Koiran hot spot on kostea ihotulehdus. Se on ihmisten märkärupea vastaava vaiva, jossa ihon normaalit stafylokokit lisääntyvät liikaa. Hot spot on ikävä ja kivulias ongelma, joka kiusaa erityisesti uimaintoisia pitkä- ja paksuturkkisia koiria kesällä, mutta voi tulla kenelle vain. Hot spot on punoittava ja märkivä tulehdusalue iholla, ja voi levitä hämmästyttävän nopeasti pikku pilkusta jopa kämmenen kokoiseksi. Lue tästä, mikä hot spotia aiheuttaa ja miten sen tunnistaa.
Nopeasti leviävä märkäinen ihotulehdus voi syntyä ihan pienestäkin ihoärsytyksestä: koiraa on esimerkiksi pistänyt hyttynen ja se raapii, nuolee tai kirputtaa kutisevaa kohtaa, jolloin iho pääsee menemään rikki tai se ärtyy ja suojakerros heikkenee. Rikkoutuneeseen ihoon pesiytyy bakteereja, jotka varsinkin lämpimällä säällä lisääntyvät nopeasti.
Hot spotin tunnistaa siitä, että se on yleensä tarkkarajainen, märkivä tai kostea ja äkäisen punottava. Tulehdus voi tuntua ihoalueen kuumotuksena. Se on myös usein erittäin kipeä, mikä tekee hoitamisesta haastavaa.
Hot spotin kotihoidon tavoitteena on pysäyttää ihovaurion eteneminen ja estää syvän ihoinfektion kehittymistä. Jos tulehdus siis on vasta alussa ja kestää kevyttä kosketusta:
leikkaa karvat tulehdusalueelta ja sen ympäriltä
huuhtele päivittäin vedellä ja taputtele hellävaroen mutta huolellisesti kuivaksi – viimeistele vaikka talouspaperilla
desinfioi alue kirvelemättömällä desinfiointiaineella – suihke on lempeä kipeällekin iholle
jos koira suostuu, hoida tulehtunut alue myös esimerkiksi pihkasalvalla
on erittäin tärkeää estää koiraa nuolemasta hot spotia esim. kaulurin tai rapsuttamista estävän sukan avulla
luonnollisesti uiminen ja vedessä läträäminen on kielletty kunnes hot spot on parantunut
Jos hot spot on jo kovin tulehtunut ja kipeä, tarvitaan eläinlääkärin apua. Yleensä koira joudutaan rauhoittamaan, jotta sitä voidaan hoitaa. Eläinlääkäri arvioi tilanteen, puhdistaa ja hoitaa tulehdusalueen ja määrää tarvittaessa lääkityksen sekä antaa ohjeet jatkohoidosta. Hyvällä hoidolla hot spot paranee viikossa tai kahdessa.
Hot spot johtuu tavallisimmin koiran itsensä aiheuttamasta ihovauriosta, joka syntyy kun koira raapii tai kirputtaa kutisevaa tai kipeää kohtaa niin voimakkaasti, että siihen syntyy avoin haava, johon bakteerit pääsevät pesiytymään.
Alunperin kutinaa tai ikäviä tuntemuksia voivat aiheuttaa monet syyt:
• Allergiat, jotka aiheuttavat kutinaa.
• Reaktiot hyönteisten puremiin.
• Korvatulehdukset. Korvakäytävässä olevat bakteerit tai hiiva voivat saada koiran raapimaan korvaansa ja aiheuttamaan hot spotin korvalehteen, korvan taakse tai kaulaan.
• Ihotulehdus. Erilaiset bakteerien tai hiivan aiheuttamat ihoinfektiot voivat yllyttää koiraa raapimaan aluetta niin paljon, että niihin muodostuu lisäongelmaksi myös hot spot.
• Turkkiongelmat. Koirat, joilla on likainen ja takkuinen turkki pureskelevat karvojaan ja saavat aikaan avoimia haavoja. Huovuttunut turkki estää ilman pääsyn iholle ja hidastaa koiran kuivumista uinnin tai sateen jälkeen, jolloin iho pysyy märkänä. Tämä luo täydellisen ympäristön hot spotille. – Usein keskustelu paksuturkkisten koirien ns. kesäturkista nostaa kiivaita keskustelun laineita, mutta kevyeksi ajeltu karvapeite on ainakin hot spot -riskin kannalta suotuisa valinta.
• Ikävystyminen. Koirat voivat lieventää ikävystymistä esimerkiksi nuolemalla alueita, jotka ovat helposti kielen ulottuvilla. Kun ne menevät makuulle, jalat ja kyynärvarret ovat usein aivan kuonon alla, joten siellä esiintyy paljon myös hot spoteja.
• Ortopediset ongelmat. Pitkään yhdessä asennossa makaaminen aiheuttaa hankauksia painepisteiden, kuten lantion tai kintereiden kohdalle. Kun koira nuolee hankauskohtaa, hot spot pääsee puhkeamaan. Koirat myös nuolevat tai pureskelevat kipeitä niveliään, siitäkin voi aiheutua hot spot.
• Anaalirauhasen tulehdus. Tulehtuneet tai tukkeutuneet anaalirauhaset ovat kivuliaat ja häiritsevät, jolloin koira nuolee peräaukon ympärillä olevaa aluetta, mikä voi aiheuttaa hot spoteja hännän alle tai päälle.
Tarttuuko hot spot ihmiseen tai toisiin koiriin?
Hot spot ei lähtökohtaisesti tartu ihmiseen tai toisiin eläimiin. Toki jos desinfioimatonta aluetta koskettelee ilman hanskoja ja sitten esimerkiksi omaa silmäänsä, voi saada silmätulehduksen. Ei myöskään ole suotavaa antaa muiden lemmikkien nuolla aluetta, joka sisältä suuria määriä bakteereja.
Voiko koiran hot spot oireilla talvella?
Lämpö ja hautova kosteus ovat otollinen ympäristö hot spotille, mutta monet altistavat tekijät ovat voimissaan myös talvella, joten valitettavasti vaivaa esiintyy myös kylminä vuodenaikoina.
Kuinka hot spotia voi ehkäistä?
Pidä turkki takuttomana ja iho kunnossa
Kuivaa koira huolellisesti aina kastumisen jälkeen
Hae eläinlääkäriltä apua allergisiin kutinoihin ja kipuihin
Muista anaalirauhasten tyhjennys
Virikkeistä koiraa ja tarjoa lisäliikuntaa, jotta se ei ikävysty
Voiko hot spotia hoitaa voiteilla tai haavapulverilla?
Monet eläinlääkärit korostavat sitä, että tulehtuneen ihoalueen pitää ennen kaikkea hengittää ja pysyä kuivana. Desinfioiminen auttaa eliminoimaan bakteereja sekä ohentamaan erite- ja limakerrosta, jossa ne viihtyvät. Antimikrobiset ja paranemista edistävät voiteet ja pulverit eivät ole haitaksi, kunhan niitä laitetaan ohut kerros ja taputellaan ylimääräinen pois.
Tarvitaanko hot spotin hoitoon antibiootteja?
Ajoissa aloitettu kotihoito tehoaa usein hyvin, ja hot spot lähtee paranemaan ilman antibioottejakin. Jos ihon tulehdus on päässyt vaikeaksi, voi eläinlääkäri harkintansa mukaan hoitaa sitä myös antibiootein ja esim. kortisonilla.
Onko koiran märkärupi sama kuin hot spot?
Hot spotia kutsutaan toisinaan myös koiran märkäruveksi, mikä voi hämmentää tietoja etsivää. Moni kirjoittaa vaivan nimen myös muotoon hotspot, silläkin haulla tietoa löytyy onneksi runsaasti.
...
Asiantuntija-apuna eläinlääkäri Eva Kaisti, Eläinlääkäripalvelu Vetsy Oy.
Eva Kaisti on myös Mustin ja Mirrin etäeläinlääkäripalvelun asiantuntijaeläinlääkäri.