Anaalirauhaset tuottavat nisäkkäiden peräsuoleen lähinnä reviirin merkitsemiseen käytännöllistä anaalieritettä. Toisinaan nämä sinänsä harmittomat rauhaset äityvät hankaliksi ja haittaavat lemmikin elämää silmin nähden. Milloin on aika lähteä eläinlääkäriin, ja voiko anaalirauhasongelmia ehkäistä itse?
Koirilla ja kissoilla on peräaukon molemmin puolin anaalirauhaset, joihin muodostuu eritettä, jolla eläin merkitsee reviiriään ulostaessa. Kun rauhaset toimivat normaalisti, ulostamisen aiheuttama paine tyhjentää ne eläimen kakatessa. Silloin rauhasiin ei pääse kertymään niin runsaasti eritettä, että sen paine ärsyttäisi lemmikkiä. Rauhaset voivat tyhjentyä myös lemmikin pelästyessä tai innostuessa. Erite haisee ihmisen nenään voimakkaalta, ei erityisen miellyttävältä. Normaalisti tyhjenevien rauhasten erite on juoksevaa, kirkasta, kellertävää, eikä siinä ole hiutaleita, jotka voisivat tukkia rauhasista ulos johtavan kanavan.
Toisinaan rauhaset eivät tyhjene normaalisti, mutta eritettä kertyy silti jatkuvasti, ja ne alkavat aiheuttaa paineen tunnetta peräaukon alueelle. Lemmikki voi yrittää ratkaista ongelmaa esimerkiksi hieromalla peräaukkoa vasten lattiaa tai nuolemalla peräaukkoa. Monet lemmikit eivät näytä ihmiselle lainkaan selvästi havaittavia oireita, ja voivat omistajan silmissä vaikuttaa oireettomilta, vaikka rauhaset eivät tyhjenisikään normaalisti.
Jos rauhaset aiheuttavat lemmikille epämukavuutta, se kehittää herkästi jonkun muun tavan toimia ja yrittää siten helpottaa oloaan. Koira voi esimerkiksi alkaa kirputtaa peräpäätään jostain, se voi nuolla etutassujaan, sen naaman alueelle voi muodostua lievä tulehdus tai suu haisee pahalle. Jotkut koirat voivat olla aiempaa vastahakoisempia liikkumaan, toiset etsivät kakkapaikkaa pitkään ennen ulostamista.
Myös kissalle paine anaalirauhasissa aiheuttaa epämukavaa oloa, jota se yrittää helpottaa esimerkiksi nuolemalla itseään tavallista enemmän joko peräaukon alueelta tai muualta. Kissalle saattaa muodostua jopa karvaton alue takajalkojen väliin, vaikka iho vaikuttaa terveeltä eikä selitä yli-innokasta nuolemista. Toiset kissat haluavat välttää ulostamista, mistä voi seurata ummetusta, tai kissa voi rynnätä pois hiekkalaatikolta ja jopa valittaa ääneen ulostettuaan. Tuntiessaan kipua mistä tahansa syystä eläin saattaa hengittää pinnallisesti tai olla ärtynyt.
Kissa tai koira, joka kärsii tyhjentymättömistä anaalirauhasista, ei yleensä halua, että ihminen lähestyy sen peräaukon aluetta.
Useimmilla lemmikeillä täyttyneet anaalirauhaset voi havaita tunnustelemalla peräaukon ympäristöä hännän olleessa nostettuna suoraan ylöspäin. Eläinlääkärisi voi opettaa sinut tunnistamaan täyttyneet rauhaset, jos niillä on taipumus olla tyhjenemättä, eikä lemmikkisi käytöksestä voi havaita, että ne vaivaisivat sitä.
Eläinlääkäri tyhjentää tarvittaessa anaalirauhaset käynnillä. Jos rauhaset vaikuttavat hyvin ärtyneiltä, ne voidaan myös huuhdella ruiskuttamalla niihin useita kertoja niihin sopivaa huuhteluainettaa. Useimmilla koirilla toimenpide onnistuu rauhoittamatta, kissoilla harvemmin. Huuhtelemalla rauhasista saadaan pois viimeisetkin hippuset, jotka voivat nopeasti tukkia rauhasen kanavan uudestaan. Mikäli vaiva toistuu jatkuvasti, kiusalliset rauhaset voidaan poistaa leikkauksella.
Kun anaalirauhasissa muodostuva erite ei pääse tyhjenemään normaalisti anaalirauhaskanavien kautta, rauhaset etsivät keinon saada jatkuvasti lisääntyvä erite mahtumaan niihin.
Erite voi tiivistyä ja muodostua lopulta kovaksi kiinteäksi tahnaksi, jonka saaminen ulos ulostamisen yhteydessä on entistä epätodennäköisempää.
Rauhanen laajenee sinne, minne parhaiten mahtuu, usein tilaa löytyy peräsuolen sisältä. Rauhasen venyttyä, sen tyhjeneminen normaalisti on entistä epätodennäköisempää.
Rauhanen ei löydä tilaa laajentua sisäänpäin, jolloin erite tulee lopulta ulos ihon läpi peräaukon vierestä. Viimeistään näin muodostunut haava on hyvin kivulias ja tässä vaiheessa omistaja varaa lemmikilleen ajan eläinlääkärille, joka aloittaa haavautuneen rauhasen hoitamisen. Tulehtuneen ja vaikeasti puhtaana pidettävän alueen hoitoon kuuluu usein suun kautta otettava antibioottikuuri kipulääkityksen ja paikallishoidon lisäksi.
Hyvinvoiva koira ja kissa ulostaa 1–4 kertaa vuorokaudessa ja kakka muistuttaa sikaria. Jos uloste on jatkuvasti liian kovaa tai löysää, tai sitä tulee huomattavan vähän, anaalirauhaset tuskin tyhjenevät normaalisti. Ravinnon kuitu auttaa pitämään ulosteen koostumuksen hyvänä. Anaalirauhasten vaivoista kärsiville suositellaankin usein kuitulisää ravintoon. Päivittäinen kaurapuuroannos voi auttaa. Vaihtoehtoisesti lemmikin ravintoon voi lisätä kaupallista kuitua sisältävää ravintolisää, joita löytyy hyvin varustelluista eläintarvikekaupoista ja apteekeista.