Koiran lisäravinteet ja niiden tarpeellisuus puhuttavat aika ajoin koiraväkeä. Usein esiin nousee ihmispuoleltakin tuttu perusargumentti: tasapainoinen ruokavalio riittää turvaamaan ravitsemuksen. Kun perusruokinta on kunnossa ja koira terve ja nuori, tämä varmasti pitääkin paikkansa Mutta on aikoja ja tilanteita, jolloin harkitut ravintolisät selvästi tukevat hyvinvointia.
Vanhenevilla koirilla ravintoaineiden imeytyminen ja hyväksikäyttö elimistössä saattavat vähitellen heiketä. Sairaat ja toipilaat saattavat tarvita tavallista enemmän ravintoaineita. Aktiivisesti urheilevilla koirilla on omat tarpeensa, ripulista tai muista vatsataudeista kärsivät saavat apua tietyistä ravintolisistä. Nivelvaivaiset, hammaskiven kiusaamat, stressaantuneet, herkkävatsaiset, iho-ongelmaiset ja ruokarajoitteiset koirat saattavat hyötyä lisäravinteista selvästi. Ja jos painonhallinta toteutetaan vain ruoan määrää alentamalla, saattaa joidenkin vitamiinien saanti jäädä tarkoitettua vähäisemmäksi. Silloin helpoin ratkaisu on siirtyä vähärasvaisempaan täysravintoon, jossa ravinteiden määrä on oikealla tasolla annosteluun nähden. Näin makroravintoaineetkin pysyvät riittävinä.
Mutta mitä lisäravinteita koiralle olisi hyvä antaa?
Krenaava vatsa on kurja kaveri. Jos vatsa on kovana ja kakkiminen työlästä, pieni kuitulisä koiralle usein auttaa. Ruokaan voi lisätä vaikka lusikallisen tai pari pellavarouhetta, juuressosetta tai kypsennettyjä kauraleseitä. Ja nestettä! Riittävä juominen helpottaa ummetusta ja myös kuitulisät tarvitsevat nestettä kyytipojakseen. Toisinaan koko perusruoan vaihtaminen kuitupitoisempaan voi olla järkevä vaihtoehto.
Kuidut myös ruokkivat huipputärkeitä hyödyllisiä suolistobakteereita, jotka ovat sekä ruoansulatuksen hyvinvoinnille että koko koiran vastustuskyvylle äärimmäisen tärkeitä. Ruokia vertaillessasi löydät usein kuitulisät termillä prebiootti ja maitohappobakteerit termillä probiootti.
Kuidut ovat materiaalia, joka ei ruoansulatuskanavassa sula ja liiallinen määrä ruoassa voi sitoa muita ravintoaineita sekä nopeuttaa ruoan kulkua suolistossa niin, että ravintoaineiden hyväksikäyttö jopa heikkenee. Ja toki kuitu koiran ruoassa vie tilaa sulavalta ravinnolta. Siksi kohtuus on paikallaan tässäkin.
Säännöllisenä tai väliaikaisena lisänä maitohappobakteeri koiralle on varmasti yleisimpiä ravinnon lisiä. Maitohappobakteereita käytetään antibioottikuurin ohessa suojaamaan suoliston mikrobiotaa ja mm. tukihoitona hiivaongelmissa ja ripulissa, sekä tukemaan herkästi ärtyvän suoliston hyvinvointia. Koiran maitohappobakteeri saattaa sisältää enterococcus faecium -kantaa, jonka monet ovat todenneet rauhoittavan yllättävän ripulin tehokkaasti. Tällainen on esimerkiksi Biofarm Biobak. Ihmisillekin tuttuja Lactobacillus acidophilus- (esim. Petguide Suolisto), bifido- ja muita maitohappobakteereita löytyy usein lisättyinä erityisesti suoliston terveyttä tukeviin täysravintoihin. Yleisiä maitohappobakteereja koiran suolistossa ovat Lactobacillus fermentum, plantarum ja rhamnosus. Maitohappobakteereilla voidaan tukea myös esimerkiksi lemmikkien suun terveyttä: Petguide Suu sisältää kolmea eri maitohappobakteerikantaa.
Koiran hiivaoireisiin maitohappobakteerit ja kuidut voivat auttaa vahvistamalla suoliston hyvinvointia ja vastustuskykyä, huono yleiskunto altistaa koiraa myös hiivojen hyökkäyksille. Maitohappobakteereiden ohella on mahdollisesti remonttiin laitettava koko ruokinta, liikuntatottumukset ja ympäristö, jotta kunto ja vastustuskyky saadaan paremmiksi. Koiran hiivaoireet vaativat lähes aina eläinlääkärin ja/tai ravitsemusasiantuntijan apua.
Moni toivoo maitohappobakteereista apua myös koiran närästykseen, mutta siihen ne eivät valitettavasti juuri auta. Närästyksestä voit lukea lisää artikkelistamme Koiran närästys.
Vitamiinit ylläpitävät terveyttä. Usein esimerkiksi raakaruokintaan siirtyvät koiraperheet pohtivat riittävien vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia ruoasta. Rasvaliukoiset vitamiinit A, D, E ja K saattavat jäädä liian vähiin myös muissa tilanteissa ja monesta eri syystä. Vesiliukoiset B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini pysyvät usein hyvälaatuisella ravinnolla riittävällä tasolla, ja koirat pystyvät itse myös tuottamaan niitä ainakin osin. B-vitamiineja saattaa myös kuivaruokaa syövä koira joskus tarvita lisäravinteina.
Jos olet siirtymässä raakaruokintaan, etkä halua käyttää täysravintoja, kannattaa aloittaa ruokavalion koostaminen ravitsemusneuvojan kanssa.
Laadukasta, ikään ja elämäntilanteeseensa sovitettua täysravintoa syövä, terve koira ei tarvitse ylimääräisiä vitamiinilisiä, ja niistä saattaa olla sille jopa haittaa. Vaivaton tapa varmistaa kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti esimerkiksi toipilasaikana tai suolisto-ongelmissa on Avital Nutrient. Avital-sarjassa on myös mm. kalsiumia, biotiinia, E-vitamiinia ja C-vitamiinia tiettyihin koiranelämän erityistarpeisiin. Ennen vitamiinilisien käyttämistä kannattaa konsultoida eläinlääkäriä tai ravitsemusneuvojaa.
Lisää koirien tarvitsemista vitamiineista löydät artikkelista Milloin koiralle vitamiineja lisäravinteina?
Kivennäisaineista useimmin ravintolisänä koiralle tunnutaan kaipaavan sinkkiä. Se liittyy usein raakaruokintaan siirtymiseen ja täysipainoisen ruokavalion rakentamiseen. Raakaruokinnankin voi asiantuntijan kanssa rakentaa monipuoliseksi, jolloin sinkkilisää ei yleensä tarvita. Ja raakatäysravinnoissa kaikki tarpeellinen on mukana valmiiksi. Ennen sinkin antamista ravintolisänä kannattaa ehdottomasti keskustella asiantuntijan kanssa, koska sinkki voi yliannoksina olla jopa myrkyllistä.
Koiran sinkinpuutoksen jäljille johdattavat usein karvattomiksi muuttuvat silmänympärykset ja huonokuntoinen turkki. Koiralle turvallinen päiväannos on 1–2 mg/kg ja jotkut suosittelevat tilanteen mukaan enemmänkin.
Puutosoireet – kuten yliannostusoireetkin – kehittyvät yleensä hiljakseen ajan myötä, joten ne voivat jäädä havaitsematta. Esimerkiksi ruokavalion B-vitamiinipitoisuudet kannattaa ottaa suurennuslasin alle ainakin erilaisten neurologisten oireiden ilmaantuessa tai ihon oireillessa, jos vaivoille ei löydy muita selkeitä syitä. Kiilloton ja huonokuntoinen turkki on yleensä varma merkki siitä, että jokin ei ole kunnossa. Täysravintoa syövällä koiralla puutosoireet ovat varsin harvinaisia ja saattavat kertoa ravinnon imeytymishäiriöistä, jotka vaativat hoitoa.
Niin ihmisille kuin koirille glukosamiini on hyvä apu, kun nivelet alkavat joko ikääntymisen takia tai muista syistä menettää nivelrustopintaa. Glukosamiini on sekä rustokudoksen että nivelnesteen rakennusaine, ja sen nauttimisen ravintolisänä on koettu vähentävän kulumisen aiheuttamaa kipua, vaikka tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Glukosamiinista syntyvät glykosaminoglykaanit osallistuvat ruston nestetasapainon säilyttämiseen, joka taas on välttämätöntä sen normaalille toiminnalle. Varsinkin nivelrikon ennaltaehkäisyssä ravintolisä saattaa olla hyödyksi. Glukosamiini on useissa lisäravinteissa yhdistetty kondroitiinisulfaattiin ja metyylisulfonyylimetaaniin (MSM). Nykytiedon mukaan paras ravintolisä nivelrikon tukihoitoon ovat omega-3-rasvahapot, joiden on todettu lieventävän kipua. Hyvä glukosamiinilisä koiralle on esimerkiksi Avital Flex – tai monipuolinen Nutrolin Hip & Joint Nivel Moniteho, jossa on yhdistelmänä nivelravinteita ja omega-3-rasvahappoja.
Tutustu Mustin ja Mirrin herkkävatsaisille koirille suunnattuun koiranruokavalikoimaan sekä koiran vitamiineihin ja lisäravinteisiin.