Kissat ovat laajasti alihoidettuja, sillä ne peittävät kipuaan ja niitä on vaikea saada eläinlääkärille. Kissojen kivun tunnistamista on helpotettu tutkijoiden tekemillä ohjekuvilla. Lisäksi useat kissanomistajat ovat saaneet lemmikilleen nopeasti ja helposti apua etäeläinlääkäriltä. Jopa puolet Mustin ja Mirrin etäeläinlääkäripalvelun asiakkaista on kissanomistajia, kun vastaava luku vakuutuspuolen palveluissa on vain 5 prosentin luokkaa.
Helmikuussa lanseerattu Mustin ja Mirrin etäeläinlääkäripalvelu on otettu hienosti vastaan erityisesti kissanomistajien keskuudessa: noin 50 % palvelua käyttäneistä asiakkaista on hakenut etäeläinlääkäriltä apua kissalleen. Vakuutusyhtiöiden tarjoamissa palveluissa kissanomistajien osuus asiakkaista on vain 5 %.
”Olemme iloisia, että palvelumme on vastannut kysyntään, sillä kissat ovat koiria arempia ja niitä on lähtökohtaisesti vaikeampi saada eläinlääkäriin. Monet kissanomistajat ovat saaneet kissalleen helpommin ja nopeammin apua, kun eläinlääkärin on saanut etäyhteydellä kotiin”, kertoo palvelupäällikkö Helen Liiv Mustista ja Mirristä.
Kissat tunnetusti piilottavat kipunsa, minkä vuoksi tutkimusten mukaan kissat ovat laajasti alihoidettuja ja niille määrätään vähemmän kipulääkkeitä kuin koirille.
”Kissat lemmikkeinä ovat koiriin verrattuna selkeästi vaikeampia hoidettavia, sillä ne sietävät koiria huonommin kipulääkeitä. Usein kissat myös tuodaan liian myöhään hoitoon, koska ne piilottavat kipua ja ahdistusta. Kun kissat lopulta tuodaan eläinlääkärille, ne ovat useimmiten ehtineet olla kivuissaan jo pitkään ja niiden toimintakyky on huomattavasti rajoittunut. Esimerkiksi puolet 10-vuotiaista kissoista kärsii omistajan tietämättä nivelrikosta – kyseessä on valtava ongelma. Emme myöskään saa määrätä eläimille reseptilääkkeitä etäpalveluissa tällä hetkellä, mikä vaikeuttaa hoitoa”, kertoo eläinlääkäri Eva Kaisti Mustista ja Mirristä.
Kissoja pidetään luonnostaan vetäytyvinä ja itsenäisinä, minkä takia niiden käyttäytymiseen ei kiinnitetä samalla tavalla huomiota kuin koirien poikkeavaan käyttäytymiseen. Kissojakin voi kuitenkin oppia lukemaan paremmin tarkkailemalla erilaisia merkkejä.
”Kissan käytös ja kasvojen ilmeet kertovat paljon kissan hyvinvoinnista. Hälyttäviä merkkejä käytöksessä ovat kissan haluttomuus hyppäämään, vähäinen virtsaneritys, levoton laatikkokäyttäytyminen ja yli 20 % muutokset painossa. Kissan kasvoista puolestaan voidaan arvioida onko kissalla kipuja, sillä kipu ilmenee jännityksenä kasvoissa. Arvioinnin avuksi tutkijat ovat kehittäneet ohjekuvia, jotka perustuvat kissan pään, korvien, silmien, viiksien ja kasvojenlihaksien tulkintaan. Kannustan jokaista kissanomistajaa tutustumaan näihin ohjekuviin – mitä nopeammin kivut tunnistetaan, sitä nopeammin kissalle voidaan hakea apua”, neuvoo Kaisti.