Säännölliset terveystarkastukset ja rokottaminen kuuluvat kissan perusterveydenhoitoon. Kissoilla tavataan useita virusperäisiä tartuntatauteja, joilta voidaan suojautua rokottamalla kissa. Myös sisäkissa kannattaa rokottaa, sillä tarvitaan vain yksi huono-onninen retki ulkoilmaan paikkaan, jossa tartunnan saanut kissa on ollut. Lisäksi ihminen voi tuoda taudinaiheuttajaviruksia mukanaan kotiin esimerkiksi kengänpohjissaan.
Kissa kannattaa siis rokottaa, koska rokottaminen ehkäisee yleisimpiä tartuntatauteja. Rokottamalla ylläpidetään laumaimmuniteettia, jotta virustaudit eivät pääsisi yleistymään. Vaikka sisäkissat saattavat olla vähemmän alttiita tartunnoille, rokotukset ovat suositeltavia kaikille kissoille, koska monet tartunnat voivat levitä myös kotiolosuhteissa.
Rokottamalla kissanpennun varmistetaan sen terve kasvu ja kehitys, ja suojataan myös ihmisiä tietyiltä zoonooseilta, eli eläimestä ihmiseen tarttuvilta taudeilta. Rokotusten myötä kissan elämänlaatu paranee, ja se voi elää pidempään ja terveempänä elämää omistajansa rinnalla.
Kissat rokotetaan tavallisesti niin kutsutulla kolmoisrokotteella kissaruttoa sekä herpes- ja kalikivirusten aiheuttamia kissaflunssia vastaan. Nämä taudit voivat olla erittäin vakavia ja jopa kohtalokkaita, joten rokotuksen merkitys on suuri.
Jos kissan kanssa aikoo matkustaa, tarvitsee se myös rabiesrokotuksen. On syytä muistaa, että monet virussairaudet leviävät oireettomien kantajien mukana. Kerran sairastunut kissa saattaa kantaa loppuelämänsä virusta elimistössään, ja kerran parantunutkin tauti saattaa uusiutua esimerkiksi kissan altistuessa stressille.
Rotukissanpennut rokotetaan tavallisesti ensimmäistä kertaa 8–9 viikon ikäisinä. Useimmiten kasvattaja on siis jo rokottanut pennut kaksi kertaa ennen luovutusta, ja uudelle kodille jää vain rokotusten tehostaminen.
Jos pentusi ei kotiutuessaan 14 viikon ikäisenä ole saanut vielä yhtäkään rokotusta, tai sen ensimmäiset rokotukset ovat vielä tehostamatta, kannattaa rokotusaika varata hetimmiten. Kissa rokotetaan vain sen ollessa terve, eli jos pentusi kunto mietityttää tai sillä on sisäloisia, konsultoi ensin eläinlääkäriä.
Ensimmäinen lääkärikäynti on aina jännittävä asia niin pennulle kuin omistajallekin. Mitäs käynnillä oikein tapahtuu?
Eläinlääkärikäynnin tulee olla pennullesi iloinen ja myönteinen kokemus. Näin kissa suhtautuu aikuisenakin reippaasti sille tehtäviin hoitotoimenpiteisiin.
Kanta-asiakkaana saat käyttöösi kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset! Lisäksi kuitit ja suosikkiostokset pysyvät tallessa omilla sivuillasi!
Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissannpentuopas ohjaa sinua, uusi pennunomistaja ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!