Hyödynnämme evästeitä ja vastaavia tekniikoita verkkosivustollamme, joilla
Koiran tai kissan passi on lemmikin oma sinikantinen, passin kokoinen vihkonen, jonne saa käytännöllisesti kerätyksi kaikki rokotustodistukset ja muut tärkeät terveystiedot. Erityisesti mikäli aiot matkustaa lemmikkisi kanssa ulkomaille, se on välttämätön hankinta.
Lemmikkieläinpassi, koiran passi tai Ruokaviraston termillä ”lemmikin todistus” on sinikantinen, passin kokoinen vihko, johon on merkitty koiran tärkeät terveystiedot matkustusta varten. Sellainen tarvitaan kaikkialla EU:n alueella, kun lemmikki matkustaa rajojen yli. Passin saantia varten koiran on tai kissan on oltava tunnistusmerkitty ja sillä on oltava vähintään rabiesrokotus.
Koiran tai kissan passi haetaan eläinlääkäriltä, joka merkitsee passiin tiedot eläimestä ja omistajasta, tunnistusmerkinnästä, rokotuksista, mahdollisista ekinokokkoosilääkityksestä ja raivotaudin vasta-aineiden määrityksestä. Passiin kirjataan jatkossa rokotukset ja esimerkiksi matkustusta varten tehtävät terveystarkastukset, joten se kannattaa muistaa ottaa aina mukaan eläinlääkärin vastaanotolle.
Uuden lemmikkipassin hinta on eläinlääkäriasemasta ja samalla käynnillä tehtävistä toimenpiteistä riippuen noin 50–100 €. Itse passi ostetaan vain kerran, useimmiten se hankitaan ensimmäisten rokotusten yhteydessä. Passin saat myös Mustin ja Mirrin eläinlääkäriltä Espoon Suomenojalta, varaa aika osoitteesta mustijamirri.fi/palvelut
Fretin, kissan ja koiran passi on voimassa koko sen elinajan, joten se kannattaa pitää hyvässä tallessa – ehkäpä samassa paikassa perheen kaksijalkaisten passien kanssa. Matkustitpa lemmikki kanssa Ruotsiin, Viroon tai Etelä-Eurooppaan, tarvitset sitä aina rajaa ylittäessäsi. Passiin voidaan merkitä tiedot myös EU:n ulkopuolella tarvittavista rokotuksista ja lääkityksistä. Varmista ajankohtaiset maahantuontisäännöt aina ennen matkalle lähtöä. Esimerkiksi ei-EU-maa Norja vaatii lemmikkipassin ja ekinokokkoosilääkityksen ennen maahantuloa, aivan kuten Suomikin. Voimassaolevat säännöt löydät esimerkiksi Ruokaviraston sivuilta.
EU-passin voi hakea eläinlääkäriltä myös kissalle, ja se onkin välttämätön jos matkustat kissan kanssa valtiorajojen yli. Kissan passiin pätevät samat ominaisuudet kuin koiran passiin: se on voimassa koko kissan eliniän ja siihen on kätevä merkitä kootusti kaikki kissan terveystiedot – matkustipa viiruhäntä maailmalla tai ei.