Royal Canin Puppy
Pennun elämässä tapahtuu suuria muutoksia sen muuttaessa kasvattajan luota uuteen kotiin. Pikkupennun vastustuskyky on kovilla sen kohdatessa uuden ympäristön taudinaiheuttajat. Lisähaastetta aiheuttaa elämänmuutoksen aikaansaama jännitys, joka voi näkyä esimerkiksi ruokahaluttomuutena tai ruoansulatuskanavan vaivoina.
Vaikka kissalla ja koiralla on omat lajinomaiset tarpeensa ravitsemuksen suhteen, on niillä kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä pentuajan ravinnontarpeen kannalta.... Näytä lisää
Pennun elämässä tapahtuu suuria muutoksia sen muuttaessa kasvattajan luota uuteen kotiin. Pikkupennun vastustuskyky on kovilla sen kohdatessa uuden ympäristön taudinaiheuttajat. Lisähaastetta aiheuttaa elämänmuutoksen aikaansaama jännitys, joka voi näkyä esimerkiksi ruokahaluttomuutena tai ruoansulatuskanavan vaivoina.
Vaikka kissalla ja koiralla on omat lajinomaiset tarpeensa ravitsemuksen suhteen, on niillä kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä pentuajan ravinnontarpeen kannalta. Pennuilla on pieni mahalaukku, joten syödyt määrät ovat pieniä. Lisäksi suolisto on vielä kehittymätön. Myöskään elimistön immuunipuolustusjärjestelmä ei ole täysin kehittynyt, ja toisaalta myös emon maidosta saadut vasta-aineet, jotka ovat suojanneet pikkupentua taudinaiheuttajilta, alkavat pikkuhiljaa hävitä pennun elimistöstä.
Penturuoan tulisi olla korkeaenergistä, jotta pentu saa pienistä annoksista tarpeeksi energiaa kasvuun ja kehitykseen. Pennut tarvitsevat runsaasti valkuaisaineita ja välttämättömiä rasvahappoja, ja ruoan tulee olla erittäin hyvin sulavaa. Ravinnon oikeanlainen kuitukoostumus tukee suoliston hyvinvointia sekä suolistolähtöisen vastustuskyvyn kehittymistä, ja antioksidanteista on hyötyä yleisen vastustuskyvyn rakentumiselle. Teollisesti valmistettuihin kissan- tai koiranruokiin ei suositella lisättävän mitään ravintolisiä tai muuta ruokaa, sillä ruokien ravintoainekoostumus ja -tasapaino on valmiiksi ihanteellinen eläimen hyvinvoinnin kannalta.
Koiranpennun koon vaikutus kasvuun
Voimakkaan luuston kasvun ja kehittymisen vaihe on koiran ruokinnan suhteen kaikkein kriittisintä aikaa. Tiedetään, että perinnöllisten tekijöiden lisäksi kasvuhäiriöiden syntyyn vaikuttavat myös ympäristötekijät, erityisesti ruokinta. Tässä ikävaiheessa korostuu koiran koon merkitys: suurilla ja jättikokoisilla roduilla kasvuhäiriöiden esiintyminen on huomattavasti yleisempää kuin pienillä koirilla.
Kasvava koira tarvitsee kasvuunsa riittävästi energiaa, mutta liiallista energiansaantia on vältettävä. Tämä voi johtaa ylipainoon ja erityisesti suurten koirien kohdalla liian nopeaan kasvuun, jotka puolestaan altistavat kasvuhäiriöille. Pienempien rotujen penturuoat ovat melko energiapitoisia ja rasvaisia, jotta pentu saa nopeaan kasvuunsa riittävästi energiaa pienestäkin annoksesta. Suurten koirien penturuoissa on puolestaan vähemmän energiaa ja pienempi rasvapitoisuus kuin aikuisten ruoissa. Valkuaisainepitoisuuden tulisi olla penturuoissa korkea, sillä kasvava eläin tarvitsee valkuaisaineita kaikkien kudostensa rakentamiseen. Kasvun kannalta kivennäisistä merkittävin on luuston tärkeä rakennusaine kalsium. Sekä liian vähäinen että erityisesti liiallinen kalsiumin saanti voi johtaa ongelmiin.