Koiran sekaruokinnalla tarkoitetaan yleensä ruokintamallia, joka koostuu puoliksi kuivaruoasta ja puoliksi raakaruoasta tai märkäruoasta. Sekaruokinnalla karvakuonon ruokavalioon saa vaihtelua, monipuolisuutta ja maistuvuuskin usein paranee.
Jos raakaruokinta tuntuu turhan haastavalta, 50/50-ruokintamalli on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Siinä koiralle tarjotaan sen ruokavaliosta noin puolet kuivamuonaa ja puolet raakaruokaa (tai märkäruokaa, siitä lisää seuraavassa kappaleessa). Sekaruokintaan soveltuvat erityisen hyvin SMAAK-raakatäysravinnot, joilla tassuttelija voi hyvin ihan sellaisenaankin, ja kaikki SMAAK-pakastesarjan luuttomat tuotteet, jotka ovat ns. täydennysravintoa. Kuiva- ja raakaruoan voi tarjota samalla aterialla, ja useimmat koirat arvostavatkin juuri sitä.
Yleensä laadukas kuivamuona riittää täyttämään koiran kalsiumintarpeen, joten luuaineksen tarjoileminen ei pääasiassa ole tarpeen. Joillekin koirille luuaines tuottaa hankaluuksia, joten jos haluat varmistella kalsiuminsaantia, niin valitse sellainen raakaruoka, jossa lukee "täysravinto" - tai turvaudu laadukkaaseen ravintolisään.
Lue lisää koiran raakaruokinnasta täältä!
Lue lisää koiran kuivaruoista täältä!
Pikkutassun ruokinnassa voidaan niin ikään käyttää sekaisin kuivaruokaa, märkäruokaa sekä raakaruokaa. Tämä on erityisen kätevä ruokintamalli koiran pentuaikana, koska kuivaruoan voi käyttää vaikka kokonaisuudessaan palkkiona pentua koulutettaessa, tai tarjota aktivointilelujen sisältä. Vaihteleva sekaruokinta tukee pennun monipuolisen entsyymitoiminnan ja suolistobakteeriston kehittymistä.
Sekaruokintamalli voi vaatia kasvavan koiranuoren kohdalla hieman laskemista: kuinka paljon pentu saa kuivaruoasta kalsiumia ja muita suojaravinteita? Pentuaikana on turvallisinta valita myös raaka- ja märkäruoista täysravintovaihtoehdot.
Lue lisää koiranpennun ruokinnasta täältä!
Laadukkaasta kuivaruoasta tassukaverisi saa helposti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, ja monissa kuivaruoissa on helposti tarjottavassa muodossa erilaisia ravitsemuksen tukiaineita, jotka edistävät esimerkiksi nivelten, suun, turkin ja ihon, virtsateiden sekä suoliston hyvinvointia. Kuivaruoan ohella voi ja kannattaa kuitenkin tarjoilla myös joko raakaruokatuotteita tai lihaisaa märkäruokaa!
Laadukkaat täysravinto-merkityt märkäruoat sopivat tarjoiltavaksi sellaisenaan, mutta myös osaksi sekä kuiva- että raakaruokavaliota. Monet koirat hullaantuvat herkullisen märkäruoan muhevasta mausta, mutta märkäruoan tarjoilemisella on myös muita hyviä puolia:
Laadukas märkäruoka on usein vähäkalorisempi vaihtoehto kuin kuivaruoka ja maistuu nirsoimmallekin koiralle.
Useimmissa märkäruoissa on korkea lihapitoisuus.
Voit täyttää aktivointilelun tai nuolumaton märkäruoalla, jolloin koira pääsee toteuttamaan sille luontaista käytöstä, eli työskentelemään ruokansa eteen.
Etenkin kesällä koiralle kannattaa tarjoilla nestepitoisia märkä- tai raakaruokatuotteita: niistä koira saa nestettä maistuvassa muodossa!
Lain mukaan (rehulainsäädäntö) lemmikinruokapakkauksesta tulee ilmetä, onko kysymyksessä täys- vai täydennysravinto. Täysravinto täyttää sellaisenaan koiran jokapäiväiset tarpeet, kun taas täydennysravinto ei ole ravintosisällöltään tasapainotettua, joten sen rinnalla on suositeltavaa tarjota esimerkiksi kuivaruokaa.
Voit ruokkia koirasi vaikka pelkällä märkäruolla, jos tuote on täysravinto.
Täydennysravinto soveltuu hyvin kuivamuonan rinnalle ruokavaliota täydentämään.
Tarkista siis tuotepakkauksesta ravintosisällön lisäksi onko ruoka täys- vai täydennysravintoa erityisesti silloin, jos koirasi syö pääasiallisena ravintonaan märkäruokaa.
Usein märkä-, kuiva- tai raakaruoan lisääminen koiran ruokavalioon sujuu ilman sen suurempia mahan murinoita, kunhan uutta ruokaa lisätään asteittain. Täältä voi lukea lisää koiran ruoan vaihtamisesta.