Mitä kasvattaja haluaa tietää, kun olet etsimässä koiranpentua?
Kysyimme Mustin ja Mirrin Kasvattajakerhon jäseniltä, mitä he haluavat tietää mahdollisesta pennunostajasta mielellään heti ensimmäisellä yhteydenotolla. Saimme 63 vastausta hyvin erilaisten rotujen kasvattajilta. Katso, mitä kannattaa ensimmäisessä meilissä kertoa – samalla tulet itsekin vielä kerran harkinneeksi, onko juuri havittelemasi rotu sinulle ja perheellesi se paras.
- Noin 80 % kasvattajista vastaanottaa kyselyt mieluiten sähköpostilla ja vain 20 % puhelimitse.
- Peräti 60 % vastaajista haluaa mahdollisimman paljon tietoa heti ensimmäisessä yhteydenotossa. 40 % haluaa aluksi vain tiiviin viestin. Kannattaa ehkä aloittaa napakalla yhteenvedolla yhteystietoineen ja tarjota lisätietoja jäljempänä.
Mikä on kasvattajille tärkeää tai erittäin tärkeää?
- 92 % haluaa tietää aiemmasta koirakokemuksestasi ja 82 % aiemmasta kokemuksestasi tai taustatiedoista juuri tästä rodusta.
- 86 % toivoo tietoa sitoutumisestasi tarpeellisiin terveystarkastuksiin, kuten luustokuvauksiin.
- 71 % haluaa tietoja perhe- ja asumistilanteestasi.
- 71 % toivoo kuulevansa myös resursseistasi hoitaa koiraa esim. sen sairastuessa.
- 70 % kasvattajista haluaa kuulla taloudessa jo olevista lemmikeistä.
- 70 % on kiinnostunut siitä, oletko valmis harrastamaan aktiivisesti/rodunomaisesti koiran kanssa. Kokeisiin tai näyttelyihin osallistumista toivoo 48 %.
- 67 % toivoo tietoa siitä, oletko tarvittaessa valmis odottamaan pentua pitkäänkin.
Yhteenvetona voisi sanoa, että kasvattajat haluavat välttää ’pitovaikeuksia’ ja ’kodinvaihtajia’ varmistamalla, että ostajalla on riittävät henkiset, fyysiset ja taloudelliset mahdollisuudet elää onnellisena koiran kanssa ja tarjota sille hyvä elämä.
Jos olet ensikertalainen koiranostaja, kerro esim. hoitokoirista, keräämästäsi tiedosta ja halukkuudestasi ottaa vastaan neuvoja ja tukea. Kasvattajat ymmärtävät kyllä, että jokaiselle joku pentu on se ensimmäinen. Rotutietoa kannattaa etsiä ennen yhteydenottoa mahdollisimman monelta taholta: rotuyhdistysten sivuilta, kirjoista ja somesta. Moni kasvattaja on aika kiireinen, eikä yleensä halua aloittaa laveaa keskustelua vastaamalla perustason kysymyksiin rodusta ja koirista.
Ole valmis sitoutumaan aktiiviseen harrastamiseen koirasi kanssa ja ilmaise se selvästi. Vaikka olisit etsimässä ’ihan vaan tavallista lemmikkiä’, useimmiten kasvattaja haluaa, että kasvatit saavat rodulle tyypillistä tekemistä ja esim. riittävästi liikuntaa. Erityisesti metsästykseen ja muuhun työskentelyyn jalostetut koirat tarvitsevat rodunomaista toimintaa voidakseen hyvin.
Terveystarkastukset ovat lähes kaikissa roduissa erittäin tärkeitä. Ei riitä, että jalostuskoirat tutkitaan, myös niiden jälkeläiset pitää tarkastaa, jotta roduissa voidaan taistella perinnöllisten ongelmien leviämistä vastaan. Yleisimpiä terveystarkastuksia ovat luustokuvaukset ja silmätarkastukset.
Toiveena koko elämän koti, vastuullinen omistaja ja toimiva kommunikaatio
Kasvattaja saattaa kysyä sinulta edellisten lemmikkien kuolinsyytä ja -ikää. Hän saattaa myös haluta tietää, miksi olet kiinnostunut juuri hänen kasvateistaan, ja siitä, oletko ollut yhteydessä moneen kasvattajaan. Pennulle halutaan uusi omistaja, joka on sitoutunut, valveutunut ja motivoitunut, ja jolla on hyvä historia koiranomistajana.
Oikeiden kotien löytäminen on iso haaste kasvattajalle. Moni ei myy lainkaan pentua, jos perheessä on allergiaepäily tai perheestä on aiemmin sijoitettu lemmikki eteenpäin. Moni ei halua myydä pienikokoista koiraa perheeseen, jossa on pieniä lapsia, tai isoa koiraa kerrostaloon. Jos kyselijä on innostunut vain jostain väriversiosta tai aloittaa tiedustelemalla hintaa, voi pennun saaminen olla tiukassa.
Turkkirotujen pennuille täytyy löytää koti, jossa karvan hoitamiseen sitoudutaan. Aktiivista rotua ei haluta luovuttaa sohvankoristeeksi eikä käyttökoiraa vain mökkikaveriksi. Koiran asianmukaiseen hoitoon täytyy myös löytyä resursseja: eläinlääkäripalvelut, trimmaukset ja harrastaminen maksavat. Kynsiä on uskallettava leikata ja hampaita harjata. Kouluttaminen vie aikaa ja energiaa. Joskus kasvattaja voi päätyä siihen, että odotuksesi ovat epärealistisia – luultavasti häntä kannattaa silloin uskoa.
Tärkeä asia on kasvattajan ja uuden pentuperheen sujuva kommunikaatio. Jos kasvattajasta tuntuu, että ’kemiat ei kohtaa’, moni viheltää pelin poikki. Parhaimmillaan kasvattaja on valtava tuki pennun kasvuvuosina ja jopa koko koiran elämän ajan. Kannattaa yrittää löytää sellainen, jonka kanssa keskustelu on kitkatonta ja antoisaa.
Päivitetty 8.4.2021