymys: Minulle tulee shiban pentu. Mistä aloitan peruskoulutuksen?
Vastaus: Ihan aluksi muista nauttia pennuntuoksuisesta arjesta! Aloita kasvatus sitten sosiaalistamalla pikku piraijaa runsaasti ennen 12 viikon ikää. Muista esitellä shiballe mm. erilaisia koiria ja vieraita ihmisiä. Koiranpentuoppaan ja ohjeet löydät täältä.
Eläinkouluttajan täsmävinkit shiban pennun omistajalle:
Luoksetulo: Kiinnitä itsenäisen rodun pennun kanssa aivan erityistä huomiota luoksetulon kouluttamiseen. Omapäinen, rohkea tenava ottaa heipat hyvin helposti ja siksi toimiva luoksetulo on koiran paras henkivakuutus. Lue treeniohjeet ja katso video täältä.
Yhteistyö: Shibat ovat omien polkujen kulkijoita, joten niille on opetettava pienestä pitäen, että ihmisen kanssa työskentely on Wau ja Jees! Useimmat karvapiraijat rakastavat leikkimistä. Yllättäen alkavat iloiset peuhaushetket omistajan kanssa luovat erinomaisen pohjan yhteistyölle ja hyvälle kontaktille. Katso video ja lue lisää siitä, miten leikki lähentää!
Luopuminen: Harjoittele päivittäin luopumista eli ”jätä”- harjoitusta. Siitä on paljon hyötyä myöhemmin, kun kippurahännän sisäänrakennetut metsästäjän vaistot heräävät. Lue ohjeet ja katso video täältä.
P.S. Huomioithan, että jokaisen koirarodun sisällä on suurta vaihtelua yksilön käyttäytymisessä ja terveydessä.
Harkitsetko pikkuisen pennun ottamista, vai joko sinulla on koiraystävä? Kokosimme yhteen ja samaan paikkaan kaiken, mitä karvakuonosi tarvitsee! Liity helposti myös Mustin ja Mirrin Kaveriksi, eli kanta-asiakkaaksi. Vouh, mitä elämää.