Marsut ovat hurmaavia lemmikkejä: ne ovat aktiivisia ja sosiaalisia pikku kipittelijöitä, jotka tuovat ihmistensä elämään paljon iloa.
Marsut ovat aktiivisimmillaan auringonnousun ja auringonlaskun aikoihin sekä iltapäivällä, mutta niillä on oltava saatavilla ruokaa – käytännössä heinää – ympäri vuorokauden, sillä marsun aineenvaihdunta on hyvin nopea.
Marsuja on jalostettu moneen makuun, nykyisin saatavilla on lyhytkarvaisia, pitkäkarvaisia, karheakarvaisia ja jopa karvattomia ns. nakumarsuja.
Marsut ovat hyvin luonteikkaita eläimiä ja ovat oikeutetusti monen perheen lempilemmikki. Marsut ovat yleensä helppoja kesyttää ja totuttaa käsittelyyn, mikä tekee niistä usein myös sopivia lasten helliteltäviksi, toki aikuisen valvonnassa.
Marsut ovat sosiaalisia laumaeläimiä, joten kannattaa suunnitella vähintään kahden marsun hankkimista, ja mieluiten jopa kokonaisen lauman. Yksinäinen marsu stressaantuu, vaikka sitä ei heti huomaisikaan. Marsu voi asua yksin vain, jos siihen on jokin erityinen syy.
Oletko valmis vastuuseen? Marsu voi elää jopa 7 vuotta. Tämän yhteisen taipaleen aikana se tarvitsee jokapäiväistä huoltoa ja hoitoa. Marsun häkki täytyy siivota vähintään kerran viikossa ja jos matkustelet, tarvitset hoitajan marsullesi. Kuten muutkin seuraeläimet, marsu tarvitsee huomioitasi ja hoitoasi silloinkin, kun olet väsynyt tai kipeä. Valmistaudu myös mahdollisiin eläinlääkärikustannuksiin, jos marsusi sairastuu. Jos käy niin kurjasti, että allergisoidut, tai tylsistyt, sinun täytyy varmistaa lemmikille uusi hyvä koti. Usein nimenomaan perheen lapset haluavat marsun, mutta perheen aikuisena on sinun tehtäväsi varmistaa eläimen hyvinvointi.
Marsut voivat näyttää hyvinkin erilaisilta. On lyhytkarvaisia marsuja, pitkäkarvaisia marsuja, pörröisiä marsuja, joiden turkissa on pyörteitä ja jopa alastomia (nakuja) marsuja! Se, miltä marsusi näyttää, riippuu siitä, mikä sen rotu on - tässä kerromme lisää suosituimmista roduista!
American
Useimmat eläinkaupoista löytyvät marsut ovat amerikkalaista rotua. Tällainen marsu on juuri se, joka yleensä ihmisten mielikuvissa on. Niillä on lyhyt, pehmeä karva, ja niitä on saatavilla monissa eri väreissä ja väriyhdistelmissä. Tämä rotu on hyvin suosittu, ehkä juuri sen lyhyen, helposti käsiteltävän turkin vuoksi.
Naku (alaston marsu)
Naku on niin sanottu karvaton marsu, tai alaston marsu. Alastomat marsut eivät kuitenkaan ole täysin karvattomia - niillä on karvoja kasvojensa ympärillä ja jaloissaan. Voisi ajatella, että nämä marsut ovat hypoallergeenisia, mutta näin ei ole. Nakumarsuja voi olla vaikea hoitaa - ne tarvitsevat lämpimän häkin, runsaskalorista ruokaa, ja sairastuvat muita herkemmin. Toisin sanoen nakumarsut eivät ole hyviä ensikertalaisen lemmikkejä, ja ne sopivat paremmin kokeneille omistajille.
Teddy
Teddy-marsuja symboloi niiden hieman karhea, lyhyt mutta pörröinen turkki, joka töröttää suorana ulos. Ne näyttävät todellisilta pörröpalleroilta! Niitä on saatavana myös useissa eri väreissä, ja ne ovat todella suosittuja.
Abessinialaiset
Abessinialaiset näyttävät siltä, mitä useimmat ihmiset kutsuisivat pyörremarsuiksi, mutta pyörremarsu ei ole puhdasrotuinen, kuten abessinialainen on. Toisin sanoen abessinialaiselle tyypillisä ovat hassut karvamuodostelmat, jotka kasvavat sen vartalossa pyörteinä. Abessinialaisia on paljon eri värejä, ja niiden risteytykset (whirligigs) ovat yleensä hyvin suosittuja.
Silkie, coronet ja peruvian
Jos haluat pitkäkarvaisen marsun, voit hankkia silkie-, coronet- tai perulaisen marsun, joilla kaikilla on pitkä turkki. Nämä marsut vaativat kuitenkin enemmän hoitoa kuin muut marsurodut. Marsun turkki kasvaa joka suuntaan, joten on tärkeää varmistaa, ettei turkki kasva niin pitkäksi, että marsun liikkuminen tai näkökyky vaikeutuvat. Silkeillä on pitkä kiiltävä turkki, joka voi kasvaa jopa 10 cm pituiseksi. Coronet on samanlainen kuin silkie, mutta coronetilla on otsassaan pieni pyörre, jossa karva kasvaa ulos keskipisteestä.
Marsut ovat laiduntavia eläimiä, jotka pysyttelevät enimmäkseen maan tasolla. Vaikka marsut tarvitsevat kiipeämismahdollisuuksia kuten esim. hyllyjä tai pienen talon, kaikkein tärkein on silti tarjota niille riittävän iso tasainen pinta-ala häkissään. Tutustu kaikkiin marsujen tuotteisiin täältä!
Ostoslista marsuille
Tietokirja marsusta ja sen hoidosta
Suuri häkki
Kuljetushäkki
Pesämökki
WC-laatikko
Keraaminen ruokakuppi
Vesipullo tai useampi
Häkin pohjan puhdistusaine
Pölyämätön kuivike
Olkia
Heinää
Mahdolliset pelletit
C-vitamiinia
Kynsisakset
Verenvuotoa tyrehdyttävä jauhe
Harja ja karsta
Mieto shampoo
Puisia ja pahvisia puruleluja
Aktivointi: tunneli, hylly, aktivointipallo jne.
Onko kaivattu marsu viimein tulossa kotiin? Onneksi olkoon! Marsut ovat söpöjä, aktiivisia ja sosiaalisia eläimiä, joiden kanssa on kiva puuhailla. Alle olemme keränneet tärkeimmät hoito-ohjeet, jotta marsullasi olisi paras mahdollinen elämä kanssasi.
Ennen kuin haet marsusi kotiin
Valmistele häkki ennen kuin tuot marsusi kotiin. Sijoita uuden perheenjäsenesi asumus vedottomaan ja rauhalliseen paikkaan. Häkkiin tarvitset pesämökin, jonka päälle marsusi voi kiivetä, tai hyllyn, pesämateriaalia (esim. olkia), kuiviketta (esim. puulastuja tai olkia), heinää, pellettejä, juomapullon ja jotain nakerreltavaa. Muita hyviä hankintoja ovat tunneli, kynsisakset, ulkohäkki, aitaus ja turkinhoitotarvikkeet – erityisesti jos marsusi on pitkäkarvainen. Musti ja Mirri -myymälöistä saat lisää vinkkejä ja neuvoja.
Marsun häkin sisustus
Asuminen ja nukkuminen: riippumatta siitä, pidätkö marsuasi sisällä ympäri vuoden vai pääseekö se kesällä ulkoilemaan, tarvitset hyvän häkin. Näin sinun ei tarvitse metsästellä karanneita marsuja tai huolehtia petoeläimien pääsystä lemmikkisi kimppuun. Marsu tarvitsee häkkiinsä mökin tai hyllyn ja pesämateriaalia esim. olkia.
Kuivike: Häkin pohjalle levitetään kuiviketta. Paperipelletit tai haapalastut ja niiden päälle paksu olkikerros on yleensä toimiva vaihtoehto. Valitse pohjamateriaali, joka on pölyämätön ja imukykyinen.
Piilopaikat: Marsut pitää turvallisista piilopaikoista – aseta mieluiten useampi mökki ja tunneli häkkiin, jotta marsusi voivat valita lempipaikkansa. Usein on niin, että kun eläimillä on mahdollisuus helposti mennä piiloon, he rohkaistuvat tulemaan esille enemmän.
Aktivointi: Sinun on hankittava viihdykettä ja tekemistä marsuillesi. Marsut pitävät kiipeilystä tai ryömimisestä. He myös nakertavat mielellään puu- ja pahvileluja.
Rauhaa: Muista olla varovainen ja rauhallinen marsusi kanssa, varsinkin alkuaikana. Uuteen kotiin muutto on usein hyvin stressaava kokemus pienelle eläimelle, ja marsusi tarvitsevat rauhaa tutustua uuteen asumukseensa ja oppia missä ruoka ja vesi on. Odota kaverien vierailuilla, kunnes olette itse tutustuneet kunnolla. Anna marsujesi tutkia sinua ja oppia ettet ole vaarallinen.
Minkä kokoisen häkin marsut tarvitsevat?
Kahden marsun häkin lattiapinta-alan tulisi olla vähintään 50 x 100 cm ja korkeuden ainakin 25 cm. Useampi kerros lisää lemmikkiesi viihtyvyyttä. Hanki aina niin suuri häkki kuin mahdollista, jotta pienet ystäväsi pääsevät liikkumaan ja leikkimään kunnolla.
Tutki marsusi joka päivä, siten varmistat niiden terveydentilan ja tiedät, ettei niillä ole hoitoa vaativia vaivoja.
Tutki nämä joka päivä:
Turkki – pitkäkarvaiset marsut tarvitsevat jokapäiväistä turkinhoitoa
Korvat
Silmät
Kynnet – leikkaa, jos ne ovat liian pitkät
Hampaat
Vartalo – tunnustele kevyesti haavojen tai turvotuksen varalta
Siivoa häkki
Siivoa päivittäin pois kakat, vanhat vihannekset ja kostea heinä sekä pohjamateriaali. Täydennä pohjaa uudella kuivikkeella tarvittaessa. Lisää myös heinää ja raikasta vettä päivittäin. Muista vesipullon tiskaus, älä unohda pestä pilliä. Vinkki marsun juonnin seuraamiseksi on täyttää vesipullo joka päivä. Riippuen siitä, kuinka monta marsua ja minkä kokoinen häkki sinulla on, häkki vaatii suursiivousta ja pohjan pesua vähintään kerran viikossa. Marsun virtsa voi olla syövyttävää ja ulosteissa on bakteereita, jotka voivat aiheuttaa infektion.
Näin nostat marsun
Käsittele marsua pitämällä toista kättä etujalkojen takana rinnan ympärillä ja nostamalla toisella kädellä vakaasti takapuolen alta. Siten tuet vartaloa, eikä selkä pääse vahingoittumaan. Pidä marsua lähellä vartaloasi tukien sitä koko ajan. Istu lattialla, kun harjoittelette käsittelyä, jotta putoamiskorkeus ei ole suuri, jos marsusi pääsisikin rimpuilemaan itsensä irti otteestasi.
Marsujen pitää käyttää hampaitaan
Marsujen hampaat kasvavat koko ajan, jotta ne eivät pääse kulumaan liikaa korkeakuituisesta ruokavaliosta. Siksi kotimarsuillakin pitää aina olla saatavilla ruokaa, joka kuluttaa hampaita: karkea heinä, hedelmäpuiden oksat tai pureskelutikut sopivat hyvin. Liian pitkiksi pääsevät hampaat ovat kipeät, mikä johtaa usein siihen, että marsut lakkaavat syömästä. Silloin teidän täytyy käydä eläinlääkärillä hiomassa hampaat.
Mitä marsut syövät?
Heinää ja ruohoa: Marsut ovat kasvinsyöjiä, eli herbivoreja, ja hevosten tapaan ne fermentoivat syömänsä ruoan paksusuolessa. Villeinä marsut asustelevat Etelä-Amerikan ruohotasangoilla ja syövät enimmäkseen eri ruohokasveja. Marsun ruokavaliossa tulisikin olla vähintään 80–90 % korkealaatuista heinää tai ruohoa. Ruokaa pitää olla tarjolla vuorokauden ympäri, sillä marsuilla on nopea aineenvaihdunta ja niiden täytyy käyttää useita tunteja vuorokaudessa syömiseen. Jos sinulla on useampi marsu häkissä, takaa jokaiselle aina vapaa pääsy ruokaan. Vaikka tarjoat kesällä ruohoa marsuillesi, täytyy niiden saada myös heinää pureskeltavaksi. Ruoho sisältää paljon heinää enemmän vettä, mikä tarkoittaa, että marsun täytyy syödä sitä enemmän saadakseen tarvitsemansa ravinnon. Ruoho tulee tarjoilla häkin lattialta, jotta marsun ei tarvitse syödä epäluonnollisessa asennossa.
Lehtikasvikset: Marsun kuuluisi mieluiten saada kolmea eri lehtikasvista päivässä. Lehtikasviksilla tarkoitetaan esim. lehtiä ja oksia hedelmäpuista, ruohoa, voikukkia, tummaa salaattia, tuoreita yrttejä ja pieniä määriä parsakaalia, pinaattia, ruusukaalia tai mangoldia. Näitä ei tarvitse antaa isoja määriä, mutta vaihtele lehtikasvisten laatua. Kaali se sijaan voi aiheuttaa marsulle ilmavaivoja ja vatsakipuja, joten vältä sen antamista marsulle. Punajuuri ja selleri ovat hyviä vaihtoehtoja marsuille peruskasvisten lisäksi.
C-vitamiini: Marsun tulee saada C-vitamiinia joka päivä, sillä se ei itse kykene tuottamaan sitä. Monet tuoreet kasvikset sisältävät luonnostaan C-vitamiinia ja ne ovat siksi täydellinen lisärehu marsullesi. Esimerkkejä hyvistä vihanneksista ovat valkokaali, parsakaali, kukkakaali ja paprika. Jollet anna tuoreita vihanneksia päivittäin, voit myös antaa C-vitamiinitippoja ravintolisänä joko suoraan suuhun tai juomaveteen sekoitettuna.
Namit: Marsun nameja voi antaa maltillisia määriä palkkiona tai aktivointina. Marsun mielestä namit ovat erityisen herkullisia, ja se söisi niitä mielellään enemmänkin, mutta kuten me ihmisetkin, marsu voi paremmin, jos saa nameja vain silloin tällöin.
Vesi: Marsulla tulee aina olla raikasta vettä esillä. Jos sinulla on useampi marsu, suosittelemme että sinulla on useampi juomapullo häkissä, jotta kaikki voivat juoda häiritsemättömästi.
Kolme asiaa, joita et ehkä tiennyt marsujen ruokinnasta
Kasvavan marsun tulee saada 1 mg C-vitamiinia painokiloa kohti joka päivä. Aikuinen marsu tarvitsee 10 mg C-vitamiinia per painokilo ja päivä, ja tiineen naaraan tulee saada 30 mg C-vitamiinia per painokilo.
Tee muutos uusiin ruokiin aina asteittainen – kun marsu saa vaikka jotain uusia vihanneksia, aloita pienillä maistiaisilla.
Marsut EIVÄT tarvitse suola- ja mineraalikiviä, vaan päin vastoin ne lisäävät riskiä munuais- ja virtsatieongelmiin.
Miten aktivoin marsujani?
On tärkeää muistaa, että marsusi tarvitsee tekemistä sekä häkissään että sen ulkopuolella. Marsut tekevät mielellään kaikenlaista kivaa sinun kanssasi. Voitte mennä kävelylle, voit harjata sitä tai vain hellitellä. Voit jopa opettaa marsullesi temppuja – kaikki aktiviteetit vahvistavat välistänne suhdetta samalla kun teillä on hauskaa yhdessä.
Anna marsun etsiä ruokaa
Luonnossa, marsuilla menee runsaasti aikaa vuorokaudesta ruuan etsimiseen, ja kun ne elävät lemmikkeinä ihmisten luona, pitäisi niille tarjota mahdollisuutta samaan käytökseen. Voit käyttää heinäpalloja ja heinätelineitä pidentääksesi marsusi ruokailuaikaa. Toki heinää on aina oltava saatavilla häkin lattialla, jotta marsun ei tarvitse kurottaa liikaa epäluonnollisessa asennossa saadakseen ruokaa. Virikkeellistämisen tulee olla jotain uutta ja arkipäivää täydentävää, ei siis jotakin mitä annetaan tavallisen sijaan. Jos tarjoat ruoaksi pellettejä, niitä voi kupin sijaan sirotella pitkin häkin pohjaa, jotta marsusi voivat etsiä niitä. Voit myös jemmata pellettejä aktivointipalloon, jolloin marsun pitää pyöritellä sitä saadakseen naminsa. Anna marsusi tehdä töitä namien ja vihannesten eteen, käytä mielikuvitustasi uusien pikku tehtävien keksimiseen.
Marsut haluavat seurustella
Marsut ovat sosiaalisia eläimiä, jotka elävät luonnossa pienissä perhelaumoissa. Siksi marsuja on tärkeä pitää yhdessä pareittain tai ryhmässä. Yksin elävä marsu on usein hyvin stressaantunut. Marsut pitävät läheisyydestä ja niillä on rikas oma kieli ‒ älä ylläty, jos marsusi alkaa höpöttää, vinkua ja räksyttää, kun olet lähellä! Vietä paljon aikaa marsusi kanssa, helli, juttele ja harjaa, niin vahvistat suhdettanne.
Tee häkistä elämysmaailma
Marsujen ympäristön monipuolistaminen on kivaa teille molemmille. Tarjoa marsuillesi erilaisia piilopaikkoja, kuten tunneleita tai mökkejä. Rakenna marsuille koroke tai hylly, jolla ne voivat istua ja kurkistella. Piilota vihannekset vessapaperirulliin tai heinän alle. Tai ripusta vihanneksia katosta, jotta marsusi joutuvat kurkottamaan päästäkseen käsiksi herkkuihin. Taivas on rajana!
Jos marsusi sairastuu tai sen käytös on poikkeavaa
Jo ennen kuin hankit marsusi, etsi eläinlääkäri, joka osaa hoitaa pieniä eläimiä, jotta tiedät, minne mennä, jos ongelmia ilmenee.
Jos huomaat, että marsusi käyttäytyy itselleen poikkeavalla tavalla tai lopettaa syömisen, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Marsut ovat luonnossa saaliseläimiä, ja siksi ne eivät mielellään näytä, jos ne voivat huonosti. Mitä enemmän aikaa vietätte yhdessä, sitä paremmin opit tuntemaan marsusi, ja sitä nopeammin huomaat mahdolliset sairaudet. Parasta on pitää kirjaa lemmikeistä, niiden hoidosta ja terveydestä. Näin havaitset nopeasti pienetkin muutokset, ja voit varmistaa, että ystäväsi saa oikeaa hoitoa.
Marsujen yleisimmät sairaudet ja ongelmat
Keuhkokuume
Virtsatieinfektio
Loistartunta. Täit ja syyhy aiheuttavat kutinaa ja karvanlähtöä.
Liian pitkät hampaat, joista voi seurata vajaaravitsemus, purentavirhe tai vamma.
Keripukkia voi esiintyä, jos marsut eivät saa riittävästi C-vitamiinia.
Puhallustautia voi esiintyä, jos ruokavalio sisältää liian vähän kuitua ja liikaa rasvaa.
Lämpöhalvaus. Marsut ovat herkkiä korkeille lämpötiloille.
Jos pidät kaneja ja marsuja yhdessä, sinun on syytä olla tietoinen siitä, että on olemassa eräs bakteerityyppi, joka kuuluu kanin nenäontelon normaaliflooraan, mutta aiheuttaa marsuille keuhkokuumetta. Siksi näitä kahta lajia ei välttämättä kannata pitää yhdessä.
Marsut tulevat sukukypsiksi varhain, naaraat 5–6 viikon iässä ja urokset 7–8 viikon iässä. Siksi on tärkeää erottaa saman pentueen yksilöt toisistaan ajoissa. Naarasmarsut tulevat kiimaan noin 15–17 päivän välein ja ovat tiineinä noin 59–72 päivää. Yleinen pentuekoko on 2–4 poikasta. Marsun pennut syntyvät turkkeineen ja silmät avoinna, valmiina juoksemaan ympäriinsä lähes heti syntymänsä jälkeen. Ne alkavat syödä kiinteää ruokaa muutaman päivän iässä, mutta ne imevät emoaan noin 3 viikon ikään asti.