Hyödynnämme evästeitä ja vastaavia tekniikoita verkkosivustollamme, joilla
Kennelyskä on yleisnimitys tarttuville alahengitystieinfektioille, joiden aiheuttajana on bakteeri tai virus. Sitä kutsutaan toisinaan koirien flunssaksi. Kennelyskä on tavallinen erityisesti sellaisilla koirilla, jotka elävät lähekkäin laumoissa. Se on yleensä ohimenevä ja paranee itsestään.
Koiran yskä voi ensikertalaisen omistajan korvaan kuulostaa erehdyttävästi siltä, että kurkkuun on jäänyt jokin vierasesine ja koira hinkuu ja kakoo sitä ulos. Se ei siis välttämättä muistuta ihmisten hakkaavaa yskimistä, mutta saattaa kyllä olla vähintään yhtä ahdistavaa kuunneltavaa.
Äkilliset yskänkohtaukset
Pahoinvointi
Yskiessä nouseva valkoinen lima
Kuumepiikki
Kennelyskä on erittäin tarttuva ja leviää helposti koirajoukoissa. Yskäepidemioita saattaa esiintyä koiranäyttelyiden tai kilpailujen seurauksena, mutta tartunnan saa helposti myös koirapuistossa. Tauti on harvoin koiralle vaarallinen, mutta saattaa joskus kestää muutaman viikonkin. Yskä saattaa vaikuttaa vakavammin ja olla sitkeämmässä käyttökoirilla, mutta paranee niilläkin yleensä itsekseen.
Tartunnan saa tavallisimmin suoran kontaktin kautta, kuten kirsukontaktista, yskimisestä tai aivastelusta. Tauti saattaa tarttua myös vesi- ja ruokakulhojen välityksellä. Siksi epidemioita ilmaantuu usein koira-aktiviteettien seurauksena: koirapuistokäynnin, koirien päivähoidon, näyttelyiden tai kilpailuiden jälkeen.
Kennelyskä on yleisnimitys tarttuville hengitystieinfektioille tai keuhkoputkentulehduksille, joiden aiheuttajana on bakteeri tai virus. Usein sen aiheuttaja tai yksi aiheuttajista on Bordetella bronchiseptica. Itämisaika vaihtelee kolmesta kymmeneen päivään, ja yskä voi kestää kaksi viikkoa. Monesti koirat saattavat olla kantajia ja levittää bakteeria, vaikka eivät itse saisi mitään oireita.
Toinen yleinen kennelyskän aiheuttaja on canine parainfluenzavirus-2. Tämä virus aiheuttaa lieviä yskäoireita, mutta voi altistaa toissijaisille infektioille. Koiran kennelyskärokotus antaa yleensä suojan juuri canine parainfluenza 2 -virusta vastaan ja usein lisäksi Bordetella bronchiseptican varalle. Rokote uusitaan pääsääntöisesti vuosittain, ja sitä suositellaan erityisesti laumoissa eläville ja säännöllisesi suurten koiramäärien kanssa tekemisiin joutuville koirille.
Ota aina yhteys eläinlääkäriin, jos koirasi näyttää huonovointiselta.