Vitamiinit ylläpitävät koiran terveyttä ja hyvinvointia. Vaikka niiden päivittäisen tarpeen määrä on pieni, usein mikrogammojen tasoa, ne ovat tärkeitä ravinnon osatekijöitä. Osaa vitamiineista koira pystyy syntetisoimaan elimistössään – esimerkiksi C-vitamiinilisää terve koira ei tarvitse. Toisaalta koiran ikä ja erilaiset terveydentilan häiriöt voivat aiheuttaa vitamiinien vajetta, ja silloin niiden saaminen lisäravinteina on hyödyksi.
Kannattaa huomata, että erityisesti rasvaliukoisten vitamiinien (A, D, E, K) pitkäaikainen liikasaanti voi aiheuttaa ikäviä ongelmia, joten tarkkana on syytä olla. Koiran lisävitamiinin tarvetta ja annostelua kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan pohtia ravitsemusneuvojan tai eläinlääkärin kanssa.
Koiran vitamiinin puutosoireet ovat monenkirjavia. Koiran välttämättömät vitamiinit saadaan yleensä täysin ruoasta, kunhan se on tasapainoisesti koostettua täysravintoa. Puutokset voivat johtua huonolaatuisesta ruoasta, ruoansulatusongelmista tai imeytymisongelmista. Koiran vitamiinien puutosoireet näkyvät ehkäpä helpoimmin iho-oireina, kuten ihotulehduksina ja huonona karvan laatuna, korvatulehduksina, pigmenttimuutoksina ja vaikkapa sarveisaineen liikakasvuna. Nämä kaikki tosin voivat johtua muistakin syistä.
Vanhan koiran vitamiinin tarve saattaa olla muita suurempi, koska imeytyminen ja ravinteiden hyväksikäyttö voivat heiketä. Vitamiinilisäksi vanhalle koiralle sopivat esimerkiksi Avital Nutrient ja Aptus Multidog Senior. Nivelistä huolehtii Avital Flex ja suoliston hyvinvoinnista supersuosittu Avital Flora.
A-vitamiini koiralle
Tärkeä vitamiini, joka liittyy mm. hämäränäköön, solukalvojen toimintaan sekä luiden ja hampaiden kasvuun. Se on merkittävässä roolissa myös immuunivasteen ylläpidossa, lisääntymishormonien toiminnassa sekä ihon ja limakalvojen solujen uudistumisessa. Lähteitä ovat maksa, liha, kala ja munat.
Yleensä maksan lisääminen ruokaan muutaman kerran viikossa on helppoa, mutta A-vitamiinia voi antaa myös lisäravinteena. 1 g vastaa n. 500 KY tai 150 mikrog A-vitamiinia, aikuisen koiran A-vitamiinin tarve on 30 mikrog/kg.
D-vitamiini koiralle
D-vitamiini on koiralle tärkeä monella tapaa. Se on välttämätön elimistön kalsium- ja fosforitasapainon säätelyssä ja terveen kasvun turvaamisessa. Munuaisten tai maksan vajaatoiminta voi aiheuttaa puutosta. Pitkäaikainen yliannostus aiheuttaa vakavia haittoja. Hyviä D-vitamiinilähteitä koiralle ovat kalanmaksaöljy, rasvainen kala, munankeltuainen ja maksa. Lihassa ja kasviksissa D-vitamiinia ei juuri ole.
Koira tarvitsee D-vitamiinia 0,25 mikrog/kg/vrk.
E-vitamiini koiralle
E-vitamiini (tokoferoli) on antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumiselta. Tokoferoleja käytetään myös useissa kuivaruoissa hapettumisenestoaineina , joten niiden saanti on koirilla usein hyvä. E-vitamiinilla on elimistössä monia hyviä vaikutuksia. Lähteitä ovat viljanjyvien alkiot, gluteiinit ja öljykasvien siemenet.
Koira tarvitsee E-vitamiinia 1–2 mg/kg/vuorokausi. Avital Vitamin E -öljy on Luonnollinen E-vitamiinivalmiste koirille.
K-vitamiini koiralle
K-vitamiini on monien entsyymien osa ja sen tunnetuin tehtävä liittyy veren hyytymiseen. Tärkeä myös kalsiumin sitoutumisessa luustoon. Suoliston mikrobikannan tuhoutuminen tai häiriintyminen voi johtaa puutokseen. Lähteitä liha ja kasvikset, normaalisti koira tuottaa tarvitsemansa K-vitamiinin paksusuolessa.
Tarvittaessa lisävitamiinin annostus n. 10–20 mikrog/kilo päivässä. Tarkkaa päivätarvetta ei tiedetä.
B-ryhmän vitamiineja koirat saavat ravinnostaan runsaasti ja lisäksi monia niistä koirat voivat syntetisoida suolistossaan. Monet vaikuttavat ihoon ja karvapeitteeseen sekä tukevat hermoston toimintaa.
B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten niitä tarvitaan päivittäin. Jos ravintolisään päädytään, on hyvä muistaa, että B-ryhmän vitamiinit toimivat synergisesti, eli vaikutukset täydentävät toisiaan ja ovat yhteydessä toisiinsa, joten monipuolinen B-vitamiiniyhdistelmä voi olla kannattavin valinta. Hyvä B-vitamiinivalmiste koirille eri tarpeisiin on Aika B-Max.
B1 – tiamiini koiralle
Tiamiinia tarvitaan hermoston toimintaan ja ja hiilihydraattien energiametaboliaan. Puutosoireita voivat olla hermosto- ja lihashäiriöt. Lähteitä viljojen alkiot, hiiva, palkokasvit, munuainen, maksa.
Koiran päivätarve on n. 20 mikrog/kg
B2 – riboflaviini koiralle
Riboflaviini osallistuu aminohappojen ja rasvojen aineenvaihduntaan, ja merkkejä sen puutoksesta voivat olla iho- ja silmäoireet, anoreksia ja lihasheikkous. Riboflaviinia muodostuu suolistossa ja hyviä ulkoisia lähteitä ovat maito, hiiva ja maksa.
Päivittäinen tarve on n. 0,1 mg/kg
B3 – niasiini koiralle
Niasiini on tärkeä energia-aineenvaihdunnalle ja vaikuttaa ihon ja karvapeitteen laatuun. Puutosoireita voivat vaikeissa tapauksissa olla pellagra, anoreksia ja verinen ripuli. Niasiinia muodostuu koiran omassa elimistössä ja sitä saa lihasta, kalasta, hiivasta ja kokojyväviljasta.
Päivittäinen tarve on noin 0,22 mg/kg, mutta puutosoireisiin eläinlääkäri voi määrätä moninkertaisen annoksen.
B5 – pantoteenihappo koiralle
Pantoteenihappo on osa koentsyymi A:ta ja osallistuu solujen energiantuotantoon. Sen puutos on harvinaista, hyviä lähteitä ovat liha, kala, maksa ja maitotuotteet.
Pantoteenihapon päivätarve on 0,4 mg/kg
B6 – pyridoksiini koiralle
Pyridoksiini toimii koentsyyminä proteiinien, rasvojen, hiilihydraattien ja raudan aineenvaihdunnassa. Puutos voi aiheuttaa iho- ja hermosto-oireita sekä verenkuvan muutoksia. Hyviä lähteitä ovat viljat, liha, kala ja hiiva.
Pyridoksiinin päivätarve on n. 0,02 mg/kg
B8 – biotiini koiralle
Biotiini osallistuu keratiinin synteesiin, ja siksi sitä monasti käytetään vitamiinilisänä, kun halutaan tukea vahvan karvapeitteen kasvua vaikkapa karvanlähtöaikana tai näyttelyyn. Lisäksi biotiinilla on osansa glukoosin, rasvahappojen ja valkuaisen hajotuksessa. Puutos voi näkyä karvapeitteen ja ihon ongelmina. Lähteitä hiiva, maksa, munuainen ja kananmuna.
Päivätarve koiralle 5 mikrog/kg
B9 – foolihappo koiralle
Foolihappo osallistuu proteiinien aineenvaihduntaan ja hemoglobiinin muodostumiseen. Tiineille nartuille foolihappo on tärkeää, koska se tukee sikiöiden hermostoputken normaalia sulkeutumista, ja jotkut kasvattajat alkavat antaa foolihappolisää jo muutamia viikkoja ennen aiottua astutusta. Puutosoireita voivat olla anemia ja hermostohäiriöt. Hyviä lähteitä hiiva, maksa ja kasvikset.
Foolihapon päivätarve on n. 18 mikrog/kg.
B12 – kobalamiini koiralle
B12:n puutosoireet tunnetaan dramaattisimmillaan vegaaneilla: koiran ravinnossa on harvoin puutetta kobalamiinista. Se toimii osana hemoglobiinin muodostuksessa ja koentsyyminä proteiinin synteesissä. Hyviä lähteitä ovat liha, kala, maksa ja munuaiset – kasvikunnan tuotteissa sitä ei ole.
C-vitamiini koiralle
C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka puolustaa elimistön soluja vapailta radikaaleilta ja siis hapettumiselta. Se on tärkeä tekijä raudan hyväksikäytössä ja luuston sekä sidekudosten hyvinvoinnissa. C-vitamiini myös vahvistaa immuunipuolustusta eli vastustuskykyä.
C-vitamiinia syntyy koiran maksassa ja munuaisissa, mutta jos mekanismi on jostain syystä häiriintynyt, C-vitamiinilisä on paikallaan. Lisä-C-vitamiinista voi olla hyötyä myös vanhoille koirille, toipilaille, fyysisessä rasituksessa ja nivelvaivoissa. Tutustu esim. Avital Vitamin C -jauheeseen.
Tarvittaessa C-vitamiinia voi antaa 50–100 mg päivässä koirille ja 500–1000 mg isommille koirille.