Juuri kun ehdit huokaista helpotuksesta hankalan pentuvaiheen jälkeen, nuoresta ystävästäsi on tullut rajojaan koetteleva riiviö. Kuulostaako tutulta? Älä ajaudu epätoivon valtaan. Koirateini tarvitsee nyt tukeasi ja johdonmukaista koulutusta, joiden avulla ei-toivotut muutokset käytöksessä saadaan kitkettyä.
Koira tulee murrosikään keskimäärin 6–15 kk iässä, pienille roduille se usein koittaa aikaisemmin, kun taas isommille myöhemmin. Vaihe menee yleensä ohi 1,5–2 vuoden ikään mennessä, mutta joillakin se voi kestää myöhempään. Koira aikuistuu täysin vasta noin 2–3-vuotiaana.
Murrosiässä koira saavuttaa sukukypsyyden, joka tarkoittaa nartulle ensimmäistä juoksuaikaa ja urokselle lisääntynyttä kiinnostusta narttukoiria kohtaan. On myös täysin normaalia, että koira ei enää innostu toisista koirista murrosiässä tai sen jälkeen, varsinkaan jos kyseessä on saman sukupuolen edustaja. Vaikka koirapuistossa kirmailun ei tarvitse kuulua jokaisen kuonolaisen päiväohjelmaan, on tärkeää, että ystäväsi osaa ohittaa muut koirat nätisti.
On myös täysin normaalia, että koira ei enää innostu toisista koirista murrosiässä tai sen jälkeen, varsinkaan jos kyseessä on saman sukupuolen edustaja. Vaikka koirapuistossa kirmailun ei tarvitse kuulua jokaisen kuonolaisen päiväohjelmaan, on tärkeää, että ystäväsi osaa ohittaa muut koirat nätisti.
On tärkeää, että murrosiän myllerryksessä koirateini ei jää yksin. Omistajalla on merkittävä rooli koiran tukena, turvana ja johdonmukaisena opastajana. Murrosiän aikana esiintyviin ei-toivottuihin käytöksiin kannattaa puuttua ajoissa, mutta muista, että rankaisemisen sijaan voit vahvistaa toivottuja käytöksiä positiivisen vahvistamisen avulla. Näin autat ystävääsi kasvamaan kunnon koirakansalaiseksi.
Älä pakota koiraa kohtaamaan pelkoa silmästä silmään, vaan aloita ympäristöön totuttelu kärsivällisesti uudestaan. Kun kohtaatte uuden asian, tarkkailkaa sitä ensin etäältä. Palkitse koiraa, kun se tarkkailee kohteita rauhallisesti tai tarjoaa kontaktia sinuun. Näin ympäristöön tulevat erilaiset kohteet alkavat pikkuhiljaa muuttua koiran silmissä mahdollisuuksiksi. Jos koiraa selkeästi jännittää tai se pyrkii itse tilanteesta kauemmas, on tärkeää antaa sille mahdollisuus poistua tilanteesta.
Muistuttele perusasioita koirateinin mieleen päivittäisillä, lyhyillä ja helpoilla harjoituksilla, jotka varmasti onnistuvat. On tärkeää, että ystäväsi saa paljon onnistumisen kokemuksia. Palkitse koiraa sille mieluisella palkalla. Pysy itse kärsivällisenä, luotettavana ja johdonmukaisena, vaikka riiviön touhuissa ei tuntuisi olevan tolkkua.
Jos tuntuu, että tarvitset ammattilaisen apua koirateinin kouluttamiseen, varaa aika yksityistunnille tai kurssille! Eläintenkouluttajalta saat tukea haasteisiin ja työkaluja yhteispelin jatkuvaan parantamiseen.
Vaikka näykkiminen ja jatkuva haukkuminen eivät ole toivottavia tapoja, jokainen koira hyötyy siitä, että sillä on joskus mahdollisuus tehdä alotteita. Jos koiran pyyntöihin ei koskaan reagoida, koira voi stressaantua ja tuntea itsensä avuttomaksi. Siispä sen sijaan, että et reagoi koirateiniin ollenkaan, opeta ystävällesi, miten toivoisit sen käyttäytyvän.
Jos koira esimerkiksi hyppii vasten, pyydä koira istumaan ja palkitse koira istumisesta. Tehokkaita on, jos pystyt ennakoimaan tilanteen ja pyydät koiraa istumaan ennen hyppäämistä ja palkitset sen istumisesta.
Vaikka koiranteiniaika voi koetella ihmisväen hermoja, koita ajatella positiivisesti: Murrosikä on onneksi ohimenevä vaihe ja johdonmukaisella opastuksella ystävästäsi kasvaa taatusti kunnon koirakansalainen.
Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa sinua, uusi pennunomistaja ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!