Koiranpennut ovat yleensä aktiivisia ja ne touhuavat hereillä ollessaan tauotta. Lisäksi niiden rohkeus ulkona kasvaa ja ne haluavat usein lähteä jo tarmokkaasti tassuttelemaan hieman pidemmällekin. Aktiivinen elämä ja kiivas kasvu kuluttavat roppakaupalla energiaa. Joskus pennun ruokahalukin on vielä samanaikaisesti hukassa, esimerkiksi hampaiden vaihtumisen vuoksi, ja asioiden yhteissummana pentu laihtuu. Vaikka hoikkuus on hyvästä, laihuus kertoo liian niukasta ravinnonsaannista. Ravintopuutokset eivät ole kovin yleisiä, mutta pitkään jatkuessaan voivat aiheuttaa ongelmia pennun terveeseen kehitykseen. Liian laihalla pennulla kylkiluut voi havaita päällepäin silmämääräisesti, jos pentu on lyhytkarvainen. Lisäksi koiran selkärangan ja "pepunpäällisen" voi tuntea silittämällä sitä kevyesti.
Tärkein toimenpide on päivittäisen ruokamäärän nostaminen, eli ruoka-annosten suurentaminen. Lisäksi on hyvä tarkistaa käytetyn ruoan energiapitoisuus. Penturuoassa tulisi olla reilusti rasvaa, ainakin noin 20 %. Jos ruoka tuntuu hulahtavan lemmikin läpi ja lopputuotosta saa kauhoa kaksi käsin lenkkipolun laidalta, voi olla viisasta harkita ruoan vaihtamista toiseen. Myös raakaruokia, kuten SMAAK-sarjan raakatäysravintoja, voi käyttää kuivamuonan ohella, niiden hyödynnettävyys on yleensä erinomainen. Koiranpentu ei tarvitse karkkipäiviä, eli ravitsemustilaan tulisi vaikuttaa aina kunnon rehdillä ruoalla. Puruluita ja koulutusherkkuja voi toki tarjoilla, mutta niiden ensisijainen tehtävä on tarjota koiralle puuhaa tai toimia koulutuspalkkioina – ei korvata energiavajetta.
Usein pennun ja nuoren koiran paino tasaantuu kuin itsestään kiihkeimmän kasvun loputtua. Kuikeloinkin käpäläsankari tulee useinmiten kamppailemaan aikuisiässä ennemmin ylipainon kuin laihuuden kanssa.
Jos koulutat pentuasi ahkerasti, saa koira myös paljon oppimisen ohessa ruokapalkkioita.
Koiranpentu kestää hyvin päivän paaston, mutta sen kauempaa ei kannata ruokahalun palaamista odotella. Usein syömättömyyden taustalla on hampaiden vaihtuminen, vatsavaivat, tai hieman myöhemmin teini-iässä hormonitoiminta. Joskus syy voi löytyä levottomasta ruokailutilanteesta. Erityisesti monilemmikkitalouksissa tulisi varmistaa, että pentu saa syödä rauhassa, ilman jännitystä.
Jotta syömättömyyteen voisi reagoida oikealla tavalla, olisi hyvä pyrkiä löytämään sen taustalla oleva syy. Esimerkiksi hammasongelmat voivat oireilla ruoan närkkimisenä. Vatsavaivat näkyvät yleensä löysänä ulosteena ja ilmavaivoina sekä siinä, että pentu nuuhkii ruokaansa, näyttää nälkäiseltä, mutta ei halua syödä. Jos syömättömyys johtuu kivuista, ruoan vaihtaminen saattaa olla tarpeen. Entä jos "vika" ei ole ruoassa? Mitä tehdä?
Joskus omistajan on suositeltavaa pysähtyä arjen keskellä ja katsoa pentua objektiivisesti: onko koira todellakin laiha vai kuitenkin ihan terveellä tavalla hoikka? Tai onko lemmikki oikeastaa hieman pyöreäkin, kun tunnustelet sitä rehellisesti. Yleisin syy syömättömyyteen on se, että pennulle annetaan yksinkertaisesti liikaa ruokaa liian usein. Lisäksi pöydän alle saattaa livahtaa leivänkannikka, juustonokare ja kalakeiton jämät kattilasta. Kukapa voisi vastustaa kosteaa kuonoa ja anovaa katsetta. Eipä ihme että mukulan maaru on täynnä ja perusruoka tuntuu tylsältä!
Lihapitoinen ja laadukas märkäruoka on usein erityisen herkullinen ateria myös pikkuviikarin mielestä. Täysravinnosta pentu saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Täydennysravinto sopii tarjoiltavaksi vain lisäherkkuna, käytännössä nappuloiden lisänä. Käy tutustumassa Mustin ja Mirrin koiranpentujen märkäruoka valikoimaan täältä!
Yli nelikuinen penneli pärjää mainiosti aamu- ja iltaruoalla. Jos koulutat pentuasi ahkerasti, saa koira myös paljon oppimisen ohessa ruokapalkkioita. Tällöin eläinystävälle saattaa riittää jopa yksi ruokintakerta päivässä.
Jos pentu kieltäytyy pitkäkestoisesti syömästä ja alkaa muistuttaa kuivan kesän oravaa, ota yhteys eläinlääkäriin. Joskus laihtumisen taustalta löytyy loistartunta tai jokin hoitoa vaativa sairaus.
Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa sinua, uusi pennunomistaja ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!