Yle ja Helsingin Sanomat ovat hiljattain uutisoineet, että moni lemmikinomistaja on päätynyt luopumaan korona-aikana hankkimastaan koirasta kasvatushaasteiden vuoksi. Lemmikistä luopumisen ei kuitenkaan tarvitse olla ensimmäinen vaihtoehto, vaan pienillä koulutusnikseillä arki voidaan saada rullaamaan, lemmikkieläintarvikkeiden erikoisliikeketju Musti ja Mirri vinkkaa.
Mustin ja Mirrin eläinten käyttäytymiseen ja kouluttamiseen erikoistunut asiantuntija Janica Raudasoja kertoo, että yksi merkittävä syy lemmikistä luopumiselle on koiran ongelmalliseksi koettu käyttäytyminen. Syitä ongelmille voivat olla mm. koiranpennun sosiaalistamisen jääminen väliin pandemia-aikana, perimä, kokemukset tai se, että koiralle ei ole koulutettu taitoja selvitä tilanteista kaikkia miellyttävillä tavoilla.
Lähityöhön palatessaan moni lemmikin omistaja huomaa, että lemmikkiä ei ole muistettu kouluttaa olemaan yksin, tai sen yksinolon taidot ovat ruostuneet.
"Esimerkiksi omistajien palaaminen etätoimistolta konttorille saattaa olla monelle koiralle uusi ja jopa ahdistava tilanne, sillä monet lemmikit eivät ole tottuneet olemaan yksin kotona. Koira voi reagoida muutokseen esimerkiksi tuhoamalla tavaroita tai haukkumalla taukoamatta", Raudasoja sanoo.
Ennen luopumispäätöstä kannattaa konsultoida eläintenkouluttajaa
Ongelmat eivät tarkoita, etteikö tilanteeseen voisi löytyä ratkaisuja. Raudasoja painottaa, että usein pienilläkin muutoksilla voidaan muokata koiran käyttäytymistä merkittävästi.
"Vaikka koiraa ei olisikaan sosiaalistettu korona-aikana, se ei tarkoita, etteikö sitä voisi vielä kouluttaa toivotuin tuloksin ja joskus hyvinkin pienin arjen muutoksin. Koiran hihnakäyttäytymistä voidaan usein korjata esimerkiksi pidentämällä hihnaa, lenkkien mittaa, kouluttamalla erilaisia taitoja tai vaikkapa ottamalla lelu matkaan mukaan", Raudasoja vinkkaa.
Erilaisiin haasteisiin on siis saatavilla apua ja on olemassa kymmeniä erilaisia asioita, joita asian eteen voidaan tehdä.
"Myös Musti ja Mirri tarjoaa monipuolista tukea ja palveluja lemmikkiomistajien arjen helpottamiseksi aina eläintenkouluttajista turkinhoitoon", Raudasoja sanoo.
Ongelmien taustalla voi olla lukuisia syitä – lemmikin hyvinvointi on hyvä kartoittaa kokonaisuutena
Tilanteiden ratkaisemiseksi on tärkeää kartoittaa eläimen hyvinvointi kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi lemmikin yksinoloon liittyvä ongelma ei aina ole yksinomaan eroahdistuksesta johtuvaa, vaan taustalla voi olla myös muita syitä.
"Yksi yleinen syy ongelmalliselle käyttäytymiselle on levon puute, joka voi aiheuttaa paljon erilaisia haasteita: mikäli koira ei malta nukkua tarpeeksi esimerkiksi etätöissä häärivien ihmisten vuoksi, sen unentarve voi jäädä osin tyydyttämättä ja seurauksena voi olla voimakastakin epätoivottua käyttäytymistä.”, Raudasoja kertoo.
Myös ruokailuun ja koiran aktivointiin kannattaa kiinnittää huomiota.
“Ruoan tarjoaminen koirallesi sopivasta aktivointileluista voi vaikuttaa koiran hyvinvointiin hyvin positiivisesti. Kaikkia koiria ei myöskään kannata leikittää samoilla tavoilla, esimerkiksi jatkuva pallon heittäminen voi joillain koirilla vain lisätä kierroksia eikä suinkaan rauhoittaa koiraa. Samaten olisi hyvä selvittää, kuuluuko esimerkiksi kotona ääniä, joita koira pelkää tai onko koiralle koulutettu kaikki arjen tilanteet, kuten ettei avoimesta ovesta kannata rynnätä ulos, vaan pitää odottaa lupaa”, Raudasoja selittää.
19.5.2022