Koiraperheen lomamatkan suunnittelussa on aina mukana kysymys siitä, kannattaisiko karvainen laumanjäsen ottaa mukaan matkaan vai jättää tuttuun hoitopaikkaan. Päätös riippuu pitkälti matkan tarkoituksesta, kohteesta, kestosta ja koirayksilöstä. Jotkut karvakaverit rakastavat seikkailuja perheen kanssa, ja meno säilyy rentona, vaikka maisemat vaihtuvat. Toiset taas viihtyisivät paremmin tutussa ympäristössä luottohoitajan hemmoteltavana.
Jos koira matkustaa häkissä tai boksissa, harjoitelkaa siellä olemista ensin lyhyitä aikoja kerrallaan. Varusta matkustava koira nimilaatalla, jossa on puhelinnumerosi - vaikka sillä onkin siru - se on usein nopein tapa saada eksynyt kaveri takaisin. Ota myös koirasta kunnon tuore valokuva sen varalta, että joudut sitä matkalla etsimään. Kartoita etukäteen matkakohteen eläinlääkäripalvelut, ja jos matkaatte ulkomaille, varmista myös koiran vakuutus.
Moni koira on opetellut autossa matkaamista jo pennusta lähtien, joten se voi olla helpoin tapa matkustaa karvakaverin kanssa. Lisäksi pisutauoille on helppo pysähtyä tarvittaessa. Jos koira kärsii matkapahoinvoinnista, käy ainakin eläinlääkärin kanssa juttelemassa ennen kuin päätät ottaa sen mukaan. Turvallisin tapa koiralle matkata autossa on kolaritestattu autohäkki. Missään tapauksessa karvakuula ei saa palloilla autossa valloillaan: se voi aiheuttaa onnettomuuden ihan vain innostuessaan, ja törmäystilanteessa se on itse kuolemanvaarassa ja saattaa esimerkiksi sinkoutua takapenkiltä melkoisella voimalla etupenkkiläisten niskaan.Moni koirakamu matkaa häkissä tai tukevan kalterin takana farmariautossa, ja yhtä moni kunnollisissa koiran turvavöissä takapenkillä. Molemmat ovat oivia tapoja. Muista pitää jaloittelutaukoja pidemmillä matkoilla.
Suomessa sekä henkilökunta että kanssamatkustajat ovat pääasiassa erittäin lemmikkiystävällisiä, joten matkanteko sujuu hyvässä hengessä. Lemmikkivaunussa, junan tasaisessa kyydissä matka taittuu mukavasti (jollei koira häiriinny mahdollisista toisista karvaisista matkustajista). Suomessa yöjuniin on saatavilla myös lemmikkihyttejä, joissa on rento matkata vähän kauemmaksikin. Lemmikkivaunussa koira matkustaa omistajan jaloissa, joten varaa junailevalle koiralle mukaan pehmeä alunen, vettä ja juomakuppi. Suomen huikea luonto ja vaikuttavat nähtävyydet kutsuvat kaksi- ja nelijalkaisia. Suomi Lemmikin Silmin on matkailusarja, jossa retkeilemme lemmikkien kanssa halki Suomen nuuhkien kauneimpia ja kiinnostavimpia ulkoilureittejä. Sarjassa vierailemme lemmikkiystävällisissä kohteissa ja annamme vinkkejä lemmikin kanssa matkailuun.
Koiran ottamista mukaan lentokoneeseen on syytä harkita tarkkaan. Lentomatkustaminen voi olla hyvin stressaava kokemus, varsinkin jos koira ei kokonsa tai lentoyhtiön käytäntöjen vuoksi voi tulla mukaan matkustamoon, vaan joutuu matkaamaan ruumassa. Joillekin lyhytkuonoisille roduille lentämistä ei suositella lainkaan. Ennen lentomatkan varaamista voisikin olla viisasta arvioida lentomatkan järkevyys juuri sinun koirasi tapauksessa yhdessä tutun eläinlääkärin kanssa. Koiran kanssa ulkomaille matkaavan kannattaa myös tutustua kohdemaan turvallisuuteen: esimerkiksi joissain maissa koirien kiusana saattaa olla tarttuvia tauteja, joilta koira olisi Suomessa turvassa.
Lisäksi ennen matkaa karvaisesta matkakumppanista haaveilevan tulee perehtyä tarkasti lentoyhtiön käytäntöihin koirien osalta, jotta kentällä vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Käytännöt myös vaihtelevat suuresti lentoyhtiöstä riippuen.
Koiran kanssa matkustaminen Euroopassa sujuu yleensä sujuvasti, kunhan rabiesrokotus, mikrosiru ja EU:n lemmikkieläinpassi ovat kunnossa. Ulkomaille matkatessa on tärkeää perehtyä koiran tuontivaatimuksiin kohdemaassa, Euroopan ulkopuolella saattaa olla erilaisia rokotusvaatimuksia. Mieti myös mitä tulee huomioida Suomeen palatessa: eläinlääkärin antama 1-5 vrk vanha ekinokokkilääkitys on pakollinen. Ruokaviraston sivulta saat ajantasaista tietoa.
Ennen lähtöä kannattaa tutkailla myös kohdemaan riskejä; esimerkiksi erilaiset meillä käytännössä tuntemattomat loiset ja taudit ovat monissa maissa yleisiä. Punkkisuojauksesta kannattaa huolehtia ja hyttysetkin voivat levittää ikäviä sairauksia. Leptospiroosia vastaan voit etukäteen hakea eläinlääkäriltä rokotuksen.
Paitsi silkasta jännityksestä, voi vatsa mennä kuralle uusista ruoista tai varkain maasta hotkaistuista tuntemattomista herkuista. Pakkaa lemmikin matkatavaroihin Avital Floraa ja Aptus Tehobakt Pet -jauhetta, jotka tasapainottavat tehokkaasti mahdollisia suolisto-oireita.
Koiralle kannattaa pakata mukaan riittävästi tuttua ruokaa, astiat, oma peitto ja pieni ensiapupakkaus, jossa on ainakin desinfiointiainetta, vanua, pinsetit ja sidetarpeita. On hyvä varata matkaan myös pari puruluuta, herkkuja ja ehkä lempilelu. Jos matka vie rannalle, saattaa pyyhe olla paikallaan - ja vesillä tietysti myös pelastusliivit. Mikäli menette luontoon patikoimaan, varustaudu kunnollisilla ergonomisilla valjailla ja reilun mittaisella taluttimella/liinalla. Talvella pohjoiseen matkaava koira voi tarvita tavallista lämpimämmän takin ja tassutossut, jotta pärjää. Kesällä saattaa hyttyskarkote olla ohutturkkiselle koiralle lähes pakollinen varuste.
EU:n lemmikkieläinpassi
Tarpeelliset rokotukset ja hoidot
Lääkkeet (jos tarpeen)
Kuljetushäkki (jos tarpeen)
Ruoka- ja vesikupit
Riittävästi ruokaa koko matkan ajaksi
Nameja
Huopa/sänky
Aktivointi: lelut, luut jne.