Tekoja lemmikkiystävällisen Suomen puolesta

Tekoja lemmikkiystävällisen Suomen puolesta

Meille jokainen lemmikki on tärkeä ja tiedämme, että Suomi voi olla vieläkin parempi paikka eläinystävillemme. Siksi haluamme tehdä pieniä ja suuria tekoja lemmikkiystävällisemmän Suomen puolesta. Vaikka olemme erityisesti kuonokansan asialla, lemmikkiystävällinen Suomi kunnioittaa ilman muuta myös kaksijalkaisia kansalaisia.

Aloitimme 30-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi 2018 matkan kohti lemmikkiystävällisempää Suomea. Tähän mennessä olemme ehtineet jo paljon, ja lisää on tulossa!

Laumassa on voimaa! Jos sinulla on huikea idea lemmikkiystävällisemmän Suomen hyväksi, jaa se kanssamme. Jokainen tassupari on tervetullut talkoisiin. Ehkä voimme tehdä asioita yhdessä!

Tehdään yhdessä Suomesta maailman lemmikkiystävällisin maa!

Kuonokansalaisen käytösetiketti

Lemmikkien, lemmikinomistajien ja lemmikittömien sujuvaan yhteiseloon vaaditaan ymmärrystä ja kunnioitusta kaikkia osapuolia kohtaan. Siispä kokosimme yhteen kuonokansalaisen käytösetiketin, jonka omaksumalla saatat huomata, kuinka lähiseudullasi asuva, aiemmin käpäläväkeä vierastanut henkilö suhtautuu suopeammin karvaisiin naapureihinsa – ja näin olemme taas askeleen lähempänä lemmikkiystävällistä Suomea.

1. Kakan kerääminen on siisti juttu!

Jokainen kakkahommista asiallisesti huolehtiva koiranomistaja ansaitsee aplodit sekä asuinyhteisöltään, muilta koiraihmisiltä että itse koirilta. Tässä muutama syy kakankeruulle muistin virkistykseksi:

  • Kakkaa keräävä tekee tärkeää PR-työtä kaikkien koiraihmisten maineen eteen. Kumartumisesi kakan puoleen kyllä huomataan!
  • Kakkaa keräävä vie krooniselta koiravihaajalta pois pökäleen verran motivaatiota lisäkiukkuun. Sinun keräämäsi kakka voi olla juuri se, johon astuminen olisi ehkä katkaissut kamelin selän ja käynnistänyt koiravihaajan tihutyöt.
  • Kakan kerääminen suojelee koiria ulostevälitteisiltä mikrobi- ja loistartunnoilta.

Kakan kerääminen

2. Pidä eläinystäväsi kytkettynä kaupungissa

Kaikki koirat ja kissat nauttivat vapaana kirmailusta ja omistajana sitä haluaa tarjota ystävälleen vain parasta. Paitsi noudattaakseen Suomen lakia, kaupungissa lemmikin on kuitenkin paras pysytellä turvallisesti hihnan päässä monesta syystä: 

  • Vaikka ystäväsi olisi kuinka kiltti, kaikki eivät arvosta vapaana juoksentelevaa lemmikkiä. Muita hihnassa kulkevia kuonolaisia sekä koiria pelkääviä jalankulkijoita iloisesti moikkaileva käpäläsankari saattaa pelottaa.
  • Rauhallinenkin tassuttelija voi tarpeeksi hyvän hajun saadessaan sännätä vaikkapa pyörän tai auton alle ja loukkaantua pahasti.
  • On hyvä muistaa, että lehmänhermoinenkin koira voi joskus käyttäytyä yllättävällä tavalla esimerkiksi kivusta kärsiessään tai citykanin tupsahtaessa nurkan takaa yllättäen eteen.  Jotta ne kaikkein epätodennäköisemmätkin yhteenotot voitaisiin välttää, koirien on turvallisinta tassutella hihnassa taajama-alueella.
  • Myös vapaana vaeltava viiruhäntä on vaarassa jäädä auton alle. Lisäksi kissan jätökset naapurin lasten hiekkalaatikossa tai salaatti-istutuksissa koettelevat naapurisuhteita. Ulkona viihtyvä silkkitassu kannattaakin opettaa kulkemaan valjaissa. Katso vinkit täältä!

3. Kohtelias kansalainen kysyy luvan lähestyä

Koiran lähestyminen

Jotkut koirat ja ihmiset kaipaavat enemmän omaa tilaa kuin toiset. Ennen kuin lähestytte toista koirakkoa tai vierasta ihmistä, pyydä siihen lupa. Näin kohtaamisesta jää iloinen mieli kaikille! Jos vastaantulevan koirakansalaisen taluttimessa tai valjaissa komeilee keltainen nauha, sen tarkoitus on viestiä kanssakulkijoille, että lemmikki kaipaa tavallista reilummin tilaa ympärilleen. Kunnioitathan kuonokaverin toivetta!

4. Ei haukku haavaa tee – paitsi ehkä naapurisuhteisiin

Niin lemmikki- kuin lapsiperheestäkin kuuluu silloin tällöin ääniä ja täysin hiljaista kerrostaloasuminen ei ole koskaan. Mutta jos taas tauoton haukku ja ulvominen raikaa rappukäytävään asti jatkuvasti, saattavat naapurisuhteet olla koetuksella.

Omistajan voi joskus olla hankala tietää koiransa mahdollisesta eroahdistuksesta, joka saattaa ilmetä koko päivän kestävänä haukkumisena – kunnes postiluukusta kilahtaa vihainen kirje. On ihan ymmärrettävää, että seinän takana vuorotyön vuoksi päiväsaikaan nukkuva naapuri ei arvosta kuonolaisen surullista serenadia, ja lisäksi tällainen käytös stressaa itse koiraakin. Jotta koiran ei tarvitse hätäillä, vuokraisäntä ei hermostu ja naapurisopu säilyy nappaa nämä vinkit talteen:

  • Älä huoli, et ole yksin. Eroahdistuksesta kärsii moni koira. Hyvä uutinen on, että pitkäjänteisellä työllä tilanne yleensä helpottuu, vaikka joskus tarvittaisiinkin eläintenkouluttajan apua. Täältä voit lukea vinkkejä eroahdistuksen selättämiseen.
  • Ole avoin ja hoida naapurisuhteita: pahoittele ja kerro, että ongelma on tiedossa ja olet aloittanut työt eroahdistuksen pois kouluttamiseksi. Usein naapureilta löytyy ymmärrystä, kun tiedossa on helpotus tilanteeseen.
  • Voisikohan koira tulla joskus mukaan töihin? On toki selvää, ettei kaikille työpaikoille voi tuoda lemmikkejä, mutta moni työyhteisö taas ilahtuisi karvaisesta kollegasta. Entä löytyisiköhän ystävällesi päivähoitopaikka tai kotihoitaja? Koiran kuljettaminen mukana tai seuran tarjoaminen eivät tietysti poista eroahdistusta, mutta näin saisit harjoitteluvaiheessa tarjottua muutaman hiljaisen päivän naapurin vuorotyöläiselle.

5. Kissa on mukava naapuri – jos hajut ja mölyt pysyvät minimissä

Kissa naapurissa

Moni ei edes tiedä asuvansa kissan naapurissa – ellei viiruhäntä villiinny öiseen aikaan kolistelemaan tai kissanpissan haju tunkeudu rappuun asti. Onneksi tilanteeseen on ratkaisu: